Jeśli zostaną mi ziemniaki z obiadu, robię mniejszą lub większą partię tych wypieków. Gdy po raz pierwszy poznałam listę składników, nie wiedziałam, czego się spodziewać. Jednak do odważnych świat należy. Już za pierwszym razem ciasteczka wyszły delikatne i smaczne.
Jak zrobić ciasteczka z ziemniaków?
Warunkiem sukcesu jest dokładne rozdrobnienie ugotowanych kartofli, by w cieście nie było żadnych grudek. Zamiast ubijaka warto więc użyć praski albo maszynki do mięsa. Przepis wymaga dodatku świeżej mięty, co nie jest częste w pieczonych deserach. Zioło zapewnia wyjątkowy aromat, ale musi być dobrze zmielone lub posiekane. Do tego jajko plus kilka łyżek podstawowych składników do wypieków i masa na ciasteczka gotowa. Można z niej wycinać różne kształty, zamiast kroić na kwadraty. Ciasto przygotowane według tej receptury można nie tylko piec, ale też smażyć. Wrzuca się je na silnie rozgrzany tłuszcz i trzyma na patelni do zrumienienia.
Przepis: Ciasteczka ziemniaczane z lukrem
Lukrowane wypieki z ciasta ziemniaczanego z miętą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/4 szklanki świeżych listków mięty
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- 4 łyżki czarnego sezamu
Na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZiemniaki i miętę zmiel w maszynce albo malakserze. Połącz z jajkiem, rozpuszczonym masłem, cukrem, mąką i solą. Wyrób masę i wstaw do lodówki na 30-60 minut. Następnie podsyp mąką blat i rozwałkuj ciasto na dość gruby placek. Krój na kwadraty i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Pieczenie ciasteczekWstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Gdy ciasteczka się upieką, odstaw je do wystygnięcia. W tym czasie sezam podpraż na suchej patelni, mieszając przez kilka minut, aż nabierze orzechowej nuty.
- Przygotowanie lukruZalej cukier gorącą wodą, wymieszaj i wlej sok. Ucieraj, aż składniki dobrze się połączą, ew. dodaj więcej cytryny, by powstał dość rzadki lukier. Posmaruj nim ciasteczka i posyp sezamem.
Co zrobić z ziemniaków gotowanych?
Ciasteczka to tylko jedno z nielicznych zastosowań. Znacznie częściej z gotowych ziemniaków robi się różne kluski, kopytka, pyzy, knedle, placki czy pierogi. Z plasterków czy purée powstają bogate zapiekanki. Zobacz: przepis na obłędną zapiekankę z purée ziemniaczanego.
Gotowane ziemniaki to także dodatek do ciasta na pizzę i masy na chleb czy bułeczki. Na ich bazie można zrobić kotlety z dodatkiem gotowanej fasoli, czy soczewicy albo warzyw. Inny pomysł to smażone kulki z serem i jajkiem. Co więcej, kartofle zagęszczą zupy, sosy i farsze. Można też zwyczajnie pokroić je i odgrzać na patelni, równomiernie zrumieniając.
Co jednak ważne, ziemniaków nie można trzymać w lodówce w nieskończoność. Po 3-4 dniach przechowywania mogą już nie być dobre. By maksymalnie wydłużyć ich przydatność do spożycia, po wyjęciu z garnka trzeba szybko je schłodzić i szczelnie przykryć miskę.
Czytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobiłam inaczej niż zwykle. Mąż i dzieci zjedli ich całą stertęCzytaj też:
Gotowane ziemniaki przerabiam na proste, pyszne kluski. Pasują do wielu dań obiadowych