Tych pysznych żelków nie kupisz w sklepie. Zrób je raz, a wciąż będziesz dorabiać nowe

Tych pysznych żelków nie kupisz w sklepie. Zrób je raz, a wciąż będziesz dorabiać nowe

Dodano: 
Żelki z dyni
Żelki z dyni Źródło: Shutterstock / Julie208
Odkąd robię te galaretki, nie jem już sklepowych żelków. Moje słodycze są od nich lepsze i znacznie zdrowsze. Aż trudno uwierzyć, że powstają z taniego warzywa.

Uwielbiam desery z dyni, bo świetnie łączy się z owocami. W domowych żelkach ożywiam ją cytryną i pomarańczą, by powstała słodko-kwaśna galaretka. Dobrze, że tego warzywa jest teraz pod dostatkiem, bo przekąska zaraz znika i wciąż muszę dorabiać nową.

Jak zrobić żelki z dyni?

W tym prostym przepisie łączę mus z dyni z żelatyną. By podbić smak neutralnego miąższu, dodaję cukier i sok z cytrusów. Gotuję galaretkę, kroję w kostki i gotowe. Zwykle nie zmieniam mojej receptury, ale gdy chcę zrobić mniej słodką przekąskę, obcinam ilość cukru o połowę i nie obtaczam w nim kawałków.

Przepis: Żelki dyniowe

Domowe galaretki z dyni z nutą cytrusów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
40
Liczba kalorii
21 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g dyni
  • 150 ml ciepłe wody
  • 30 g żelatyny
  • 120 g cukru
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie dyniObierz dynię i usuń pestki z włóknami. Pokrój miąższ w dość drobną kostkę. Włóż do garnka i zalej woda, by przykryła warzywo. Gotuj 15-20 minut, aż będzie miękka, po czym odcedź.
  2. Miksowanie masyWyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj do dyni wraz ze 100 g cukru i zblenduj. Wsyp żelatynę do wody i mieszaj do rozpuszczenia. Wlej porcjami do ciepłej dyni, miksując masę.
  3. Robienie żelkówPrzelej masę do foremek albo podłużnych pojemników wyłożonych folią spożywczą. Odstaw do wystygnięcia, po czym umieść na noc w lodówce. Gdy galaretka stężeje, pokrój ją w kostki i obtocz w pozostałym cukrze.

Jak zrobić galaretki z soku?

Domowe cukierki-galaretki można przygotować z dowolnego soku, na przykład pomarańczowego, jabłkowego, ananasowego czy wiśniowego. Odmierzoną porcją 100 ml zalewa się 6 łyżeczek żelatyny i odstawia do napęcznienia. Następnie mieszankę trzeba podgrzewać z łyżką cukru i ewentualnie łyżką soku z cytryny, jeśli bazowy sok nie jest kwaśny. Gdy składniki się połączą, ale nie zagotują, masę wlewa się do foremek. Można przy tym wybrać specjalne silikonowe foremki do żelków, na przykład w kształcie misiów, owoców albo serduszek.

Jak zrobić żelki z galaretki?

Bardzo proste, ale mniej zdrowe żelki, można zrobić z gotowej galaretki o dowolnym smaku. Do proszku dodaje się znacznie mniej wrzącej wody niż zazwyczaj, bo tylko około 100 mililitrów. Składniki trzeba wymieszać, by nie było grudek, a następnie wlać do foremek i ostudzić. Masa krzepnie w ciągu kilku godzin w lodówce.

Domowe żelki bez żelatyny

Słodkie galaretki powstaną także bez żelatyny. W przepisie najłatwiej zastąpić ją agarem, który pozyskuje się z alg. Zamiast 1 łyżeczki żelatyny bierze się 1/2–2 łyżeczki tego proszku. Jego moc wiążąca jest zależna od konkretnego produktu, ale na porcję 100 g soku warto odmierzyć płaską łyżeczkę.

Oprócz napoju z kartonu można użyć własnoręcznie wyciśniętego soku z dowolnych owoców albo zastąpić go przecierem. Agar trzeba rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym soku, po czym całość można już studzić.

Czytaj też:
Zdrowe batony robię bez pieczenia ani grama mąki. Główny składnik jest zaskoczeniem
Czytaj też:
Zamiast kupnych deserów, robię moim dzieciom to kolorowe cudo. Znika w mgnieniu oka