Szybki deser do kawy? Te wiatraczki ze śliwkami wyglądają jak z cukierni i wszyscy pytają o przepis

Szybki deser do kawy? Te wiatraczki ze śliwkami wyglądają jak z cukierni i wszyscy pytają o przepis

Dodano: 
Wiatraczki z ciasta francuskiego ze śliwkami
Wiatraczki z ciasta francuskiego ze śliwkami Źródło: Shutterstock / pbd Studiowiatraczki ze śliwkami
Szukasz pomysłu na szybki i efektowny deser do niedzielnej kawy? Wiatraczki ze śliwkami to strzał w dziesiątkę! Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a wyglądają i smakują jak z cukierni.

Połączenie delikatnego ciasta francuskiego i słodkich śliwek zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Chrupiące, złociste wiatraczki przygotujesz na ostatnią chwilę, a rodzina i goście na pewno będą zachwyceni.

Jak zrobić wiatraczki z ciasta francuskiego ze śliwkami?

Sekretem tego deseru jest wyjątkowa prostota i szybkość przygotowania. Wystarczy rozwinąć ciasto i pokroić na kwadraty, a następnie zrobić nacięcia, aby stworzyć kształt wiatraczka. Na środek nakładam śliwki i posypuję owoce cukrem. Brzegi ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem i piekę do uzyskania złocistego koloru.

Przepis: Wiatraczki z ciasta francuskiego ze śliwkami

Kruche ciastka z soczystym, lekko kwaskowym akcentem pieczonych śliwek oprószonych cukrem pudrem zachwycą każdego.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
228 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego (1 opakowanie XXL)
  • 16 małych śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1 duże jajko
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŚliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 8 lub 12 kwadratów. Każdy kwadrat natnij od rogów w kierunku środka, ale nie do końca, tak aby powstały 4 trójkąty.
  2. Formowanie wiatraczkówUłóż na środku każdego kawałka ciasta 2-3 połówki śliwki. Posyp owoce cukrem. Wskazówka: możesz również oprószyć śliwki cynamonem, mielonymi goździkami lub kardamonem. Rogi każdego kwadratu zegnij do środka, tworząc kształt wiatraczka.
  3. PieczeniePosmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, ułóż ciastka na wyścielonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i wystudź.

Wiatraczki ze śliwkami podaję, gdy ostygną. Przed podaniem oprószam ciastka cukrem pudrem.

Inne wersje nadzienia do wiatraczków z ciasta francuskiego

Przepyszne wiatraczki, a także ciastka w innych kształtach (np. nadziewane trójkąty i poduszeczki) można przygotować z dodatkiem m.in.:

  • miękkich owoców sezonowych (np. truskawek, malin, poziomek, porzeczek, jeżyn, winogron, moreli, brzoskwini, nektarynek),
  • owocowych przetworów (np. karmelizowanych jabłek i gruszek, marmolady, dżemu, konfitury),
  • kremu czekoladowego oraz mlecznej, gorzkiej i białej czekolady,
  • masła orzechowego,
  • kremu pistacjowego,
  • twarogu z dodatkiem wanilii, miodu/cukru, skórki pomarańczowej,
  • zmielonych orzechów/migdałów z dodatkiem masła,
  • budyniu,
  • masy makowej.

Na co zwrócić uwagę, kupując gotowe ciasto francuskie?

Zarówno schłodzone, jak i mrożone ciasto francuskie to dobry wybór, jeżeli chcesz przygotować ekspresową przekąskę na słodko lub słono, a także zrobić danie główne np. tartę lub zapiekankę, ale warto zwrócić uwagę na skład. Co ważne – ciasta francuskie, w których składzie znajdują się jedynie naturalne składniki (mąka pszenna, woda, masło, sól), niewiele różnią się pod względem ceny od produktów pełnych sztucznych dodatków i niskiej jakości składników (np. tłuszczów utwardzanych).

Ciasto francuskie o krótkim, naturalnym składzie nie różni się pod względem smaku oraz konsystencji od ciasta domowego i nie sprawia niemiłych niespodzianek podczas przygotowywania wypieków – pięknie się rozwarstwia na pojedyncze listki, nie ma sztucznego posmaku i wychodzi chrupiące.

Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 2 torebki budyniu. Te proste, pyszne ciastka powstają w pół godziny
Czytaj też:
Gotowe ciasto plus aromatyczna posypka. Te chrupiące ciastka są hitem na moim stole