Uwielbiam placki z owocami i warzywami, a racuchy dyniowe to jeden z moich hitów. Gdy nasmażę całą górę, robię z nich kanapki jak z chleba, podaję do mięsa z surówką i zamieniam w słodki podwieczorek. Ile bym nie zjadła, wciąż nie mam dosyć.
Jak zrobić racuchy z dyni?
Ciasto na placki robi się ze startego warzywa z mąką i jajkiem. Dodaje się też śmietanę, choć sprawdza się też jogurt naturalny, kefir, maślanka czy zsiadłe, a nawet zwykłe mleko. W moim przepisie masę spulchnia proszek do pieczenia. Wszystkie składniki łączę i kładę porcje surowego ciasta na patelnię.
Przepis: Racuchy z dyni z cukrem pudrem
Delikatne placuszki pszenne z dodatkiem miąższu dyni i śmietany
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 101 w każdej porcji
Składniki
- 400 g miąższu dyni
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- olej do smażenia
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Mieszanie masyZetrzyj dynię na tarce o grubych oczkach, dodaj śmietanę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól, po czym wymieszaj lejące się ciasto.
- Smażenie plackówRozgrzej sporą ilość oleju i nakładaj porcje ciasta, formując placki na patelni. Smaż na rumiany kolor po 2-3 minuty na stronę. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach i posyp racuchy cukrem pudrem.
Z czym można jeść racuchy z dyni?
Placki dyniowe są pyszne nie tylko z cukrem. Często podaję je z miodem, świeżymi owocami, domową konfiturą czy musem jabłkowym. Bardziej kaloryczne dodatki to zdrowa nutella z orzechów i czekolady czy masło migdałowe i syrop z agawy. Gdy chcę zrobić coś specjalnego, serwuję racuchy z bitą śmietaną, gałką lodów czy gruszkami gotowanymi w winie.
Nie zawsze jem je na słodko. Ponieważ są neutralne w smaku, często podaję placki z wytrawnymi dodatkami. Sprawdzone przeze mnie kompozycje to między innymi sos jogurtowo-czosnkowy, pasta twarogowa ze szczypiorkiem czy kremowy biały serek z wędzonym łososiem, kaparami i koperkiem.
Jakie składniki daje się do racuchów?
Najpopularniejszym dodatkiem do ciasta są jabłka pokrojone w kostkę lub kawałki bądź starte na grubym oczku. Dobrze znane są także placki, które zamiast jabłka czy dyni zawierają biały ser twarogowy. Masę nie zawsze robi się na proszku do pieczenia, bo równie dużym wzięciem cieszą się racuchy drożdżowe.
Typowe składniki ciasta można zastąpić różnymi owocami i warzywami. To między innymi:
- gruszki,
- śliwki,
- banany,
- awokado,
- borówki,
- truskawki,
- nektarynki,
- rodzynki,
- ananas z puszki,
- cukinia,
- marchewka,
- słodki ziemniak,
- burak,
- szpinak,
- grzyby.
Czytaj też:
Nigdy nie jadłeś lepszych racuchów. Tani składnik sprawia, że są lekkie jak chmurkaCzytaj też:
Do śniadaniówek dzieci zamiast kanapek wkładam te placki. Są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu