Tej puszystej piance jeżynowej nikt nie potrafi się oprzeć. Robi się ją szybko, a smakuje genialnie

Tej puszystej piance jeżynowej nikt nie potrafi się oprzeć. Robi się ją szybko, a smakuje genialnie

Dodano: 
Pianka jeżynowa bez pieczenia
Pianka jeżynowa bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Macie ochotę na proste ciasto, które wygląda lepiej niż z cukierni? Zapraszam was na puszystą piankę jeżynową, czyli szybkie ciasto bez pieczenia. Przygotujecie je raz, a będziecie mieli ochotę na jeszcze.

Latem na topie są u mnie ciasta z owocami – i te pieczone i te bez pieczenia. Dziś proponuję te drugie, które zachwyca smakiem, wyglądem i prostotą przygotowania. Jest to puszysta pianka z dodatkiem wybornych, sezonowych owoców, jakimi są jeżyny. Oczywiście możecie je zastąpić też innymi miękkimi owocami.

Z czego zrobić puszystą piankę do ciasta bez pieczenia?

Puszystą piankę do ciasta bez pieczenia można zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle ubijam śmietankę i łączę ją z gęstym jogurtem naturalnym. Zamiast jogurtu można też użyć twarogu sernikowego lub serka mascarpone. Innym sposobem przygotowania podobnej pianki jest ubicie na puszystą masę rozpuszczonej, stężonej galaretki owocowej i połączenie jej np. z jogurtem czy kremowym twarogiem.

Jak zrobić puszystą piankę jeżynową?

Moją puszystą piankę jeżynową przygotowuję na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu można ją kroić na cząstki niczym tort. Spód robię z herbatników i masła i nie piekę go, tylko schładzam. Główna część ciasta to pianka na bazie bitej śmietany i jogurtu naturalnego. By miała piękny kolor i doskonały smak dodaję do niej trochę przetartych jeżyn. Całość zestalam żelatyną. Po dodaniu owoców i schłodzeniu całość wygląda, że palce lizać.

Przepis: Puszysta pianka jeżynowa

Delikatne, puszyste ciasto bez pieczenia na kruchym spodzie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

Spód:

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 80 g masła

Pianka jeżynowa:

  • 400 g jeżyn
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki rozkrusz na piasek w malakserze, blenderem lub wałkiem. Wymieszaj z roztopionym masłem. Masę przełóż do formy, równomiernie rozprowadź, ugnieć łyżką. Wstaw na 20 minut do lodówki.
  2. Przygotowanie piankiŻelatynę namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Jeżyny opłucz, osącz. Połowę zblenduj, przetrzyj przez sito. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i przetartymi owocami. Połącz delikatnie z bitą śmietaną i z płynną żelatyną.
  3. Wykańczanie ciastaPiankę wymieszaj z częścią całych owoców. Wyłóż ją na kruchy spód, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce, lekko je wciśnij. Deser wstaw na 3-4 godziny do lodówki, by stężał.

Jakie inne owoce można dodać do puszystej pianki?

Do puszystej pianki najlepiej pasują delikatne, mięsiste owoce. Nie zaburzają one struktury lekkiej pianki i całość bez problemu (czyli wypadania owoców) można kroić. Oprócz jeżyn dobrze sprawdzą się tu m.in.: maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie. Można też sięgnąć po obrane brzoskwinie lub nektarynki, ewentualnie wykorzystać brzoskwinie z puszki odsączone z syropu. Owoce powinny być dobrze dojrzałe, ale jędrne, by były aromatyczne, lecz się nie rozpadały.

Czytaj też:
To bajeczne ciasto bez pieczenia często robię na weekend. Składa się z trzech pysznych warstw
Czytaj też:
Miksuję kilka składników i dorzucam owoce. To idealne, szybkie ciasto na co dzień