Połączenie delikatnego ciasta francuskiego i słodkich śliwek zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Chrupiące, złociste wiatraczki przygotujesz na ostatnią chwilę, a rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.
Jak zrobić wiatraczki z ciasta francuskiego ze śliwkami?
Sekretem tego deseru jest wyjątkowa prostota i szybkość przygotowania. Wystarczy rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty, a następnie zrobić nacięcia, aby stworzyć kształt wiatraczka. Na środek nakładam śliwki i posypuję owoce cukrem. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę do uzyskania złocistego koloru.
Przepis: Wiatraczki z ciasta francuskiego ze śliwkami
Kruche ciastka z soczystym, lekko kwaskowym akcentem pieczonych śliwek oprószonych cukrem pudrem zachwycą każdego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 228 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego (1 opakowanie XXL)
- 16 małych śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 1 duże jajko
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŚliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 8 lub 12 kwadratów. Każdy kwadrat natnij od rogów w kierunku środka, ale nie do końca, tak aby powstały 4 trójkąty.
- Formowanie wiatraczkówUłóż na środku każdego kawałka ciasta 2-3 połówki śliwki. Posyp owoce cukrem. Wskazówka: możesz również oprószyć śliwki cynamonem, mielonymi goździkami lub kardamonem. Rogi każdego kwadratu zegnij do środka, tworząc kształt wiatraczka.
- PieczeniePosmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, ułóż ciastka na wyścielonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i wystudź.
Wiatraczki ze śliwkami podaję, gdy ostygną. Przed podaniem oprószam ciastka cukrem pudrem.
Inne wersje nadzienia do wiatraczków z ciasta francuskiego
Przepyszne wiatraczki, a także ciastka w innych kształtach (np. nadziewane trójkąty i poduszeczki) można przygotować z dodatkiem m.in.:
- miękkich owoców sezonowych (np. truskawek, malin, poziomek, porzeczek, jeżyn, winogron, moreli, brzoskwini, nektarynek),
- owocowych przetworów (np. karmelizowanych jabłek i gruszek, marmolady, dżemu, konfitury),
- kremu czekoladowego oraz mlecznej, gorzkiej i białej czekolady,
- masła orzechowego,
- kremu pistacjowego,
- twarogu z dodatkiem wanilii, miodu/cukru, skórki pomarańczowej,
- zmielonych orzechów/migdałów z dodatkiem masła,
- budyniu,
- masy makowej.
Na co zwrócić uwagę, kupując gotowe ciasto francuskie?
Zarówno schłodzone, jak i mrożone ciasto francuskie to dobry wybór, jeżeli chcesz przygotować ekspresową przekąskę na słodko lub słono, a także zrobić danie główne np. tartę lub zapiekankę, ale warto zwrócić uwagę na skład. Co ważne – ciasta francuskie, w których składzie znajdują się jedynie naturalne składniki (mąka pszenna, woda, masło, sól), niewiele różnią się pod względem ceny od produktów pełnych sztucznych dodatków i niskiej jakości składników (np. tłuszczów utwardzanych).
Ciasto francuskie o krótkim, naturalnym składzie nie różni się pod względem smaku oraz konsystencji od ciasta domowego i nie sprawia niemiłych niespodzianek podczas przygotowywania wypieków – pięknie się rozwarstwia na pojedyncze listki, nie ma sztucznego posmaku i wychodzi chrupiące.
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godzinyCzytaj też:
Gotowe ciasto plus aromatyczna posypka. Te chrupiące ciastka są hitem na moim stole