Chrupiące, zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego. Żadne kupne się do nich nie umywają

Chrupiące, zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego. Żadne kupne się do nich nie umywają

Dodano: 
Ciasteczka z cukrem
Ciasteczka z cukrem Źródło: Shutterstock / Martyanova Marina
Macie ochotę na pyszną, słodką przekąskę? Oto ciasteczka, które przygotujecie ekspresowo z serka wiejskiego. Wychodzą kruche i chrupiące, a przy tym są naprawdę wartościowe. To dlatego, że robię je ze zdrowych składników.

Lubię domowe słodkości, bo wiem, że nie zawierają żadnych zbędnych składników. W końcu sama decyduję, co do nich dodam. A, że nie są to produkty do poleżenia, nie potrzebują żadnych ulepszaczy, ani konserwantów. Dziś pokażę wam, jak zrobić pyszne, zdrowe ciasteczka na bazie serka wiejskiego. To jeden z moich ulubionych produktów nabiałowych.

Jak przygotować serek wiejski na ciasteczka?

Serek wiejski ma grudkowatą konsystencję, dlatego warto go nieco przerobić przed dodaniem do ciasta. Najpierw należy go odsączyć ze śmietanki (można ją wykorzystać do innych potraw), a potem rozdrobnić widelcem lub krótko zblendować. Ja nigdy nie miksuję go na gładką masę, bo gdy zostaną w nim lekkie grudki, jest to z korzyścią dla smaku i struktury ciasteczek.

Jak zrobić zdrowe ciasteczka z serka wiejskiego?

By przygotować kruche ciasteczka, rozdrobniony serek wiejski łączę najpierw z jajkiem. Potem dodaję sypkie składniki, całość mieszam i krótko wyrabiam. Ciasto powinno wyjść dość zwięzłe, nieklejące. W razie potrzeby można do niego dodać trochę więcej mąki. Formuję z niego wałeczki i łączę ich końce, tak by powstały pierścienie. Po upieczeniu ciasteczka są delikatne i chrupiące.

Przepis: Ciasteczka z serka wiejskiego

Chrupiące ciasteczka z dodatkiem serka wiejskiego

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 2–3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 2 szklanki mąki owsianej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSerek odsącz z nadmiaru śmietanki, lekko zblenduj, połącz z jajkiem. Dodaj miód, wanilię, a także mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj składniki, a potem krótko je zagnieć. Ciasto odstaw na 10 minut.
  2. Formowanie i pieczenieCiasto dziel na małe kawałki. Z każdego uformuj wałeczek, połącz go w pierścień. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym warto wzbogacić ciasteczka z serka wiejskiego?

Do ciasteczek z serka wiejskiego można dodać różne wartościowe składniki. Dobrze sprawdzą się bakalie, np. rodzynki, suszona żurawina, pokrojone figi, orzechy. Można też sięgnąć po siemię lniane, nasiona chia czy posiekaną, gorzką czekoladę.

Czytaj też:
Te owsiane ciastka znikają w mgnieniu oka. Przepis, który musisz wypróbować dziś
Czytaj też:
Proste ciasto i marmolada. Z tych składników robię najlepsze piknikowe rogaliki