Jakiś czas temu zachwyciłem się smakiem amerykańskiego deseru z kruchego ciasta i aromatycznego kremu cytrynowego. Postanowiłem przygotować tę przekąskę w wersji bez pieczenia i wyszła fenomenalna – chrupiący spód i intensywnie cytrynowy krem to duet idealny!
Jak przygotować cytrynową przekąskę na owsianym spodzie?
Przygotowanie zdrowego, smacznego i orzeźwiającego deseru nie jest trudne. Eksperymentowałem z przepisami na różne kremy i masy cytrynowe, ale najlepszy smak ma deser z klasycznym kremem lemon curd, który wymaga gotowania, ale warto poświęcić 20-30 minut, bo wychodzi obłędnie cytrynowy, kremowy oraz ma intensywny, żółty kolor.
Wskazówka: jeżeli krem cytrynowy nie zgęstnieje po 30 minutach gotowania, to można nadać mu odpowiednią konsystencję, dodając 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kremu z dodatkiem skrobi nie można ponownie zagotować!
Spód deseru robię z owsianych herbatników i roztopionego masła. Masą o konsystencji mokrego piasku pokrywam dno wyłożonej folią spożywczą formy o wymiarach 20 x 20 cm i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Krem gotuję na parze. Jego smak możesz dopasować do indywidualnych preferencji pod względem stopnia słodkości oraz aromatu cytryny. Po wyłożeniu lemon curd na lekko schłodzony spód przykrywam deser folią spożywczą i wstawiam na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmuję przekąskę z formy, kroję na kwadraty lub prostokąty i dekoruję.
Przepis: Cytrynowa przekąska na owsianym spodzie
Pyszny, orzeźwiający deser lub pożywna przekąska z subtelnie zaznaczoną słodyczą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 4 godz. 50 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 411 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników owsianych
- 80 g roztopionego masła
Na krem:
- 6 dużych cytryn
- 6 dużych jajek
- 210 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył i połącz z roztopionym masłem. Masą wylep dno formy, uklep i wstaw do lodówki.
- Gotowanie kremuWyciśnij sok z cytryn i zetrzyj skórkę z 2-3 owoców (tylko żółta warstwa). W odpornej na działanie wysokiej temperatury misce (szklanej) umieść sok i skórkę cytrynową, roztrzepane jajka, cukier oraz pokrojone na małe kawałki masło. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą. Gotuj, cały czas mieszając rózgą kuchenną, aż składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji budyniu. Odstaw krem do przestygnięcia.
- WykonanieRozprowadź wystudzony krem cytrynowy na owsianym spodzie i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Cytrynową przekąskę na owsianym spodzie podaję udekorowaną cukrem pudrem.
Wskazówka: polecam przygotować krem z podwójnej porcji składników i przełożyć nadmiar do wyparzonego słoika. Przechowywany w lodówce (krem zachowuje świeżość przez około 2 tygodnie), będzie jak znalazł jako dodatek np. do lodowych i owocowych deserów w pucharkach, przełożenia tortu oraz doskonale sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek.
Czytaj też:
Nic nie piekę, a ciasto wychodzi obłędne. Jest leciutkie, orzeźwiające, idealne na latoCzytaj też:
Zrób ten domowy placek ze śliwkami raz… i już zawsze będziesz do niego wracać. Smakuje obłędnie