Ciasto francuskie oraz soczyste śliwki to doskonały pomysł na szybki deser, który z pewnością zachwyci rodzinę i gości. Żeby upiec górę pysznych ciastek, wystarczą proste, tanie składniki oraz 30 minut wolnego czasu.
Jak przygotować ciasto francuskie ze śliwkami?
Poniższy przepis na ciasto ze śliwkami to jeden z moich ulubionych, bo łączy w sobie prostotę wykonania z efektem wow. Bez obaw możesz podać ten deser nawet podczas uroczystości rodzinnych.
Bazę deseru stanowi gotowe ciasto francuskie, które pozwala zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowywania słodkiej przekąski. Ciasto francuskie, świeże i mrożone o naturalnym składzie, smakuje jak domowe. Wystarczy je rozwinąć, ułożyć dwa płaty ciasta jeden na drugim (wówczas ciastka wyjdą wyższe), lekko rozwałkować i wyciąć kółka. Resztki ciasta formuję w kulę, rozwałkowuję i wykorzystuję do zrobienia dodatkowych kółek. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowuję odrobinę powideł śliwkowych, układam połówkę śliwki, oprószam owoce gruboziarnistym cukrem, smaruję brzegi mlekiem (można również użyć roztrzepanego żółtka/całego jajka oraz roztopionego masła) i wstawiam ciastka do piekarnika na 20 minut.
Wskazówka: śliwki można również oprószyć cynamonem, kardamonem, mielonymi goździkami oraz polać odrobiną miodu (zamiast cukru).
Przepis: Ciastka francuskie ze śliwkami
Pomysł na szybki deser.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 151 w każdej porcji
Składniki
- 2 gotowe ciasta francuskie
- 8 dużych śliwek
Dodatkowo:
- 1 łyżka gruboziarnistego cukru
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekŚliwki umyj i usuń pestki. Ciasto francuskie rozwiń, ułóż jedno na drugim i lekko rozwałkuj. Za pomocą szerokiej szklanki wykrój kółka. Resztki ciasta rozwałkuj i również wykorzystaj do zrobienia ciastek. Na każdym kółku z ciasta rozsmaruj odrobinę powideł, ułóż połówkę śliwki (miąższem do góry), oprósz owoc cukrem i posmaruj brzegi ciasta mlekiem.
- PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 20 minut.
Wystudzone ciastka można posypać cukrem pudrem, podawać z gałką lodów waniliowych oraz bitą śmietaną.
Inne pomysły na ciasto francuskie ze śliwkami
Z ciasta francuskiego i śliwek można wyczarować wiele pysznych wypieków. Równie proste i szybkie, jak ciastka z powyższego przepisu, są m.in.:
- trójkąty ze śliwkami (ciasto kroję na kwadraty, układam pokrojone w kostkę śliwki, dodaję cukier/miód, składam ciasto na pół i zlepiam brzegi);
- poduszeczki ze śliwkami (brzegi kwadratowego kawałka ciasta kroję w paseczki, układam owoce i przykrywam paskami ciasta, tworząc ażurowy wzór);
- wiatraczki ze śliwkami (z ciasta wykrawam kwadraty, nacinam brzegi do środka, zawijam i przyklejam, żeby powstały wiatraczki, a na środku układam śliwki).
Czytaj też:
To bajeczne ciasto bez pieczenia często robię na weekend. Składa się z trzech pysznych warstwCzytaj też:
Śliwki do słoika robię z jednym zaskakującym dodatkiem. Medal dla osoby, która to wymyśliła!