Jednoporcjowe ciasto bez grama mąki robię z owocami. Minideser mam w kilka chwil i smakuje obłędnie

Jednoporcjowe ciasto bez grama mąki robię z owocami. Minideser mam w kilka chwil i smakuje obłędnie

Dodano: 
Jednoporcjowe ciasto z owocami leśnymi
Jednoporcjowe ciasto z owocami leśnymi Źródło: Shutterstock / Iryna Melnyk
To pyszne ciasto robię w 20 minut i nie potrzebuję mąki pszennej. Jednoporcjowy deser piecze się błyskawicznie i świetnie smakuje. Znika raz-dwa, dlatego lepiej od razu wyjąć z szafy wszystkie foremki i przygotować więcej.

Kremowy deser o smaku wanilii i owoców wywodzi się z kuchni francuskiej. Poddałam go lekkiej modyfikacji, dzięki czemu jest bezglutenowy i wciąż przepyszny. Sekretem tej receptury jest dobre ubicie jajek, które tworzą lekką konsystencję wypieku.

Jak zrobić jednoporcjowe ciasto z borówkami?

Masę przygotowuję z jajka, mleka i cukru pudru, a zamiast mąki pszennej dodaję tę migdałową. Wlewam ją do kokilki (ramekinu) o pojemności 120-150 ml, ale można użyć też innej foremki, na przykład na większe muffiny.

Na dno i wierzch deseru sypię świeże owoce. Najlepsze są te jagodowe, bo mają drobne rozmiary i kwaskowaty smak, który tworzy przyjemny kontrast ze słodkim ciastem. W tym przepisie użyłam mieszanki borówek i malin, ale można wziąć inny zestaw, również z mrożonki.

Przepis: Jednoporcjowe ciasto z owocami leśnymi

Pyszne miniciasto waniliowe z mąką migdałową, borówkami i malinami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
238

Składniki

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 krople ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego lub krowiego
  • 1 i 1/2 łyżki mąki migdałowej
  • 1 łyżka borówek amerykańskich
  • 1 łyżka malin
  • 1/2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyUbij jajko z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i solą na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko oraz mąkę migdałową i połącz składniki.
  2. PieczenieWymieszaj razem owoce. Wysmaruj ramekin w środku masłem, wsyp łyżkę owoców, wlej ciasto, dorzuć resztę owoców i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 12-15 minut. Piecz, aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy.

Jak upiec ciasto czekoladowe bez mąki?

Bardziej tradycyjne ciasto bez mąki można łatwo przygotować na bazie czekolady deserowej. Najpierw podgrzewam 1 i 1/2 tabliczki czekolady w kawałkach z 1 i 1/2 kostki masła oraz łyżeczką ekstraktu z wanilii, po czym studzę. Ubijam 3 żółtka z 50 g cukru i przekładam do czekolady. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy, mieszam i przelewam do formy z wyjmowanym dnem. Piekę 30-35 minut w temperaturze 190 stopni.

Jak zrobić ciasto jednoporcjowe bez pieczenia?

Jest wiele pomysłów na taki deser, ale ja najbardziej lubię ten z gotowymi herbatnikami maślanymi. Wykładam nimi dno małego kwadratowego naczynia, a jeśli używam okrągłego, kruszę ciastka i wyrabiam masę z miękkim masłem. Na jedną porcję przypadają 2-3 herbatniki i 1/2 łyżki masła.

Na taki spód nakładam mieszankę 100 g sera mascarpone z 4 roztopionymi kostkami białej czekolady i kroplą esencji waniliowej. Wierzch posypuję odrobiną kakao, często z cynamonem, po czym wstawiam naczynie do lodówki na co najmniej pół godziny, by masa stężała.

Czytaj też:
Biorę ser z wiaderka i puszkę brzoskwiń. Miniaturowe serniczki są u mnie hitem
Czytaj też:
Zdrowe batony robię bez pieczenia ani grama mąki. Główny składnik jest zaskoczeniem