Waniliowe westchnienia zachwyciły całą rodzinę. Te ciasteczka z PRL-u polecam każdemu

Waniliowe westchnienia zachwyciły całą rodzinę. Te ciasteczka z PRL-u polecam każdemu

Dodano: 
Ciasteczka waniliowe „Westchnienia”
Ciasteczka waniliowe „Westchnienia” Źródło: Shutterstock / this_baker
Ten przepis znalazłam w starej gazecie. Moją uwagę przykuła urocza nazwa, a ciasteczka okazały się równie wdzięczne w smaku. Wszystko za sprawą lekkiego jak chmurka lukru. Kto raz spróbuje, nie może przestać o nich myśleć.

Uwielbiam wszystkie słodkości, byle były domowe. Zwykle omijam słodki lukier, ale w tym wypieku to właśnie on gra główną rolę. Przekonał mnie o tym stary przepis z zeszytu mojej mamy. Choć wykonanie kruchych ciasteczek jest bardziej pracochłonne niż tych zwykłych, naprawdę się opłaca, bo smakują każdemu.

Jak zrobić ciasteczka waniliowe westchnienia?

Do przygotowania ciasteczek „westchnienie” potrzebny jest zwyczajowy zestaw składników – mąka, cukier, jajka, masło i śmietana, a do tego wanilia. Bazowe kruche ciasto robi się tak, jak zawsze, ale całość piecze się inaczej, bo po nałożeniu lukru. W mojej wersji zmieniłam nieco składniki względem oryginalnej receptury. Zamiast powszechnej 50 lat temu margaryny użyłam prawdziwego masła, a cukier wanilinowy zamieniłam na ten z wanilią.

Przepis: Ciasteczka waniliowe „westchnienia”

To kruche ciasteczka z lekkim lukrem waniliowym, które przygotowuje się z dosłownie kilku składników

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
122 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 paczki cukru waniliowego (ok. 30 g)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaPrzesiej mąkę i wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj śmietanę, żółtko jaja i miękkie masło. Wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką, wstaw pod przykryciem do lodówki na co najmniej 20 minut.
  2. Przygotowanie lukruW tym czasie utrzyj białko z cukrem i cukrem waniliowym, aż uzyskasz gęstą masę. Możesz zrobić to ręcznie albo za pomocą wolnoobrotowego miksera z odpowiedną końcówką.
  3. Robienie ciasteczekSchłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj z niewielkie krążki np. za pomocą małej szklanki. Na wierzchu każdego umieść lukier, np. rozsmaruj łyżeczką albo nałóż spiralnie za pomocą rękawa cukierniczego. Umieść ciasteczka na pergaminie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 10-12 minut na złoty kolor.

Jak podawać waniliowe westchnienia?

Ciasteczka westchnienia można podawać tak, jak zostały zrobione, albo przełożyć słodkim smarowidłem. W tej drugiej wersji dwie sztuki składa się lukrem do siebie, a między nie wkłada łyżeczkę dowolnego przetworu o kwaskowatym w smaku. Może to być dżem lub konfitura, np. z dzikiej róży, agrestu, pigwy, porzeczek czy wiśni. Jako nadzienie sprawdzą się też powidła śliwkowe czy najprostsza marmolada.

Jak zrobić westchnienia czekoladowe?

Te ciasteczka robi się inaczej niż westchnienia waniliowe, bo nie jest potrzebna do tego mąka. Przygotowanie jest znacznie prostsze i szybsze. Wystarczy połączyć jedno białko z 200 g cukru pudru z opakowaniem cukru waniliowego oraz łyżeczką kakao. Można też użyć 2 łyżek drobno startej czekolady, najlepiej gorzkiej lub deserowej. Takie „ciasto” wyrabia się ręką, a następnie rozwałkowuje do placka o grubości 3-4 mm. Następnie wykrawa się z niego kółka i piecze w temperaturze 180 stopni do wyrośnięcia i utwardzenia ciasteczek.

Czytaj też:
Szybki deser do kawy? Te wiatraczki ze śliwkami wyglądają jak z cukierni i wszyscy pytają o przepis
Czytaj też:
Te proste ciasteczka robię w mig. Jeden dodatek sprawia, że są wyjątkowo kruche