Kremowy deser o smaku wanilii i owoców wywodzi się z kuchni francuskiej. Poddałam go lekkiej modyfikacji, dzięki czemu jest bezglutenowy i wciąż przepyszny. Sekretem tej receptury jest dobre ubicie jajek, które tworzą lekką konsystencję wypieku.
Jak zrobić jednoporcjowe ciasto z borówkami?
Masę przygotowuję z jajka, mleka i cukru pudru, a zamiast mąki pszennej dodaję tę migdałową. Wlewam ją do kokilki (ramekinu) o pojemności 120-150 ml, ale można użyć też innej foremki, na przykład na większe muffiny.
Na dno i wierzch deseru sypię świeże owoce. Najlepsze są te jagodowe, bo mają drobne rozmiary i kwaskowaty smak, który tworzy przyjemny kontrast ze słodkim ciastem. W tym przepisie użyłam mieszanki borówek i malin, ale można wziąć inny zestaw, również z mrożonki.
Przepis: Jednoporcjowe ciasto z owocami leśnymi
Pyszne miniciasto waniliowe z mąką migdałową, borówkami i malinami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 238
Składniki
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub krowiego
- 1 i 1/2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżka borówek amerykańskich
- 1 łyżka malin
- 1/2 łyżeczki masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyUbij jajko z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i solą na jasną i puszystą masę. Dodaj mleko oraz mąkę migdałową i połącz składniki.
- PieczenieWymieszaj razem owoce. Wysmaruj ramekin w środku masłem, wsyp łyżkę owoców, wlej ciasto, dorzuć resztę owoców i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 12-15 minut. Piecz, aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy.
Jak upiec ciasto czekoladowe bez mąki?
Bardziej tradycyjne ciasto bez mąki można łatwo przygotować na bazie czekolady deserowej. Najpierw podgrzewam 1 i 1/2 tabliczki czekolady w kawałkach z 1 i 1/2 kostki masła oraz łyżeczką ekstraktu z wanilii, po czym studzę. Ubijam 3 żółtka z 50 g cukru i przekładam do czekolady. Białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy, mieszam i przelewam do formy z wyjmowanym dnem. Piekę 30-35 minut w temperaturze 190 stopni.
Jak zrobić ciasto jednoporcjowe bez pieczenia?
Jest wiele pomysłów na taki deser, ale ja najbardziej lubię ten z gotowymi herbatnikami maślanymi. Wykładam nimi dno małego kwadratowego naczynia, a jeśli używam okrągłego, kruszę ciastka i wyrabiam masę z miękkim masłem. Na jedną porcję przypadają 2-3 herbatniki i 1/2 łyżki masła.
Na taki spód nakładam mieszankę 100 g sera mascarpone z 4 roztopionymi kostkami białej czekolady i kroplą esencji waniliowej. Wierzch posypuję odrobiną kakao, często z cynamonem, po czym wstawiam naczynie do lodówki na co najmniej pół godziny, by masa stężała.
Czytaj też:
Biorę ser z wiaderka i puszkę brzoskwiń. Miniaturowe serniczki są u mnie hitemCzytaj też:
Zdrowe batony robię bez pieczenia ani grama mąki. Główny składnik jest zaskoczeniem