Zdrowe batony robię bez pieczenia ani grama mąki. Główny składnik jest zaskoczeniem

Zdrowe batony robię bez pieczenia ani grama mąki. Główny składnik jest zaskoczeniem

Dodano: 
Batoniki z dyni
Batoniki z dyni Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Tę przekąskę można zrobić w 10 minut i wcinać bez poczucia winy. Obłędnie pyszne batony zawierają tylko zdrowe składniki. Przepis podała mi sąsiadka, gdy robiła je dla swoich dzieci. Dorośli też je uwielbiają, bo ten smak to prawdziwy hit.

W sezonie na dynię często robię z niej słodycze. Po żelkach i ciasteczkach przyszedł czas na batony. Jak co roku wyciągnęłam więc swój przepis i zrobiłam szybką przekąskę bez pieczenia. Aż trudno uwierzyć, że tak pyszny deser może być przy tym lekki i zdrowy.

Jak zrobić batoniki z dyni?

W recepturze używam purée z pieczonej dyni, ponieważ tak przygotowany miąższ zawiera najmniej wody. Warzywo piekę zwykle hurtowo i zamrażam. Gdy jest mi potrzebne w kuchni, wyciągam je na kilka godzin, po czym rozdrabniam zwykłym blenderem.

Do posłodzenia przekąski stosuję syrop z agawy. Sprawdzi się też klonowy, daktylowy lub płynny miód, najlepiej wielokwiatowy czy akacjowy. A kto nie ma w domu oleju kokosowego, może sięgnąć po zwykłe masło.

Gotową masę umieszczam w formie o wymiarach 20 na 10 cm, ale można użyć też innej, byle tylko batoniki nie wyszły za cienkie. Kroję ją na 12 kawałków. Każdy waży około 50 g i zapewnia niecałe 100 kalorii. Porcja 100 g mojej przekąski to tylko 192 kcal, podczas gdy taka sama ilość batonika ze sklepu dostarcza co najmniej 500 kalorii.

Przepis: Batoniki z dyni

Domowa przekąska bez pieczenia z miąższu dyni i kokosa

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 1 1/2 szklanki purée z dyni
  • 5 łyżek syropu z agawy
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 2 łyżki drobnych rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyWymieszaj purée z dyni z pozostałymi składnikami, aż powstanie gęsta masa. Przełóż ją do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równo warstwę za pomocą łopatki. Wstaw formę do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Krojenie batonówGdy masa stężeje, pokrój ją na 12 kawałków. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w lodówce.

Jak zrobić batony owsiane bez pieczenia?

Najpopularniejsze batony bez pieczenia robi się z płatków owsianych błyskawicznych. Najczęstsze dodatki to słodki syrop lub miód, masło orzechowe, napój roślinny albo mleko, kakao bądź czekolada, a także suszone owoce, orzechy i pestki. Można łączyć je w różnych kombinacjach, dosypując płatki porcjami, by uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję.

Na porcję około 250 g płatków owsianych bierze się na przykład:

  • 1 i 1/2 szklanki masła orzechowego oraz 1/2 szklanki syropu,
  • 200 ml napoju owsianego, 1/4 szklanki syropu i 3 łyżki kakao,
  • 2200 g masła orzechowego, 1/3 szklanki syropu, 100 g bakalii i 50 g gorzkiej czekolady.

Czytaj też:
Zrób te batony, a już nigdy nie kupisz w sklepie. Ta pyszna przekąska jest gotowa w 20 minut
Czytaj też:
Batoniki owsiane w 20 minut. Ta zdrowa przekąska dla dzieci podbija serca mam