Tylko wygląda jak ciasto! Ten orzeźwiający deser robię bez pieczenia i zawsze znika z lodówki

Tylko wygląda jak ciasto! Ten orzeźwiający deser robię bez pieczenia i zawsze znika z lodówki

Dodano: 
Cytrynowa przekąska na owsianym spodzie
Cytrynowa przekąska na owsianym spodzie Źródło: Shutterstock / Anna Hoychuk
Ten orzeźwiający deser przygotujesz z kilku tanich, prostych składników. Zapraszam po przepis na smaczną i wartościową przekąskę.

Jakiś czas temu zachwyciłem się smakiem amerykańskiego deseru z kruchego ciasta i aromatycznego kremu cytrynowego. Postanowiłem przygotować tę przekąskę w wersji bez pieczenia i wyszła fenomenalna – chrupiący spód i intensywnie cytrynowy krem to duet idealny!

Jak przygotować cytrynową przekąskę na owsianym spodzie?

Przygotowanie zdrowego, smacznego i orzeźwiającego deseru nie jest trudne. Eksperymentowałem z przepisami na różne kremy i masy cytrynowe, ale najlepszy smak ma deser z klasycznym kremem lemon curd, który wymaga gotowania, ale warto poświęcić 20-30 minut, bo wychodzi obłędnie cytrynowy, kremowy oraz ma intensywny, żółty kolor.

Wskazówka: jeżeli krem cytrynowy nie zgęstnieje po 30 minutach gotowania, to można nadać mu odpowiednią konsystencję, dodając 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Kremu z dodatkiem skrobi nie można ponownie zagotować!

Spód deseru robię z owsianych herbatników i roztopionego masła. Masą o konsystencji mokrego piasku pokrywam dno wyłożonej folią spożywczą formy o wymiarach 20 x 20 cm i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem gotuję na parze. Jego smak możesz dopasować do indywidualnych preferencji pod względem stopnia słodkości oraz aromatu cytryny. Po wyłożeniu lemon curd na lekko schłodzony spód przykrywam deser folią spożywczą i wstawiam na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmuję przekąskę z formy, kroję na kwadraty lub prostokąty i dekoruję.

Przepis: Cytrynowa przekąska na owsianym spodzie

Pyszny, orzeźwiający deser lub pożywna przekąska z subtelnie zaznaczoną słodyczą.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
4 godz. 50 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
411 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników owsianych
  • 80 g roztopionego masła

Na krem:

  • 6 dużych cytryn
  • 6 dużych jajek
  • 210 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył i połącz z roztopionym masłem. Masą wylep dno formy, uklep i wstaw do lodówki.
  2. Gotowanie kremuWyciśnij sok z cytryn i zetrzyj skórkę z 2-3 owoców (tylko żółta warstwa). W odpornej na działanie wysokiej temperatury misce (szklanej) umieść sok i skórkę cytrynową, roztrzepane jajka, cukier oraz pokrojone na małe kawałki masło. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą. Gotuj, cały czas mieszając rózgą kuchenną, aż składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji budyniu. Odstaw krem do przestygnięcia.
  3. WykonanieRozprowadź wystudzony krem cytrynowy na owsianym spodzie i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Cytrynową przekąskę na owsianym spodzie podaję udekorowaną cukrem pudrem.

Wskazówka: polecam przygotować krem z podwójnej porcji składników i przełożyć nadmiar do wyparzonego słoika. Przechowywany w lodówce (krem zachowuje świeżość przez około 2 tygodnie), będzie jak znalazł jako dodatek np. do lodowych i owocowych deserów w pucharkach, przełożenia tortu oraz doskonale sprawdzi się jako nadzienie do kruchych ciasteczek.

Czytaj też:
Nic nie piekę, a ciasto wychodzi obłędne. Jest leciutkie, orzeźwiające, idealne na lato
Czytaj też:
Zrób ten domowy placek ze śliwkami raz… i już zawsze będziesz do niego wracać. Smakuje obłędnie