Jeżeli lubisz tarty w wytrawnej wersji, to będziesz zachwycony kruchością ciasta, kremowym nadzieniem i bogactwem smaku placka lotaryńskiego. Proste składniki tworzą wyjątkową mieszankę aromatów, która na długo syci.
Jak przygotować kruchy placek z boczkiem, jajkami i serem?
Bazą francuskiego placka jest kruche ciasto bez dodatku cukru, które przygotowuję z mąki pszennej i mąki krupczatki. Ten składnik sprawia, że spód placka lotaryńskiego wychodzi bardzo kruchy (możesz zastąpić mąkę krupczatkę zwykłą mąką pszenną). Do ciasta dodaję zimne masło i zimne jajko oraz sól. Bardzo szybko wyrabiam składniki i wstawiam ciasto do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi, przygotowuję składniki kremowego nadzienia. Boczek podsmażam razem z cebulą, mieszam jajka ze śmietanką kremówką (opcjonalnie z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym) oraz ścieram na tarce żółty ser. Najlepszy do placka lotaryńskiego jest umiarkowanie tłusty boczek wędzony lub pieczony oraz wyrazisty w smaku ser Ementaler bądź ser Gruyere. Mając przygotowane składniki nadzienia, podpiekam kruchy spód z obciążeniem. Jako obciążenie możesz użyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Podpieczony spód wypełniam nadzieniem i zapiekam.
Placek lotaryński piekę w formie do tarty (średnica 28-30 cm). Jeżeli nie masz odpowiedniej formy, to możesz użyć innej blaszki o podobnej pojemności, ale wylep ją ciastem do połowy wysokości rantu.
Przepis: Placek lotaryński
Kruchy placek z boczkiem, jajkami i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 610 w każdej porcji
Składniki
Na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- sól
Na nadzienie:
- 200 g boczku wędzonego
- 6 średnich jajek
- 1 średnia cebula
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski razem z solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wbij jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki lub do zamrażalnika.
- Przygotowanie nadzieniaBoczek pokrój w paseczki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj tymianek, wymieszaj. Roztrzep jajka ze śmietanką. Dodaj starty na tarce ser, wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem (możesz również dodać gałkę muszkatołową do smaku).
- Podpiekanie spoduZimne ciasto rozwałkuj na cienki placek i przenieś na wałku do formy, przykryj papierem do pieczenia oraz dodaj obciążenie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- Dodanie nadzienia i pieczenieWyłóż na podpieczony spód boczek z cebulą i zalej masą z jajek, śmietanki oraz sera. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Jak podawać kruchy placek z boczkiem, jajkami i serem?
Placek lotaryński doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie, sycąca przekąska na podwieczorek, elegancka potrawa na kolację oraz ciepłe śniadanie. Potrawę można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce oraz odgrzewać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Idealnym dodatkiem do Quiche Lorraine są świeże warzywa, które dla podbicia smaku warto skropić sosem winegret lub octem balsamicznym.
Czytaj też:
Roladki z cukinii i fileta z kurczaka to mój pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację. Warto go znać!Czytaj też:
Kroję pomidory i dorzucam trzy składniki. Ten kremowy wynosi sałatkę na wyżyny smaku