Zawsze kupuję całe arbuzy, bo nie ufam sprzedawcom krojącym ten owoc. Nigdy nie wiadomo, jak długo leżą kawałki i jak czystego użyto noża. Nie mogę też oczekiwać, że umyto skórę. A ponieważ unikam modyfikowanych miniaturowych odmian bez pestek, arbuz zajmuje zawsze pół mojej lodówki. Tym razem udało mi się znaleźć okaz poniżej 10 kg, jednak na całą jego połówkę długo nie było chętnych. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego przerobiłam owoc na aksamitny dżem. Nie spodziewałam się, że będzie miał tyle smaku.
Jak przygotować dżem z arbuza?
Do słodkich przetworów z arbuza potrzebna jest pektyna, czyli naturalny środek żelujący. Jest w wielu owocach, takich jak jabłka, śliwki czy porzeczki. W arbuzie praktycznie jej nie ma, natomiast aż 90 procent stanowi woda. To oznacza, że dżem sam nie zgęstnieje nawet przy wielogodzinnym gotowaniu, a przy tym niewiele z niego zostanie. Przygotowując mój dżem, sięgnęłam po zwykły proszek z torebki. Aby jednak powstał idealny przetwór, ważna jest odpowiednia kolejność czynności.
Przepis: Dżem z arbuza na zimę
Dżem z arbuza w słoikach na zimę
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 286 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 dużego arbuza o wadze ok. 7,5 kg
- 100 ml soku z cytryny
- 250 g cukru
- 2 op. pektyny (po 16 g)
Sposób przygotowania
- Pestkowanie arbuzaPokrój arbuza na plastry, odetnij skórę i dokładnie usuń wszystkie pestki nad głębokim talerzem. Włóż jego zawartość do sita i dolej do miąszu wydzielony sok. Pokrój go na drobne kawałki. Z podanej ilości wychodzi ok. 2,5 kg surowca.
- Gotowanie dżemuWłóż miąższ arbuza do dużego garnka i gotuj przez godzinę, regularnie mieszając, aż objętość zmniejszy się do ok. 2 litrów. Połącz dokładnie pektynę z cukrem i dodaj powoli do garnka, przez cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, wlej sok z cytryny i mieszaj do zgęstnienia przez ok. 3 min, po czym wyłącz palnik.
- Przygotowanie i napełnianie słoikówW czasie przygotowania dżemu wyparz albo wygotuj 6 słoików o pojemności ok. 300 ml wraz z pokrywkami. Postaw odwrócone na czystej ściereczce. Napełnij je gotowym przetworem, oczyść brzegi i dokładnie zakręć. Postaw je na 10 min do góry dnem, po czym odwróć i ostudź.
Jak stosować pektynę do dżemu z arbuza?
Popularnym błędem jest wsypanie pektyny wprost do gotującego się dżemu. Proszek wtedy się zbryli i nie da się wymieszać z masą. Dlatego zawsze zaleca się, by dodać go pośrednio – albo w połączeniu z cukrem, albo z wodą. Ta druga metoda jest bezpieczniejsza. Woda powinna mieć jednak temperaturę ok. 60 stopni. W moim przepisie warto odmierzyć porcję 100 ml. Niestety, informacje na opakowaniach tego produktu często są nieścisłe, nie określając jak dokładnie dodawać proszek.
Co jeszcze można zrobić z dużą ilością arbuza?
Z arbuza najłatwiej przygotować sok. Nie trzeba jednak wyciskać go w sokowirówce, bo wystarczy zmiksować gładko miąższ bez pestek. Taki napój może być też bazą sorbetu, smoothie, kisielu albo galaretki na żelatynie, albo agarze. Gotowe do jedzenia kawałki arbuza można ponadto mrozić. Tracą wtedy jednak swoją strukturę i dlatego najlepiej nadają się do koktajlu. Arbuz to również ciekawy dodatek do sałatek, nie tylko owocowych. Można połączyć go ze składnikami takimi jak sałata, rukola, pomidory, podprażone orzechy, ser feta czy mozzarella. Smak takiego dania pokreśli świeża mięta albo bazylia.
Czytaj też:
3 składniki i 3 minuty. Tyle wystarczy, by zrobić oczyszczający napój z arbuzaCzytaj też:
Zaskakująco prosta, a smakuje jak z restauracji. Podasz i... zacznie się lawina pytań o przepis