Do pucharków nakładam dwie słodkie masy. Ten deser budyniowy jest idealny na pochmurne dni

Do pucharków nakładam dwie słodkie masy. Ten deser budyniowy jest idealny na pochmurne dni

Dodano: 
Deser budyniowy
Deser budyniowy Źródło: Shutterstock / WS-Studio
Grudniowa aura robi swoje – ciągle mam ochotę na słodkości. Staram się jednak, by nie były zbyt kaloryczne, dlatego sięgam po domowe smakołyki. Oto jeden z nich – na tyle prosty i szybki w przygotowaniu, że robię go nawet w tygodniu.

Ochota na słodkie przychodzi nie tylko w weekend. Zwłaszcza teraz, gdy jest pochmurno. Dlatego mam swoje sprawdzone receptury na szybkie słodkości, poprawiające nastrój. Ten deser budyniowy spisuje się pod tym względem doskonale, a robi się go w parę chwil.

Jak przygotować krem budyniowy?

Najszybszy krem budyniowy można przygotować na bazie tego z torebki. Wystarczy po ugotowaniu i schłodzeniu, zmiksować budyń z masłem. Jednak nie ma to jak krem domowej roboty. Wcale nie jest trudno go przygotować, a smakuje obłędnie. Jak go zrobić?

Trzeba zagotować mleko z wanilią, a w misce utrzeć żółtka z cukrem. Żółtka miesza się ze skrobią, a potem dodaje gorące mleko, cały czas mieszając. Teraz całą miksturę należy przelać do garnka i mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia miesza się ją z masłem i studzi.

Jak zrobić szybki deser budyniowy?

Ten szybki deser budyniowy łączę z pyszną masą czekoladową. To ganache, czyli połączenie śmietanki i czekolady. Jest wyjątkowo smaczne, aksamitne i proste do zrobienia. Podgrzewam tylko śmietankę, dodaję do niej posiekaną czekoladę i po 2-3 minutach całość mieszam, by powstała gładka masa. Studzę ją i przekładam nią krem budyniowy. Porcje od razu nakładam do pucharków lub szklanek, bo wtedy deser wygląda nadzwyczaj apetycznie. Jego dopełnieniem są pokruszone herbatniki w czekoladzie. To po prostu rozkosz w smętny dzień!

Przepis: Krem budyniowy z czekoladą

Szybki deser budyniowy w pucharku

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

Na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 40 g mąki pszennej lub skrobi kukurydzianej
  • 30 g masła

Na ganache:

  • 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30–36%

Dodatkowo:

  • 2-4 herbatniki w czekoladzie

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremuZagotuj mleko z wanilią (ziarenka i laska). W misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną masę. Dodaj skrobię lub mąkę i wymieszaj na gładko. Wlewaj cienką strużką gorące mleko, energicznie mieszając.
  2. GotowaniePrzelej wszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje (1–2 minuty). Garnek zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Krem przykryj folią spożywczą, odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Przygotowanie ganachePodgrzej śmietankę prawie do wrzenia. Zalej nią posiekaną czekoladę. Odczekaj minutę, a następnie mieszaj, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Przestudź ją.
  4. Nakładanie deseruNa dno pucharka wlej trochę ganache, nałóż porcję kremu budyniowego, polej warstwą ganache. Deser schłodź, przed podaniem posyp pokruszonymi herbatnikami.

Inna wersja deseru budyniowego

Z wykorzystaniem kremu budyniowego i ganache da się też przygotować nieco inny deser. Obie słodkie masy traktuję, jak nadzienie do kruchych korpusów (można je przygotować samemu lub kupić gotowe). Na spód kładę porządną porcję kremu budyniowego, a potem polewam go gęstym ganache. Deser można dopełnić wiśniami z konfitury, które dodadzą orzeźwiających nut.

Czytaj też:
Nie są zbyt słodkie, a doskonale zastępują słodycze. Te kulki robię z lekkostrawnego składnika
Czytaj też:
Zamiast strucli z makiem serwuję eleganckie babeczki. Proste, szybkie, pyszne