Mój tata wędkarz mawiał, że karpia lepiej wypuścić. Na Wigilię smażył tylko jedną delikatną rybę bez ości

Mój tata wędkarz mawiał, że karpia lepiej wypuścić. Na Wigilię smażył tylko jedną delikatną rybę bez ości

Dodano: 
Sandacz smażony na maśle
Sandacz smażony na maśle Źródło: Shutterstock / BartTa
Zapomnij o mulistym posmaku i uciążliwej walce z ośćmi. Ta szlachetna polska ryba to prawdziwy król wigilijnego stołu.

Tę tradycję wigilijną zawdzięczam mojemu tacie, który był wędkarzem i zawsze dbał o to, by na świątecznym stole zamiast karpia pojawiał się król polskich wód, sandacz. O karpiu nie miał nigdy dobrego zdania, natomiast sandacz to była zupełnie inna liga. Przygotowywał go bez wymyślnych dodatków, jedynie kawałki ryby obtoczone w mące, doprawione solą i pieprzem, a następnie smażone na maśle.

Jak zrobić sandacza na maśle?

Delikatne, białe i zwarte mięso sandacza to jego największy atut. Dlatego nie można go zabić ciężką panierką czy intensywnymi przyprawami. Kluczem do idealnego smaku jest użycie masła klarowanego. Zwykłe masło szybko się pali, nadając rybie gorzkiego posmaku. Masło klarowane ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu można smażyć w idealnej temperaturze. Ryba wychodzi złocista i ma pyszny aromat.

Ważne jest, by panierować ją tylko w mące. Jajko i bułka tarta tworzą grubą skorupę, która zabija delikatny smak sandacza. Sama mąka tworzy cieniutką, chrupiącą warstwę, która chroni mięso przed wysychaniem, ale pozwala mu grać pierwsze skrzypce. To prostota w najlepszym wydaniu.

Zamiast soli i pieprzu, możesz natrzeć rybę przed smażeniem odrobiną świeżego tymianku. Czasem, tuż przed podaniem, skrapiam go też kilkoma kroplami soku z cytryny, co fantastycznie podkręca jego smak.

Przepis: Sandacz smażony na maśle

Klasyczna, wigilijna ryba o delikatnym mięsie i chrupiącej skórce.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
353 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sandacza (w kawałkach)
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rybyKawałki sandacza umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek oprósz solą i czarnym pieprzem.
  2. PanierowanieNa dużym talerzu rozsyp mąkę. Każdy kawałek ryby obtocz w niej z obu stron, a następnie strzepnij nadmiar.
  3. SmażenieNa dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Kładź kawałki ryby na gorącym maśle i smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Z czym podać takiego sandacza?

  • Purée ziemniaczane – jego kremowa, maślana konsystencja to idealne, neutralne tło dla delikatnej ryby.
  • Surówka z kiszonej kapusty – jej intensywna kwasowość to idealny kontrast dla bogactwa smażonej ryby. Orzeźwia podniebienie, dodaje lekkości i przełamuje maślany smak, sprawiając, że danie nie jest monotonne.
  • Sos grzybowy – gęsty, kremowy sos na bazie leśnych, suszonych grzybów to bardzo świąteczne i szlachetne połączenie. Jego ziemisty aromat fantastycznie podbija delikatność białego mięsa ryby.
  • Kapusta z grochem – kolejna klasyczna, wigilijna potrawa, która świetnie pasuje do ryby. Jej gęsta, bogata konsystencja i ziemisty smak stanowią doskonałe, sycące uzupełnienie dla delikatnego, smażonego sandacza.

Czytaj też:
Zapomnij o karpiu. Ta świąteczna ryba jest zdrowa, delikatna i bez ości. Idealna dla dzieci i seniorów
Czytaj też:
Mój tata moczył śledzie w nieoczywistym płynie. Szybko nabierały delikatności