Arbuz to wspaniały, sezonowy owoc, który towarzyszy nam przez całe lato. Ma doskonały, orzeźwiający smak i jest niezwykle soczysty. Dzięki temu idealnie nadaje się na letnią przekąskę czy do sałatek. Można go też zamienić w pyszny, oczyszczający napój.
Wartość odżywcza arbuza
Arbuz to niskokaloryczny, silnie nawadniający owoc. To dlatego, że w ok. 90% składa się z wody. 100 g arbuza ma tylko ok. 30 kcal. Owoc ten dostarcza nam też beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i skórę, a także likopenu – silnego przeciwutleniacza, który działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę serca. Poza tym arbuz stanowi także źródło witaminy C, wspierającej odporność oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Z powyższych powodów owoc ten stanowi doskonały składnik diet odchudzających i oczyszczających.
Jak zrobić oczyszczający napój z arbuza?
By przygotować oczyszczający napój z arbuza, wystarczy sięgnąć po jego miąższ i dwa dodatki. Arbuz jest na tyle soczysty, że po zblendowaniu zamienia się w orzeźwiający płyn. Gdy wzbogacimy go sokiem z limonki i miętą, całość będzie nie tylko orzeźwiająca, ale też będzie miała silne właściwości detoksykujące. Warto pić sobie latem taki napój 2-3 razy dziennie, bo wspomaga usuwanie zbędnych produktów przemiany materii i doskonale wpływa na samopoczucie.
Przepis: Napój arbuzowy
Oczyszczający i orzeźwiający napój z arbuza, limonki i mięty
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- ok. 800 g miąższu arbuza
- 1 limonka
- 2 gałązki świeżej mięty
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMiąższ arbuza pokrój w kostkę, możesz go oczyścić z pestek. Z limonki wyciśnij sok. Miętę opłucz, osusz, oberwij listki.
- Blendowanie składnikówW kubku miksującym umieść miąższ arbuza, sok z cytryny i większość listków mięty. Składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać do niej trochę wody mineralnej.
- Podawanie napojuNapój rozlej do szklanek, do każdej wrzuć 2-3 kostki lodu. Udekoruj listkami mięty i ewentualnie plasterkiem limonki.
Czym warto wzbogacić napój z arbuza?
Jeśli chcecie wzmocnić oczyszczające działanie arbuzowego napoju, możecie go wzbogacić różnymi składnikami. Dobrze sprawdzą się tu np.:
- imbir – wspomaga trawienie, pobudza krążenie, dodaje pikantnego smaku;
- ogórek – świetnie nawadnia, orzeźwia;
- bazylia lub rozmaryn – można ich użyć zamiast mięty;
- kurkuma i czarny pieprz – ten zestaw wykazuje silne działanie przeciwzapalne.
Czytaj też:
Ten tani napój orzeźwia i smakuje rewelacyjnie. Genialny patent przywiozłam z wakacjiCzytaj też:
Pyszny koktajl z trzech składników. Wypijam rano szklankę i jestem pełna energii