Jeśli lubicie słodkie pierogi, te z pewnością przypadną wam do gustu. Tak naprawdę bliżej im do bułeczek, bo są pieczone i robione z puszystego ciasta. W moim domu zwykle serwuję je na słodką przekąskę, a dzieciaki chętnie zjadają je na deser. Na ten długi weekend przygotuję je z podwójnej porcji, bo z pewnością pójdą.
Z jakiego ciasta zrobić pieczone pierogi?
Pieczone pierogi są idealne na przekąskę. Można je zrobić z różnych rodzajów ciasta. Do wyboru macie ciasta: kruche, francuskie, drożdżowe i krucho-drożdżowe. Dwa pierwsze są delikatne i kruche, natomiast te z dodatkiem drożdży miękkie i puszyste. Dziś proponuję wam doskonałe w smaku pierogi z ciasta drożdżowego ze sporym dodatkiem masła.
Jak zrobić pieczone pierogi ze słodkim twarogiem?
Przygotowanie pierogów z ciasta krucho-drożdżowego zaczynam od nastawienia rozczynu. Potem łączę go z pozostałymi składnikami i na końcu ze stopionym masłem. Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na cienki placek, wykrawam z niego krążki i nadziewam je twarogiem doprawionym na słodko.
Przepis: Pierogi ze słodkim twarogiem
Pieczone pierogi ze słodkim farszem
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 35 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2–3 łyżki cukru
- szczypta soli
Na farsz:
- 300 g tłustego twarogu
- 1 żółtko
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii lub cukru waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaPrzygotuj rozczyn z drożdży, letniego mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki. Odstaw na 10–15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko zmiksowane z cukrem, trochę soli i rozczyn. Wymieszaj składniki, wyrób, a potem dodaj stopione, przestudzone masło i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
- Formowanie pierogówTwaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Dodaj żółtko, cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm, szklanką wykrawaj krążki. Na każdym połóż trochę farszu, złóż na pół, zlep pierogi.
- Pieczenie pierogówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej w odstępach pierogi, przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem, piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czym jeszcze można nadziać pierogi na słodko?
Pierogi nadziewane twarogiem uważam, że są jednymi z najsmaczniejszych, jeśli chodzi o słodką wersję. Do twarogu można też dodać rodzynki, a nawet skórkę pomarańczową. Jeśli zaś wolicie owocowe farsze, do wyboru macie dżem, konfiturę, marmoladę, a także pokrojone owoce, np. jabłka, truskawki. Smaczne będą także pierogi nadziana masą makową, masą orzechową lub kremem czekoladowym.
Czytaj też:
Przetestowałam ostatnio te kluski z serkiem wiejskim i makiem. To najlepsze leniwe, jakie jadłamCzytaj też:
Tylko 20 minut i pachnie jak u babci. Przepis na ciepłe bułeczki bez drożdży