Kolacja na ciepło to jest to! Nawet jeśli jej przygotowanie zajmuje tyle, co zrobienie kanapek, to zawsze smakuje doskonale. Tym razem postawiłam na słodką, niedużą paprykę, którą postanowiłam zapiec z prostym, pożywnym dodatkiem. Danie zrobiło się w zasadzie samo, bo pracy przy nim tyle, co i nic. Trzeba tylko trochę poczekać, aż całość się zapiecze.
Jak przygotować paprykę do zapiekania?
Paprykę do zapiekania należy umyć, wytrzeć i przekroić wzdłuż na połowę. Potem trzeba usunąć z niej nasionka wraz z białymi błonkami. Teraz papryki można oprószyć solą i pieprzem, choć ja posmarowałam je prostą marynatą i chwilę podpiekłam bez farszu. Marynatę zrobiłam z oliwy z oliwek, czosnku, soli i pieprzu. Posmarowałam jej cienką warstwą paprykę od środka, by w czasie podpiekania nie wyschła.
Jak zrobić paprykę zapiekaną z jajkami?
Papryka zapiekana z jajkami to danie smaczne i efektowne. Wystarczy tylko spojrzeć, na zdjęcie, a każdemu cieknie ślinka. Połówek papryki nie trzeba wcześniej podpiekać, bo przecież można jeść nawet surową. Jednak ja wolę, gdy jest bardziej miękka. W każdą podpieczoną paprykę wbijam tylko jajko, a potem naczynie przykrywam i wstawiam całość do gorącego piekarnika. Paprykę zapiekam tylko tyle, by białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało półpłynne.
Przepis: Papryki zapiekane z jajkami
Połówki papryki zapiekane z jajkiem na ciepłą kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 245 w każdej porcji
Składniki
- 4 nieduże, słodkie papryki (najlepiej czerwone)
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 jajek rozmiar M
- 2-3 łyżki zielonych oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie paprykiPapryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z nasion i białych błon. Ząbki czosnku rozgnieć w prasce, wymieszaj z oliwą, odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmaruj papryki od środka. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, piecz 10-15 minut, aż nieco zmiękną.
- Nadziewanie i zapiekanieDo środka każdej połówki papryki wbij ostrożnie jajko. Posyp je posiekanymi oliwkami. Naczynie z paprykami przykryj. Całość piecz 15-20 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Przed podaniem jajka oprósz solą i pieprzem.
Jak podać paprykę zapiekaną z jajkami?
Papryka zapiekana z jajkami to doskonały pomysł na kolację na ciepło. By całość była pożywniejsza, można ją podać z pieczywem, np. bagietką, chlebem pełnoziarnistym albo z ugotowanym kuskusem. Dobrym dodatkiem będzie też lekka sałatka w postaci sałaty rukoli, roszponki czy lodowej z pomidorami i np. z oliwkami, świeżymi ziołami czy minigrzankami. Takim zestawem można się najeść nie obciążając zbytnio żołądka.
Czytaj też:
Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemuCzytaj też:
Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego