Te grzanki są proste i pyszne. Kładę na nich tylko dwa składniki i polewam miodem

Te grzanki są proste i pyszne. Kładę na nich tylko dwa składniki i polewam miodem

Dodano: 
Grzanki z camembertem i gruszką
Grzanki z camembertem i gruszką Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
W moim domu nikt nie lubi zwykłych kanapek, za to za tymi prostymi grzankami wszyscy przepadają. To zasługa dwóch dodatków, które układam na wierzchu. Doskonale komponują się ze sobą i z odrobiną miodu.

Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na pyszną kolację, oto i on. Wystarczy sięgnąć po bułkę, dwa proste dodatki i odrobinę miodu. Po wstawieniu do piekarnika składniki zamieniają się w pyszną całość, którą cała rodzina będzie zajadać ze smakiem. Przy tym daniu nie ma dużo pracy, za to wrażenia smakowe są naprawdę bogate.

Jakie pieczywo jest dobre na grzanki?

Na grzanki najlepsze jest lekkie pieczywo pszenne lub pszenno-żytnie. Istotna jest struktura miękiszu, który nie powinien być zbyt zbity. Inaczej po upieczeniu pieczywo stanie się zbyt twarde. Można więc sięgnąć po pieczywo tostowe, bułki typu poznańska, kajzerka czy włoska ciabatta. Pieczywo należy pokroić w kromki o grubości ok. 1,5-2 cm.

Jak zrobić grzanki z serem camembert i gruszką?

By przygotować grzanki z serem camembert i gruszką wystarczy pokroić pieczywo i obłożyć je dodatkami. Potem całość warto skropić miodem, a na koniec wstawić do piekarnika i podpiec. Grzanki najlepiej piec krótko w dość wysokiej temperaturze. Wtedy pieczywo będzie miękkie i chrupiące.

Przepis: Grzanki z serem i gruszką

Grzanki z serem camembert i plasterkami gruszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek bułki np. poznańskiej, ciabatty
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 200 g sera camembert
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKromki bułki możesz cienko posmarować masłem. Gruszki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój je w półplasterki. Ser pokrój w plasterki.
  2. Pieczenie grzanekNa kromkach pieczywa ułóż plasterki gruszki, a potem plasterki sera. Posyp je listkami tymianku, skrop miodem. Piecz 5-7 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż ser się lekko upłynni, a bułki przyrumienią.

Wskazówka: Po wyjęciu z piekarnika grzanki warto oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Dzięki temu zyskają ostrzejszy smak i wyrazisty aromat.

Inne wersje grzanek z serem i gruszką

Grzanki z serem i gruszką można przygotować nieco inaczej. Zamiast sera camembert można bowiem użyć sera brie lub sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola, lazur. Gruszki mogą być z syropu. Przed podaniem ciepłe grzanki można skropić octem balsamicznym lub posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Czytaj też:
Genialny przepis na tanią sałatkę z wątróbką. Zachwyć gości efektownym daniem na każdą okazję
Czytaj też:
Gotowane ziemniaki zamieniam w pożywną sałatkę. Dorzucam tylko dwa proste składniki