Popularny owoc i francuskie ciasto. Z tych dwóch składników robię efektowny, pyszny deser

Popularny owoc i francuskie ciasto. Z tych dwóch składników robię efektowny, pyszny deser

Dodano: 
Gruszki w cieście francuskim
Gruszki w cieście francuskim Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Gdy chcecie przygotować efektowny deser, wcale nie musicie sięgać po wymyślne składniki. Wystarczą proste, tylko ciekawie połączone. Oto pyszny przykład takiej słodkiej przekąski. Zrobicie ją w kilka chwil, a oczy i kubki smakowe oszaleją.

Owoce i ciasto to zawsze dobre połączenie. Owoce są soczyste, słodkie i zdrowe, a ciasto dodaje im smaku i chrupkości. Dziś pokażę wam prosty sposób na efektowną, słodką przekąskę z prostych składników. Mam na myśli moje ulubione, gotowe ciasto francuskie i nie mniej lubiane owoce, czyli gruszki.

Jak przygotować gruszki do pieczenia w cieście?

Gruszki przeznaczone do pieczenia w cieście trzeba odpowiednio przygotować. Należy je umyć, obrać i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Najlepiej zrobić to przy pomocy łyżeczki czy ostrego nożyka, tak by owoce zachowały kształt. Teraz gruszki należy obgotować w syropie, by zrobiły się miękkie. W czasie mniej więcej 15-minutowego pieczenia w cieście nie zdążą bowiem zmięknąć. Po ugotowaniu i osączeniu, wydrążenie w owocach warto wypełnić słodkim farszem, np. z orzechów, bakalii.

Jak zrobić gruszki pieczone w cieście francuskim?

Przygotowanie gruszek pieczonych w cieście sprowadza się do przygotowania samych owoców, a potem zawinięcia ich w ciasto i upieczenia. Owoce można zawinąć w ciasto francuskie na kilka sposobów, jednak mój jest najłatwiejszy. Z ciasta wystarczy wykroić krążek-podkładkę pod każdy owoc, a potem pokroić resztę ciasta w wąskie, długie paski. Owijamy nimi owoce ułożone na krążkach ciasta, smarujemy jajkiem i pieczemy na rumiano.

Przepis: Gruszki w cieście francuskim

Słodkie, nadziewane gruszki pieczone w chrupiącym cieście francuskim

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 4 dojrzałe, ale twarde gruszki
  • ok. 750 ml wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie gruszekGruszki umyj, obierz, z każdej wydrąż gniazdo nasienne. Z wody i cukru ugotuj syrop, włóż do niego gruszki, gotuj je na niedużym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie owoce wyjmij, osącz i wystudź.
  2. Przygotowanie farszuOrzechy przebierz, posiekaj, wymieszaj z miodem, cynamonem i wanilią. Farszem wypełnij wydrążenia w gruszkach.
  3. Przygotowanie ciastaCiasto francuskie rozwiń, szklaneczką wykrój z niego 4 krążki. Pozostałe ciasto pokrój w długie, wąskie paski (ok. 1-2 cm szerokości).
  4. Owijanie i pieczenie gruszekKażdą gruszkę nadziej farszem, ustaw na krążku ciasta, owiń paskami ciasta, połącz je ze spodem. Gruszki ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Do pieczenia w cieście najlepiej wybrać nieduże, dojrzałe, ale twarde gruszki. O tej porze roku doskonale sprawdzą się te odmiany Konferencja.

Ten owoc też możesz upiec w cieście

Do pieczenia w cieście francuskim doskonale nadają się też jabłka. Najlepiej wybrać te nieduże o winnym smaku. Po wydrążeniu z nich gniazd nasiennych też można je obgotować, napełnić słodkim farszem i owinąć ciastem, podobnie jak gruszki.

Czytaj też:
Kruche ciastka z dżemem to u mnie weekendowy przebój. Każdy chrupie je z przyjemnością
Czytaj też:
Ten sernik z przepisu mojej teściowej znika w mig. Sekret tkwi w płynie do rodzynek