Sok z tych owoców jest lepszy niż z czarnego bzu. Co roku robię duży zapas

Sok z tych owoców jest lepszy niż z czarnego bzu. Co roku robię duży zapas

Dodano: 
Czeremcha
Czeremcha Źródło: Shutterstock / Julitt
Ta dziko rosnąca roślina to prawdziwy skarb. Warto wypatrywać czarnych, charakterystycznych kiści, bo z owoców czeremchy można zrobić syrop, który będzie wsparciem przy leczeniu infekcji.

Mogę nie mieć w domowej spiżarni syropu z czarnego bzu, ale tego z czeremchy nie może zabraknąć. Czeremcha rośnie dziko dokładnie tak, jak czarny bez, a wciąż jest niedoceniana. Ja zawsze zbieram jej spore ilości i szykuję ten wyjątkowy sok do słoików. Przydaje się nie tylko w okresie przeziębień, jest po prostu smacznym dodatkiem do herbaty, można go też rozcieńczać z wodą i podawać jako prosty, domowy napój.

Jak zrobić syrop z czeremchy?

Do zrobienia syropu z czeremchy używam zwykłego, tradycyjnego sokownika. Taki sokownik w sezonie na przetwory można kupić nawet w sieciowych marketach i nie jest to wielki wydatek. Ten trzyczęściowy garnek pozwala w łatwy sposób zrobić soki z dowolnych owoców. Ja najczęściej przy czeremsze przyjmuję proporcje pół kilo cukru na kilogram owoców. Nie usuwam pestek z czeremchy, wsypuję do sokownika całe owoce.

Przepis: Syrop z czeremchy

Syrop z sokownika z owoców czeremchy.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 kg owoców czeremchy
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Robienie sokuOwoce (bez gałązek) przesyp do sokownika i zasyp cukrem. Gotuj, aż puszczą sok. Gotowy, gorący syrop przelej do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj 10 minut.

Najprościej zapasteryzować gotowy syrop, wkładając słoiki z gorącym syropem do nagrzanego do 90 stopni piekarnika. Po 10 minutach wystarczy wyłączyć piekarnik i zostawić słoiki do ostygnięcia. Niektórzy nie pasteryzują syropu, ja jednak robię dość duże ilości i wolę mieć pewność, że słoiki przetrwają do kolejnego sezonu na czeremchę.

Syrop z czeremchy można zrobić również bez sokownika. Wówczas należy zalać owoce wodą, zagotować i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie odcedzić owoce, a powstały sok wymieszać z cukrem (proporcje ok. 500-700 g cukru na litr soku).

Jakie właściwości ma czeremcha?

Owoce czeremchy mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i wzmacniające układ odpornościowy. Doskonale sprawdzają się jako wsparcie przy infekcjach. Mają silne działanie moczopędne, dlatego taki syrop pomoże również osobom, które borykają z zatrzymywaniem wody przez organizm. Związki zawarte w czeremsze mogą być również wsparciem przy kamicy nerkowej i stanach zapalnych układu moczowego. Czeremcha wykazuje też działanie lekko uspokajające.

Czytaj też:
Mało kto robi nalewkę z tych pysznych owoców. Przepis jest łatwy, a efekt zawsze zachwyca gości
Czytaj też:
To najprostszy przepis na maliny do słoików. Zasypuję je tylko cukrem i prawie gotowe