Co roku czekam na gruszki, by zrobić je w aromatycznym sosie. Sekret tkwi w dwóch składnikach

Co roku czekam na gruszki, by zrobić je w aromatycznym sosie. Sekret tkwi w dwóch składnikach

Dodano: 
Gruszki w winie
Gruszki w winie Źródło: Shutterstock / Maria_Usp
Co roku nie mogę doczekać się gruszek, by zrobić z nich ten deser. Owoce gotuję w winie, a potem robię z niego syrop. Jest jeszcze lepszy, gdy dodam pewien składnik.

To mój ulubiony sposób jedzenia gruszek. Gdy tylko pojawiają się na targu, od razu biegnę do sklepu po wino. Służy mi jako baza sosu, który podgrzewam do zgęstnienia. Procenty wyparowują, a pozostaje wyborny smak. Podkręcam go dwoma składnikami, dzięki którym staje się wyjątkowy.

Jak przygotować gruszki w czerwonym winie?

Gruszki w czerwonym winie przygotowuje się z owoców, które jeszcze nie zmiękły. Nie powinny być jednak twarde jak kamień, bo wtedy nie mają za dużo smaku. Można wybrać dowolny gatunek gruszek, choć ja najbardziej lubię używać tych o nazwie konferencja. Często przekrawam je na połówki, by nieco skrócić czas gotowania. Jest on jednak zależny od twardości owoców, dlatego warto sprawdzać ją już po 15-20 minutach w garnku.

Wino do tego deseru nie musi być z górnej półki – najczęściej używam takiego za kilkanaście złotych, z promocji. Stawiam na wino wytrawne, bo wtedy wiem, ile dosypać cukru. Często zastępuję go też miodem. Aby wzbogacić smak dania, dodaję wanilię i wiśnie. Poza sezonem na nie wybieram owoce mrożone, które są już wydrylowane. Ten wyjątkowy składnik pogłębia kolor gruszek i sosu oraz wzbogaca je w cenne, prozdrowotne związki. Zamiast całego zestawu przypraw korzennych dodaję samą laskę wanilii, która nie przytłacza smaku reszty produktów.

Przepis: Gruszki w czerwonym winie

Gruszki gotowane w czerwonym winie z gęstym sosem wiśniowo-waniliowym

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
243 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie twarde gruszki
  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 10 łyżek cukru
  • 1 szkl. wiśni bez pestek
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania

  1. Obieranie gruszekGruszki obierz ze skórki i pozostaw w całości razem z ogonkiem. Możesz wykroić od spodu gniazdo nasienne, choć nie jest to konieczne.
  2. GotowanieDo garnka wlej butelkę wina, dodaj cukier, wiśnie i rozkrojoną laskę wanilii – wyskrob z niej nasionka i wrzuć do roztworu. Całość doprowadź do wrzenia, rozpuszczając cukier, po czym włóż gruszki i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Jeżeli owoce nie są przykryte winem, przekręć je kilka razy.
  3. Przygotowanie sosuGdy gruszki będą miękkie (sprawdź nożem), wyjmij je wraz z wiśniami i gotuj wino przez ok. 20 minut, aż sos znacznie się zredukuje. Wyłącz palnik w momencie, gdy zacznie się pienić. Przelej do zimnego naczynia.

Z czym jeść gruszki gotowane w winie?

Gruszki gotowane w winie można jeść tylko z dodatkiem sosu i wiśni. Gdy jednak mam ochotę na słodkie szaleństwo, podaję je z gałką lodów – najczęściej waniliowych. Smakują mi także polane ciepłą, roztopioną czekoladą. Ponieważ jednak nie brakuje w nich cukru, na co dzień lubię łączyć je z wytrawnymi składnikami. To zwykle jogurt naturalny albo masło migdałowe, choć zdarzyło mi się też posypać je rozdrobnionymi prażonymi orzechami. Z takimi dodatkami deser jest bardziej sycący i można traktować go jako przekąskę. Warto spróbować tych gruszek także w połączeniu z dojrzewającymi serami.

Czytaj też:
Popularny owoc i francuskie ciasto. Z tych dwóch składników robię efektowny, pyszny deser
Czytaj też:
Zapiekankę z gruszkami robię na niezwykłym spodzie. Podaję ją na deser lub lekką kolację