Biorę serek wiejski i zapiekam z owocami. Po chwili mam gotowe słodkie śniadanie lub przekąskę

Biorę serek wiejski i zapiekam z owocami. Po chwili mam gotowe słodkie śniadanie lub przekąskę

Dodano: 
Zapiekany twarożek
Zapiekany twarożek Źródło:Shutterstock / Irina Rostokina
Twarożek typu cottage cheese to produkt o niemal uniwersalnym zastosowaniu, który doskonale smakuje na słono i na słodko. Poznaj sprawdzony przepis na słodką „zapiekankę” z serkiem wiejskim i malinami.

Serek wiejski typu cottage cheese w ostatnich latach bije rekordy popularności. Ten tani i wartościowy pod względem odżywczym twarożek cechuje bardzo niska kaloryczność i niewielka zawartość węglowodanów. Potrawy na bazie zwykłego i wysokobiałkowego serka typu cottage cheese idealnie uzupełniają menu na redukcji oraz pomagają uzupełnić niedobór białka podczas intensywnych ćwiczeń.

Testując różne wiralowe przepisy na dania z twarożkiem wiejskim w roli głównej, odkryłem prawdziwą perełkę. Zapiekany serek wiejski smakiem przypomina domowy sernik, a dodatek owoców sprawia, że nie jest mdły. Nieco zmodyfikowałem przepis podstawowy, dopasowując go do własnych preferencji smakowych. Serek typu cottage cheese możesz zastąpić gotowym twarożkiem domowym, który znajdziesz na dziale z nabiałem w większości sklepów lub twarogiem w kostce.

Jak zrobić zapiekany twarożek?

Przygotowanie potrawy z serka wiejskiego lub twarożku nie zajmuje wiele czasu. Do przygotowania potrawy potrzebujesz 3 miski, sitko, blender/mikser oraz formę do zapiekania np. ceramiczną formę do zapiekanek lub niewielkie naczynie żaroodporne. Jeżeli posiadasz niewielką patelnię żeliwną, to również możesz ją wykorzystać podczas przygotowywania potrawy.

Bazę zapiekanki stanowi odsączony z zalewy serek wiejski (jeżeli używasz twarożku domowego, nie musisz odsączać zalewy). Ja robię zapiekany twarożek z dodatkiem piany z białek i ubitych żółtek, które sprawiają, że po upieczeniu przekąska ma zwartą konsystencję, ale możesz dodać samą pianę z białek.

Miód nie jest niezbędnym składnikiem – możesz zastąpić go cukrem, ksylitolem, inną substancją słodzącą bądź pominąć. Przepis uwzględnia dodanie malin, które możesz zastąpić innymi owocami (np. jagodami, wiśniami, truskawkami lub morelami). W przepisie wykorzystuję proszek budyniowy bez cukru, który możesz zastąpić skrobią ziemniaczaną.

Porada: jajka oraz serek wiejski powinny mieć temperaturę pokojową.

Wskazówka: Jeżeli masa wydaje się zbyt rzadka (powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany), to możesz ją zagęścić płatkami owsianymi błyskawicznymi lub górskimi bądź kaszą manną.

Przepis: Twarożek zapiekany z owocami

Zapiekanka przypadnie do gustu miłośnikom serników i fanom słodkich śniadań. Robiąc zapiekany twarożek dla 4 osób, używam formy o wymiarach 24,5 x 14,5 cm.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g serka wiejskiego
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g świeżych malin
  • 3 łyżeczki budyniu o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSerek wiejski (ja wykorzystuję4 opakowania po 200 g) przełóż na drobne sitko i odsącz z zalewy. Zalewy nie wylewaj – może się przydać, jeżeli masa wyjdzie bardzo gęsta. Oddziel żółtka od białek i przełóż do osobnych misek. Maliny umyj, odsącz z nadmiaru wody i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Miksowanie twarożkuTwarożek przełóż do dużej miski i zmiksuj – masa nie musi być jednolita. Twarożku domowego w pudełku nie musisz rozdrabniać; ser twarogowy w kostce rozdrobnij widelcem.
  3. UbijanieŻółtka ubij na jasną, puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj miód oraz ekstrakt waniliowy. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Łączenie składnikówRozdrobniony wcześniej twarożek połącz z masą z żółtek oraz proszkiem budyniowym – miksuj jedynie do połączenia się składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie mieszając silikonową szpatułką, połącz ją z pozostałymi składnikami. Gotowa masa twarogowa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, to dodaj nieco odlanej wcześniej zalewy z twarożku. Porada: jeżeli chcesz, żeby zapiekany twarożek miał smak tradycyjnego sernika, to dodaj do niego skórkę otartą ze sparzonej cytryny lub pomarańczy.
  5. Przygotowanie do pieczeniaPrzygotuj formę do zapiekania i wysmaruj jej dno oraz brzegi masłem. Przełóż masę serową do formy i wyrównaj wierzch łyżką. Dodaj osuszone maliny, wciskając je w masę serową – rozłóż owoce równomiernie na całej powierzchni masy.
  6. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z twarożkiem do piekarnika i piecz 20-25 minut lub do zrumienienia. Gdy twarożek będzie gotowy, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw zapiekankę w ciepłym piekarniku przez 5-10 minut, co zapobiegnie opadnięciu potrawy.

Jak podawać zapiekany twarożek z owocami?

Zapiekany twarożek z owocami możesz podawać na ciepło oraz na zimno. Opcjonalne dodatki do potrawy to np. cukier puder, polewa z gorzkiej czekolady, świeże owoce lub sos owocowy. Zapiekany twarożek na zimno możesz podawać np. z gałką lodów i musem owocowym.

Zapiekany twarożek na słono

Bazując na głównych składnikach powyższego przepisu, czyli serku wiejskim oraz jajkach, przygotujesz również pyszną zapiekankę twarogową z wytrawnymi dodatkami. Do wymieszanego z żółtkami twarożku możesz dodać np. pokrojoną w kostkę paprykę, świeże lub suszone pomidory, zblanszowane brokuły, szpinak, podsmażony boczek, cebulkę dymkę, czosnek oraz świeże i suszone zioła. Warzywa i inne dodatki wymieszaj z twarożkiem przed dodaniem piany z białek. Nie zapomnij doprawić masy twarogowej do smaku np. solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekany twarożek w wersji ekspresowej

Jeżeli nie masz czasu na ubijanie żółtek i piany z białek, to możesz połączyć odsączony twarożek z jajkami, miodem, ekstraktem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem budyniowym, zmiksować, przełożyć do formy i dodać maliny. Potrawa przygotowana w ten sposób nie ma lekkiej, puszystej konsystencji, ale nie traci na walorach smakowych.

Czytaj też:
Ten sernik robię 10 minut i wkładam do piekarnika. Nie zagniatam do niego ciasta i nie ubijam piany
Czytaj też:
Zrobiłam to ekspresowe ciasto z przepisu od teściowej. Nie spodziewałam się aż takiego efektu