Wlałam w połówki papryki i zapiekłam. Tą kolacją na ciepło zaskoczyłam wczoraj rodzinę

Wlałam w połówki papryki i zapiekłam. Tą kolacją na ciepło zaskoczyłam wczoraj rodzinę

Dodano: 
Połówki papryki z jajkami
Połówki papryki z jajkami Źródło: Shutterstock / Chatham172
Moja rodzina uwielbia jajka i warzywa. Wczoraj wykorzystałam ten fakt, przygotowując kolację na ciepło. Jej zrobienie zajęło mi 10 minut, a pieczenie pół godziny. Wszystkich przyciągnął apetyczny wygląd dania, a potem zachwycili się jego smakiem.

Kolacja na ciepło to jest to! Nawet jeśli jej przygotowanie zajmuje tyle, co zrobienie kanapek, to zawsze smakuje doskonale. Tym razem postawiłam na słodką, niedużą paprykę, którą postanowiłam zapiec z prostym, pożywnym dodatkiem. Danie zrobiło się w zasadzie samo, bo pracy przy nim tyle, co i nic. Trzeba tylko trochę poczekać, aż całość się zapiecze.

Jak przygotować paprykę do zapiekania?

Paprykę do zapiekania należy umyć, wytrzeć i przekroić wzdłuż na połowę. Potem trzeba usunąć z niej nasionka wraz z białymi błonkami. Teraz papryki można oprószyć solą i pieprzem, choć ja posmarowałam je prostą marynatą i chwilę podpiekłam bez farszu. Marynatę zrobiłam z oliwy z oliwek, czosnku, soli i pieprzu. Posmarowałam jej cienką warstwą paprykę od środka, by w czasie podpiekania nie wyschła.

Jak zrobić paprykę zapiekaną z jajkami?

Papryka zapiekana z jajkami to danie smaczne i efektowne. Wystarczy tylko spojrzeć, na zdjęcie, a każdemu cieknie ślinka. Połówek papryki nie trzeba wcześniej podpiekać, bo przecież można jeść nawet surową. Jednak ja wolę, gdy jest bardziej miękka. W każdą podpieczoną paprykę wbijam tylko jajko, a potem naczynie przykrywam i wstawiam całość do gorącego piekarnika. Paprykę zapiekam tylko tyle, by białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało półpłynne.

Przepis: Papryki zapiekane z jajkami

Połówki papryki zapiekane z jajkiem na ciepłą kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 4 nieduże, słodkie papryki (najlepiej czerwone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 jajek rozmiar M
  • 2-3 łyżki zielonych oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie paprykiPapryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, oczyść z nasion i białych błon. Ząbki czosnku rozgnieć w prasce, wymieszaj z oliwą, odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmaruj papryki od środka. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, piecz 10-15 minut, aż nieco zmiękną.
  2. Nadziewanie i zapiekanieDo środka każdej połówki papryki wbij ostrożnie jajko. Posyp je posiekanymi oliwkami. Naczynie z paprykami przykryj. Całość piecz 15-20 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Przed podaniem jajka oprósz solą i pieprzem.

Jak podać paprykę zapiekaną z jajkami?

Papryka zapiekana z jajkami to doskonały pomysł na kolację na ciepło. By całość była pożywniejsza, można ją podać z pieczywem, np. bagietką, chlebem pełnoziarnistym albo z ugotowanym kuskusem. Dobrym dodatkiem będzie też lekka sałatka w postaci sałaty rukoli, roszponki czy lodowej z pomidorami i np. z oliwkami, świeżymi ziołami czy minigrzankami. Takim zestawem można się najeść nie obciążając zbytnio żołądka.

Czytaj też:
Kroję cukinię i kładę dodatki jak na pizzę. Ta pomysłowa przekąska smakuje każdemu
Czytaj też:
Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego