Pierożki z piekarnika są dla mnie zbawieniem, bo nie trzeba stać dla nich przy garnku. Nadzienie do tej słodkiej wersji robię jeszcze szybciej niż ciasto, które musi odpocząć. Gdy daję mu czas po wyrobieniu, ma najlepszą konsystencję i świetnie się wałkuje. Potem wystarczą sprawne ręce, by nalepić górę pierogów dla wszystkich gości.
Jak zrobić kruche pierożki z wiśniami i żurawiną?
Na te pierożki przygotowuję ciasto bez drożdży, a za to ze sporą ilością masła. Aby nie było zbyt kruche i nie pękało, dodaję do niego tłustą śmietanę. To sprawia, że jest nie tylko bardziej elastyczne, ale też dłużej zachowuje świeżość.
Jako farszu używam samych owoców bez wypełniaczy takich, jak twaróg czy kruszone biszkopty. Mieszam wiśnie z mrożonki z suszoną żurawiną, która wchłania nadmiar ich soku. Do nadzienia dosypuję cynamon, który wspaniale podkręca jego smak. Uzupełnieniem jest łyżka cukru i skrobi ziemniaczanej, która pomaga zapobiegać rozmoczeniu ciasta.
Przed pieczeniem pierogi warto posmarować rozmieszanym jajkiem, ale dla bardziej intensywnego koloru można wykorzystać mieszankę żółtka z łyżką mleka.
Przepis: Kruche pierożki z wiśniami i żurawiną
Pyszne pierogi z piekarnika z aromatycznym owocowym nadzieniem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 50
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
Na nadzienie:
- 300 g rozmrożonych wiśni
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 22% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Wyrabianie ciastaPrzesiej mąkę z solą, a następnie posiekaj z masłem, by wstępnie połączyć składniki. Dodaj żółtka i śmietanę, wyrób krótko ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż na 30-60 minut do lodówki.
- Mieszanie farszuWymieszaj wiśnie z żurawiną i cynamonem. Odstaw na czas chłodzenia ciasta. Tuż przed nadziewaniem pierogów połącz owoce z cukrem i skrobią.
- Szykowanie pierogówNastaw piekarnik na 180 stopni. Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek o grubości do 3 milimetrów. Wykrawaj z niego szklanką małe krążki, nakładaj porcje farszu, składaj placuszki na pół i ściskaj lub zawijaj ich brzegi.
- PieczenieUłóż pierożki na blasze do pieczenia nakrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 15-20 minut, aż się przyrumienią.
Kruche pierożki z owocami – wskazówki
Słodkie nadzienie do tych pierożków można przyrządzić z wykorzystaniem innych owoców. W świąteczny klimat idealnie wpisuje się farsz z suszonych śliwek. Na ilość ciasta z przepisu biorę 300 g owoców bez pestek. Namaczam je przez noc w niewielkiej ilości wody, a następnego dnia gotuję całość przez 3-5 minut i odcedzam. Następnie rozcieram śliwki z łyżką cukru i gotowe.
Lubię także połączenie jabłek z orzechami włoskimi. Na taki farsz biorę około 350 g miąższu jabłek (z 3 sztuk). Kroję go w kosteczkę i mieszam z łyżką soku z cytryny, 100 g mielonych lub posiekanych orzechów i łyżeczką cynamonu. Tuż przed nakładaniem na porcje ciasta dodaję do nich dwie łyżki cukru oraz łyżkę skrobi, dzięki czemu podczas pieczenia piegów nie wycieka z nich sok.
Czytaj też:
Nadziewam twarogiem i wstawiam do piekarnika. Te słodkie pierogi możemy jeść bez końcaCzytaj też:
Rodzina ciągle prosi o te kruche rogaliki. Genialny przepis mam z notesu babci
