Deser we włoskim stylu robię z dodatkiem kawy. Mało co tak stawia na nogi i poprawia nastrój

Deser we włoskim stylu robię z dodatkiem kawy. Mało co tak stawia na nogi i poprawia nastrój

Dodano: 
Kawowy deser
Kawowy deser Źródło: Shutterstock / Micaela Fiorellini
Lubię aromat i smak kawy, dlatego postanowiłam przygotować deser z jej dodatkiem. Nie tylko doskonale smakował, ale też dodał mi energii i poprawił nastrój. Wy też możecie go przyrządzić, bo jest tani i szybko się go robi.

Często mam ochotę na coś słodkiego, ale nie ma to być ulep składający się niemal z samego cukru. Mam bowiem przyjemność z odczuwania różnych smaków. Cenię też sobie lekkość, dlatego wolę, by taka słodycz nie była zbyt kaloryczna. Stąd mój wybór padł na deser we włoskim stylu. Podbiłam jego smak odrobiną kawy i był to strzał w dziesiątkę.

Jaką kawę dodać do deseru?

Do deseru najlepiej dodać aromatyczną, esencjonalną kawę. Taką, której wystarczy mała ilość, by deser nabrał niepowtarzalnego aromatu, a przy okazji zbytnio się nie rozwodnił. By kawa dobrze rozprowadziła się w deserze, najlepiej sięgnąć po mocne espresso lub kawę rozpuszczalną rozmieszaną w odrobinie wody.

Jak zrobić kawową panna cottę?

Panna cotta to elegancki, prosty deser, który robi się z niewyszukanych składników. Zjada się go z prawdziwą przyjemnością, bo jest lekki i aksamitny. Moja kawowa wersja dodatkowo odznacza się niepowtarzalnym aromatem i właściwościami. Lekko bowiem pobudza i dodaje energii.

By przygotować kawową panna cottę, wystarczy podgrzać śmietankę z mlekiem i cukrem i dodać do nich espresso lub rozpuszczoną kawę. W gorącym płynie rozpuszcza się żelatynę i całość przelewa się do małych foremek. Po zastudzeniu deser jest gotowy do podania.

Przepis: Kawowa panna cotta

Aromatyczna panna cotta z dodatkiem kawy

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 50 ml mocnego espresso
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyŻelatynę rozmieszaj w zimnej wodzie, odstaw na 10 minut do napęcznienia. Śmietankę i mleko wlej do rondelka, podgrzej z cukrem i wanilią, by składniki się połączyły. Dodaj kawę, dokładnie wymieszaj. Rondelek zestaw z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
  2. Schładzanie i podawaniePrzygotowaną masę przelej do foremek lub kokilek. Odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, by deser stężał. Foremki zanurz na chwilę w ciepłej wodzie, wyjmij deser na talerzyki, udekoruj.

Jak podać kawową panna cottę?

Kawową panna cottę po zastudzeniu należy wyjąć z foremek i położyć na małych talerzykach. Warto ją ozdobić, np. polewą czekoladową. Można sięgnąć po gotową, lekko podgrzaną lub przygotować ją samodzielnie z czekolady i odrobiny śmietanki. Ja na 50 g gorzkiej czekolady wlewam 2 łyżki śmietanki 30%, podgrzewam całość do rozpuszczenia i po przestudzeniu taką czekoladą delikatnie polewam deser. Wygląda doskonale i smakuje wybornie.

Czytaj też:
Jaką kawę pijesz? Badania pokazują, do którego typu kawoszy należysz
Czytaj też:
Gotowe ciasto, torebka budyniu i sezonowy owoc. Raz-dwa zamieniam je w chrupiące ciastka