Kruszę suche wypieki i w 10 minut robię kremowy deser. To mój przepis na ostatnią chwilę

Kruszę suche wypieki i w 10 minut robię kremowy deser. To mój przepis na ostatnią chwilę

Dodano: 
Warstwowy deser w szklance
Warstwowy deser w szklance Źródło: Shutterstock / Olga Leschenko
Pyszny kremowy deser robię w dziesięć minut z gotowych składników. Jogurt kokosowy i ciasteczka zawsze mam w domu, a w sezonie świątecznym zużywam w ten sposób niezjedzone wypieki.

Uwielbiam jogurt kokosowy za lekki smak i brak laktozy. To idealny składnik szybkich deserów, zwłaszcza podawanych w szklaneczkach. Wystarczy nałożyć go na przemian z warstwami ciasteczek, by w kilka chwil mieć pyszną słodką przekąskę.

Jak zrobić warstwowy deser kakaowo-kokosowy?

Przygotowuję go z naturalnym jogurtem kokosowym o niskiej zawartości tłuszczu, która wynosi około 5 procent. To popularna wersja dostępna w małych kubeczkach nawet w dyskontach. Jest tak pyszny, że z niczym go nie mieszam.

Warstwy jogurtu przekładam masą z ciasteczek kakaowych bez cukru, ale gdy tylko mam okazję, zastępuję je domowym piernikiem. Okruchy łączę z olejem kokosowym, który dodatkowo wzbogaca aromat deseru. Dokładam też kakao i wodę kokosową lub napój roślinny, jeśli nie z kokosa, to zwykle migdałowy. Dekoracją każdej porcji jest starta czekolada.

Przepis: Warstwowy deser kakaowo-kokosowy

Szybki deser bez pieczenia ze zdrowych składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g naturalnego jogurtu kokosowego (4 opakowania)
  • 3 kostki gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 150 g ciastek kakaowych bez cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody kokosowej lub napoju roślinnego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekRozpuść olej kokosowy. Pokrusz drobno ciastka, połącz z kakao i dodaj olej. Dokładnie wymieszaj, po czym wlewaj po łyżce płyn, żeby otrzymać wilgotne okruchy.
  2. Układanie deseruRozstaw na stole 6 szklaneczek. Nałóż do każdej po kopiastej łyżce jogurtu. Na wierzch nałóż ciasteczka, by zużyć połowę ich ilości. Przykryj je kolejną porcją jogurtu i resztą ciastek, a na koniec nałóż pozostały jogurt. Przed podaniem posyp deser z wierzchu drobno startą czekoladą.

Warstwowy deser kakaowo-kokosowy – wskazówki

Ten deser jest mało słodki, ale można przyrządzić go w bogatszej wersji. Zamiast jednak sypać zwykły kryształ czy lać do ciastek syrop z agawy, sięgam po cukier kokosowy i mieszam go z jogurtem. Wystarczy łyżka na opakowanie, czyli w sumie 4 łyżki tego słodziwa na ilość z przepisu, by zmienić go w pyszny krem o karmelowym smaku. Porcja dostarcza wtedy o 30 kalorii więcej.

Do tej słodkiej przekąski można wykorzystać inne ciastka, na przykład bez mleka i jajek, by cały deser był roślinny. Sprawdzą się ponadto te owsiane, herbatniki maślane czy pierniczki bez lukru. W okresie świątecznym oprócz suchych resztek domowego piernika zużywam w ten sposób także kawałki murzynka, keksu czy babki. Aby były ciemniejsze, dosypuję więcej kakao.

Całość można przygotować również z klasycznych produktów. Zamiast jogurtu kokosowego trzeba wtedy wybrać ten krowi, olej kokosowy zastąpić masłem, natomiast jako płynu do zmiękczenia okruchów użyć zwykłego mleka.

Czytaj też:
Do pucharków nakładam dwie słodkie masy. Ten deser budyniowy jest idealny na pochmurne dni
Czytaj też:
Ubijam śmietankę i w 10 minut robię pyszny deser. Trudno o smaczniejszy i łatwiejszy przepis