To mój ulubiony sposób jedzenia gruszek. Gdy tylko pojawiają się na targu, od razu biegnę do sklepu po wino. Służy mi jako baza sosu, który podgrzewam do zgęstnienia. Procenty wyparowują, a pozostaje wyborny smak. Podkręcam go dwoma składnikami, dzięki którym staje się wyjątkowy.
Jak przygotować gruszki w czerwonym winie?
Gruszki w czerwonym winie przygotowuje się z owoców, które jeszcze nie zmiękły. Nie powinny być jednak twarde jak kamień, bo wtedy nie mają za dużo smaku. Można wybrać dowolny gatunek gruszek, choć ja najbardziej lubię używać tych o nazwie konferencja. Często przekrawam je na połówki, by nieco skrócić czas gotowania. Jest on jednak zależny od twardości owoców, dlatego warto sprawdzać ją już po 15-20 minutach w garnku.
Wino do tego deseru nie musi być z górnej półki – najczęściej używam takiego za kilkanaście złotych, z promocji. Stawiam na wino wytrawne, bo wtedy wiem, ile dosypać cukru. Często zastępuję go też miodem. Aby wzbogacić smak dania, dodaję wanilię i wiśnie. Poza sezonem na nie wybieram owoce mrożone, które są już wydrylowane. Ten wyjątkowy składnik pogłębia kolor gruszek i sosu oraz wzbogaca je w cenne, prozdrowotne związki. Zamiast całego zestawu przypraw korzennych dodaję samą laskę wanilii, która nie przytłacza smaku reszty produktów.
Przepis: Gruszki w czerwonym winie
Gruszki gotowane w czerwonym winie z gęstym sosem wiśniowo-waniliowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 243 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie twarde gruszki
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- 10 łyżek cukru
- 1 szkl. wiśni bez pestek
- 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania
- Obieranie gruszekGruszki obierz ze skórki i pozostaw w całości razem z ogonkiem. Możesz wykroić od spodu gniazdo nasienne, choć nie jest to konieczne.
- GotowanieDo garnka wlej butelkę wina, dodaj cukier, wiśnie i rozkrojoną laskę wanilii – wyskrob z niej nasionka i wrzuć do roztworu. Całość doprowadź do wrzenia, rozpuszczając cukier, po czym włóż gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Jeżeli owoce nie są przykryte winem, przekręć je kilka razy.
- Przygotowanie sosuGdy gruszki będą miękkie (sprawdź nożem), wyjmij je wraz z wiśniami i gotuj wino przez ok. 20 minut, aż sos znacznie się zredukuje. Wyłącz palnik w momencie, gdy zacznie się pienić. Przelej do zimnego naczynia.
Z czym jeść gruszki gotowane w winie?
Gruszki gotowane w winie można jeść tylko z dodatkiem sosu i wiśni. Gdy jednak mam ochotę na słodkie szaleństwo, podaję je z gałką lodów – najczęściej waniliowych. Smakują mi także polane ciepłą, roztopioną czekoladą. Ponieważ jednak nie brakuje w nich cukru, na co dzień lubię łączyć je z wytrawnymi składnikami. To zwykle jogurt naturalny albo masło migdałowe, choć zdarzyło mi się też posypać je rozdrobnionymi prażonymi orzechami. Z takimi dodatkami deser jest bardziej sycący i można traktować go jako przekąskę. Warto spróbować tych gruszek także w połączeniu z dojrzewającymi serami.
Czytaj też:
Popularny owoc i francuskie ciasto. Z tych dwóch składników robię efektowny, pyszny deserCzytaj też:
Zapiekankę z gruszkami robię na niezwykłym spodzie. Podaję ją na deser lub lekką kolację