Szarlotka królewska to mój hit sezonu. Ten deser z jabłek jest lepszy niż z cukierni

Szarlotka królewska to mój hit sezonu. Ten deser z jabłek jest lepszy niż z cukierni

Dodano: 
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną Źródło: Shutterstock / Mariola Anna S
Biszkopt i jabłka to za mało. Z pysznym kremem i tartą czekoladą kawałek szarlotki zamienia się w królewską ucztę. Kto zrobi ją według tego przepisu, na pewno nie pożałuje.

Skromne ciasto z jabłkami można zamienić w prawdziwy rarytas. Gdy kwaskowate owoce łączą się z kremową śmietaną, powstaje wyjątkowa równowaga smaków. Szarlotka w tym wydaniu za każdym razem robi mi dzień.

Jak zrobić szarlotkę królewską?

Deser składa się z trzech warstw: ciasta biszkoptowego, jabłek i kremu z bitej śmietany. Każdy element to nieco pracy, ale można iść na skróty. Gdy brakuje mi czasu, biorę gotowy blat biszkoptowy. Jeśli jest za wysoki, rozkrawam go na dwie warstwy i biorę tylko połowę.

Nie zawsze też robię prażone jabłka. Jeśli nie mam akurat własnego przetworu w słoiku, podgrzewam sklepowy z kawałkami owoców. Przed dosypaniem galaretek upewniam się, że w garnku jest około szklanki płynu. Najlepiej smakuje mi jednak szarlotka, którą przygotuję w domu od zera.

Przepis: Szarlotka z jabłkami i bitą śmietaną

Ciasto biszkoptowe z masą jabłkową i kremem z bitej śmietany

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
359 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

  • 1,5 kg winnych jabłek
  • 70 g galaretki cytrynowej bez cukru (2 opakowania)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 100 g cukru

Na bitą śmietanę:

  • 1 łyżka żelatyny w proszku
  • 50 ml wrzącej wody
  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g drobno startej gorzkiej czekolady, opcjonalnie kakao albo cynamon

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie biszkoptuOddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami cukier puder. Połącz z żółtkami. Osobno wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp powoli do jajek przez sito, cały czas mieszając. Wlej ciasto do okrągłej tortownicy (dno wyłóż pergaminem). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, a następnie wyjmij i wystudź.
  2. Gotowanie jabłekObierz jabłka, usuń nasiona, pokrój miąższ na drobne kawałki. Umieść je w garnku z kilkoma łyżkami wody, zasyp cukrem, wymieszaj i praż krótko, aż wyparuje nadmiar wody. Wtedy zdejmuj garnek z ognia i powoli wsyp galaretkę. Mieszaj do rozpuszczenia, po czym wystudź masę i wstaw do lodówki. Gdy zacznie krzepnąć, pokryj nią biszkopt.
  3. Przygotowanie kremuRozpuść żelatynę we wrzątku i ostudź. Umieść w misce śmietanę, ser i cukier puder. Ubijaj najpierw na małych, a potem na większych obrotach miksera. Gdy powstanie puszysty krem, odłóż kilka łyżek i połącz z żelatyną. Dodaj ten miks do miski i ubijaj krótko do połączenia składników. Nałóż krem na warstwę jabłek w tortownicy. Wierzch ciasta posyp czekoladą. Wstaw ciasto do lodówki, by krem stężał.

Jak zrobić masę budyniową do szarlotki?

Ciasto nie musi mieć bitej śmietany. Zamiast niej na wierzch szarlotki można nałożyć masę budyniową. Wystarczy zagotować niecałe pół litra mleka, a w odlanej połowie szklanki rozpuścić paczkę bezcukrowego budyniu w proszku. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlać roztwór i mieszając gotować dosłownie kilka minut. Potem masę trzeba wystudzić. Osobno uciera się pół kostki masła z ćwierć szklanki cukru pudru i do tej mikstury łyżka po łyżce dodaje się zimny budyń. Tak zrobiona masa ma o połowę mniej tłuszczu niż krem ze śmietany.

Jak zrobić dobre kruche ciasto pod szarlotkę?

Podstawa wypieku to nie tylko biszkopt. Równie popularna jest wersja na kruchym cieście. Do jego przygotowania bierze się 300 g mąki krupczatki, 200 g miękkiego masła i 100 g cukru pudru. Składniki trzeba połączyć i szybko wyrobić. Kolejnym krokiem jest chłodzenie w lodówce przez 15-20 minut, a najlepiej przez 1-2 godziny. Później już można wyłożyć tortownicę ciastem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 10-13 minut.

Czytaj też:
Połączenie jabłek i aksamitnego twarogu skradnie każde serce! Prosty przepis na efektowne ciasto
Czytaj też:
Zalewam pokrojone jabłka prostą masą i piekę. Poznaj sekret jabłecznika, który rozpływa się w ustach