Kulki mocy bez pieczenia w 15 minut. To pyszny deser, który doda ci energii na cały dzień

Kulki mocy bez pieczenia w 15 minut. To pyszny deser, który doda ci energii na cały dzień

Dodano: 
Owsiane kulki
Owsiane kulki Źródło: Shutterstock
Prosty przepis na energetyczne kulki, które dodadzą sił na cały dzień. To idealna przekąska po treningu lub zdrowy zamiennik klasycznych słodyczy. Wystarczy kwadrans, by je przygotować.

Szukasz prostego przepisu na zdrowy deser bez pieczenia? Moje owsiane kulki łączą w sobie błonnik, antyoksydanty i zdrowe tłuszcze w idealnie słodkiej formie. Są szybkie do zrobienia i pełne wyjątkowego smaku. Te owsiane przekąski wywodzą się bowiem z tradycji „no-bake treats”, czyli deserów bez pieczenia. Są popularne na całym świecie dzięki łatwości przygotowania i możliwości dostosowania składników do własnych upodobań. Ten przepis możesz również łatwo dostosować do diety wegańskiej, np. zamieniając miód na syrop klonowy.

Jak zrobić owsiane kulki?

Do przygotowania owsianych kulek możesz użyć, w zależności od preferencji, płatków owsianych górskich lub błyskawicznych. Kuleczki możesz również dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao, posiekanych orzechach lub migdałach, sezamie, nasionach chia, liofilizowanych owocach lub czekoladowych posypkach. To nada im wyjątkowy smak i teksturę.

Porada: jeśli przygotowana masa jest zbyt lepka, schłodź ją przez 10-15 minut w lodówce, by łatwiej formować kuleczki.

Przepis: Owsiane kulki

Zdrowe kulki z dodatkiem ulubionych dodatków. Do deseru idealnie nadają się orzechy: włoskie, laskowe, nerkowca, a także migdały.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
101 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOrzechy drobno posiekaj. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, kakao, posiekane orzechy i szczyptę soli. W małym garnku podgrzej delikatnie miód, masło orzechowe i mleko, aż składniki się połączą i masa stanie się jednolita. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj ekstrakt z wanilii do ciepłej masy, a następnie wlej ją do suchych składników. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gęsta, lepka masa.
  2. Formowanie kulekZ przygotowanej masy formuj małe kulki – najlepiej o średnicy około 2-3 cm.
  3. Schładzanie kulekGotowe owsiane kulki ułóż na talerzu lub w pojemniku i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby stężały.

Jak przechowywać owsiane kulki?

Kulki przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku. Okres ich przydatności do spożycia to maksymalnie siedem dni. Możesz je również zamrozić na kilka tygodni. Wystarczy, że wyjmiesz je kilka minut przed jedzeniem, aby były gotowe do spożycia.

Zdrowy deser bez pieczenia

Owsiane kulki to zdrowa przekąska, przede wszystkim dzięki bogatym w błonnik płatkom owsianym. Błonnik wspiera trawienie i daje uczucie sytości. Kakao z kolei dostarcza antyoksydantów, a orzechy zdrowych tłuszczów i białka. Jeśli zależy ci na jeszcze zdrowszej wersji, możesz użyć kakao alkalizowanego (surowego), które jest mniej przetworzone, a więc bogatsze w składniki odżywcze.

Czytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć
Czytaj też:
Obłędny czekoladowy sernik bez pieczenia. Ta lekka masa na wilgotnym spodzie rozpływa się w ustach