Owoce i ciasto to zawsze dobre połączenie. Owoce są soczyste, słodkie i zdrowe, a ciasto dodaje im smaku i chrupkości. Dziś pokażę wam prosty sposób na efektowną, słodką przekąskę z prostych składników. Mam na myśli moje ulubione, gotowe ciasto francuskie i nie mniej lubiane owoce, czyli gruszki.
Jak przygotować gruszki do pieczenia w cieście?
Gruszki przeznaczone do pieczenia w cieście trzeba odpowiednio przygotować. Należy je umyć, obrać i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Najlepiej zrobić to przy pomocy łyżeczki czy ostrego nożyka, tak by owoce zachowały kształt. Teraz gruszki należy obgotować w syropie, by zrobiły się miękkie. W czasie mniej więcej 15-minutowego pieczenia w cieście nie zdążą bowiem zmięknąć. Po ugotowaniu i osączeniu, wydrążenie w owocach warto wypełnić słodkim farszem, np. z orzechów, bakalii.
Jak zrobić gruszki pieczone w cieście francuskim?
Przygotowanie gruszek pieczonych w cieście sprowadza się do przygotowania samych owoców, a potem zawinięcia ich w ciasto i upieczenia. Owoce można zawinąć w ciasto francuskie na kilka sposobów, jednak mój jest najłatwiejszy. Z ciasta wystarczy wykroić krążek-podkładkę pod każdy owoc, a potem pokroić resztę ciasta w wąskie, długie paski. Owijamy nimi owoce ułożone na krążkach ciasta, smarujemy jajkiem i pieczemy na rumiano.
Przepis: Gruszki w cieście francuskim
Słodkie, nadziewane gruszki pieczone w chrupiącym cieście francuskim
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 4 dojrzałe, ale twarde gruszki
- ok. 750 ml wody
- 2/3 szklanki cukru
- 275 g ciasta francuskiego
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie gruszekGruszki umyj, obierz, z każdej wydrąż gniazdo nasienne. Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż do niego gruszki, gotuj je na niedużym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie owoce wyjmij, osącz i wystudź.
- Przygotowanie farszuOrzechy przebierz, posiekaj, wymieszaj z miodem, cynamonem i wanilią. Farszem wypełnij wydrążenia w gruszkach.
- Przygotowanie ciastaCiasto francuskie rozwiń, szklaneczką wykrój z niego 4 krążki. Pozostałe ciasto pokrój w długie, wąskie paski (ok. 1-2 cm szerokości).
- Owijanie i pieczenie gruszekKażdą gruszkę nadziej farszem, ustaw na krążku ciasta, owiń paskami ciasta, połącz je ze spodem. Gruszki ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Do pieczenia w cieście najlepiej wybrać nieduże, dojrzałe, ale twarde gruszki. O tej porze roku doskonale sprawdzą się te odmiany Konferencja.
Ten owoc też możesz upiec w cieście
Do pieczenia w cieście francuskim doskonale nadają się też jabłka. Najlepiej wybrać te nieduże o winnym smaku. Po wydrążeniu z nich gniazd nasiennych też można je obgotować, napełnić słodkim farszem i owinąć ciastem, podobnie jak gruszki.
Czytaj też:
Kruche ciastka z dżemem to u mnie weekendowy przebój. Każdy chrupie je z przyjemnościąCzytaj też:
Ten sernik z przepisu mojej teściowej znika w mig. Sekret tkwi w płynie do rodzynek