Nadziewam twarogiem i wstawiam do piekarnika. Te słodkie pierogi możemy jeść bez końca

Nadziewam twarogiem i wstawiam do piekarnika. Te słodkie pierogi możemy jeść bez końca

Dodano: 
Pieczone pierogi
Pieczone pierogi Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Pierogi serwuje się zwykle na obiad, ale moje świetnie sprawdzą się na deser lub przekąskę. To dlatego, że piekę je zamiast gotować i robię z wyjątkowego ciasta. Nadziewam też słodkim farszem, który wszyscy uwielbiają.

Jeśli lubicie słodkie pierogi, te z pewnością przypadną wam do gustu. Tak naprawdę bliżej im do bułeczek, bo są pieczone i robione z puszystego ciasta. W moim domu zwykle serwuję je na słodką przekąskę, a dzieciaki chętnie zjadają je na deser. Na ten długi weekend przygotuję je z podwójnej porcji, bo z pewnością pójdą.

Z jakiego ciasta zrobić pieczone pierogi?

Pieczone pierogi są idealne na przekąskę. Można je zrobić z różnych rodzajów ciasta. Do wyboru macie ciasta: kruche, francuskie, drożdżowe i krucho-drożdżowe. Dwa pierwsze są delikatne i kruche, natomiast te z dodatkiem drożdży miękkie i puszyste. Dziś proponuję wam doskonałe w smaku pierogi z ciasta drożdżowego ze sporym dodatkiem masła.

Jak zrobić pieczone pierogi ze słodkim twarogiem?

Przygotowanie pierogów z ciasta krucho-drożdżowego zaczynam od nastawienia rozczynu. Potem łączę go z pozostałymi składnikami i na końcu ze stopionym masłem. Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na cienki placek, wykrawam z niego krążki i nadziewam je twarogiem doprawionym na słodko.

Przepis: Pierogi ze słodkim twarogiem

Pieczone pierogi ze słodkim farszem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2–3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 300 g tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii lub cukru waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaPrzygotuj rozczyn z drożdży, letniego mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki. Odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko zmiksowane z cukrem, trochę soli i rozczyn. Wymieszaj składniki, wyrób, a potem dodaj stopione, przestudzone masło i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Formowanie pierogówTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, szklanką wykrawaj krążki. Na każdym połóż trochę farszu, złóż na pół, zlep pierogi.
  3. Pieczenie pierogówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej w odstępach pierogi, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem, piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym jeszcze można nadziać pierogi na słodko?

Pierogi nadziewane twarogiem uważam, że są jednymi z najsmaczniejszych, jeśli chodzi o słodką wersję. Do twarogu można też dodać rodzynki, a nawet skórkę pomarańczową. Jeśli zaś wolicie owocowe farsze, do wyboru macie dżem, konfiturę, marmoladę, a także pokrojone owoce, np. jabłka, truskawki. Smaczne będą także pierogi nadziana masą makową, masą orzechową lub kremem czekoladowym.

Czytaj też:
Przetestowałam ostatnio te kluski z serkiem wiejskim i makiem. To najlepsze leniwe, jakie jadłam
Czytaj też:
Tylko 20 minut i pachnie jak u babci. Przepis na ciepłe bułeczki bez drożdży