To wytrawne ciasto kryje w sobie pyszne, pożywne nadzienie. Moja rodzina za nim przepada

To wytrawne ciasto kryje w sobie pyszne, pożywne nadzienie. Moja rodzina za nim przepada

Dodano: 
Wytrawny placek
Wytrawny placek Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Quiche Lorraine, czyli kruchy placek z boczkiem, jajkami i serem, to kwintesencja francuskiej kuchni. To proste w przygotowaniu danie robi wrażenie i zawsze smakuje wybornie.

Jeżeli lubisz tarty w wytrawnej wersji, to będziesz zachwycony kruchością ciasta, kremowym nadzieniem i bogactwem smaku placka lotaryńskiego. Proste składniki tworzą wyjątkową mieszankę aromatów, która na długo syci.

Jak przygotować kruchy placek z boczkiem, jajkami i serem?

Bazą francuskiego placka jest kruche ciasto bez dodatku cukru, które przygotowuję z mąki pszennej i mąki krupczatki. Ten składnik sprawia, że spód placka lotaryńskiego wychodzi bardzo kruchy (możesz zastąpić mąkę krupczatkę zwykłą mąką pszenną). Do ciasta dodaję zimne masło i zimne jajko oraz sól. Bardzo szybko wyrabiam składniki i wstawiam ciasto do lodówki na około godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.

Gdy ciasto się chłodzi, przygotowuję składniki kremowego nadzienia. Boczek podsmażam razem z cebulą, mieszam jajka ze śmietanką kremówką (opcjonalnie z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym) oraz ścieram na tarce żółty ser. Najlepszy do placka lotaryńskiego jest umiarkowanie tłusty boczek wędzony lub pieczony oraz wyrazisty w smaku ser Ementaler bądź ser Gruyere. Mając przygotowane składniki nadzienia, podpiekam kruchy spód z obciążeniem. Jako obciążenie możesz użyć suchego grochu, fasoli lub ryżu. Podpieczony spód wypełniam nadzieniem i zapiekam.

Placek lotaryński piekę w formie do tarty (średnica 28-30 cm). Jeżeli nie masz odpowiedniej formy, to możesz użyć innej blaszki o podobnej pojemności, ale wylep ją ciastem do połowy wysokości rantu.

Przepis: Placek lotaryński

Kruchy placek z boczkiem, jajkami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
610 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • sól

Na nadzienie:

  • 200 g boczku wędzonego
  • 6 średnich jajek
  • 1 średnia cebula
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę przesiej do miski razem z solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wbij jajko. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki lub do zamrażalnika.
  2. Przygotowanie nadzieniaBoczek pokrój w paseczki i podsmaż na suchej patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj tymianek, wymieszaj. Roztrzep jajka ze śmietanką. Dodaj starty na tarce ser, wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem (możesz również dodać gałkę muszkatołową do smaku).
  3. Podpiekanie spoduZimne ciasto rozwałkuj na cienki placek i przenieś na wałku do formy, przykryj papierem do pieczenia oraz dodaj obciążenie. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
  4. Dodanie nadzienia i pieczenieWyłóż na podpieczony spód boczek z cebulą i zalej masą z jajek, śmietanki oraz sera. Piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Jak podawać kruchy placek z boczkiem, jajkami i serem?

Placek lotaryński doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. Idealnie sprawdzi się jako samodzielne danie, sycąca przekąska na podwieczorek, elegancka potrawa na kolację oraz ciepłe śniadanie. Potrawę można przechowywać przez 2-3 dni w lodówce oraz odgrzewać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Idealnym dodatkiem do Quiche Lorraine są świeże warzywa, które dla podbicia smaku warto skropić sosem winegret lub octem balsamicznym.

Czytaj też:
Roladki z cukinii i fileta z kurczaka to mój pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację. Warto go znać!
Czytaj też:
Kroję pomidory i dorzucam trzy składniki. Ten kremowy wynosi sałatkę na wyżyny smaku