Latem na topie są u mnie ciasta z owocami – i te pieczone i te bez pieczenia. Dziś proponuję te drugie, które zachwyca smakiem, wyglądem i prostotą przygotowania. Jest to puszysta pianka z dodatkiem wybornych, sezonowych owoców, jakimi są jeżyny. Oczywiście możecie je zastąpić też innymi miękkimi owocami.
Z czego zrobić puszystą piankę do ciasta bez pieczenia?
Puszystą piankę do ciasta bez pieczenia można zrobić na kilka sposobów. Ja zwykle ubijam śmietankę i łączę ją z gęstym jogurtem naturalnym. Zamiast jogurtu można też użyć twarogu sernikowego lub serka mascarpone. Innym sposobem przygotowania podobnej pianki jest ubicie na puszystą masę rozpuszczonej, stężonej galaretki owocowej i połączenie jej np. z jogurtem czy kremowym twarogiem.
Jak zrobić puszystą piankę jeżynową?
Moją puszystą piankę jeżynową przygotowuję na ciasteczkowym spodzie, dzięki czemu można ją kroić na cząstki niczym tort. Spód robię z herbatników i masła i nie piekę go, tylko schładzam. Główna część ciasta to pianka na bazie bitej śmietany i jogurtu naturalnego. By miała piękny kolor i doskonały smak dodaję do niej trochę przetartych jeżyn. Całość zestalam żelatyną. Po dodaniu owoców i schłodzeniu całość wygląda, że palce lizać.
Przepis: Puszysta pianka jeżynowa
Delikatne, puszyste ciasto bez pieczenia na kruchym spodzie
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 80 g masła
Pianka jeżynowa:
- 400 g jeżyn
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 ml śmietanki 30%
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki rozkrusz na piasek w malakserze, blenderem lub wałkiem. Wymieszaj z roztopionym masłem. Masę przełóż do formy, równomiernie rozprowadź, ugnieć łyżką. Wstaw na 20 minut do lodówki.
- Przygotowanie piankiŻelatynę namocz w 3-4 łyżkach zimnej wody. Napęczniałą podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Jeżyny opłucz, osącz. Połowę zblenduj, przetrzyj przez sito. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i przetartymi owocami. Połącz delikatnie z bitą śmietaną i z płynną żelatyną.
- Wykańczanie ciastaPiankę wymieszaj z częścią całych owoców. Wyłóż ją na kruchy spód, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż pozostałe owoce, lekko je wciśnij. Deser wstaw na 3-4 godziny do lodówki, by stężał.
Jakie inne owoce można dodać do puszystej pianki?
Do puszystej pianki najlepiej pasują delikatne, mięsiste owoce. Nie zaburzają one struktury lekkiej pianki i całość bez problemu (czyli wypadania owoców) można kroić. Oprócz jeżyn dobrze sprawdzą się tu m.in.: maliny, truskawki, jagody, borówki amerykańskie. Można też sięgnąć po obrane brzoskwinie lub nektarynki, ewentualnie wykorzystać brzoskwinie z puszki odsączone z syropu. Owoce powinny być dobrze dojrzałe, ale jędrne, by były aromatyczne, lecz się nie rozpadały.
Czytaj też:
To bajeczne ciasto bez pieczenia często robię na weekend. Składa się z trzech pysznych warstwCzytaj też:
Miksuję kilka składników i dorzucam owoce. To idealne, szybkie ciasto na co dzień