Pyszny deser truskawkowy do zrobienia w 15 minut. Doskonale zaspokaja ochotę na słodycze

Pyszny deser truskawkowy do zrobienia w 15 minut. Doskonale zaspokaja ochotę na słodycze

Dodano: 
Deser z truskawkami
Deser z truskawkami Źródło: Shutterstock / Azra H
Gdy najdzie ochota na słodycze, można sięgnąć po cukierek lub batonik albo raz-dwa przygotować prosty deser. Druga opcja jest smaczniejsza i zdrowsza. Zwłaszcza gdy do jej przygotowania wykorzysta się wartościowe składniki.

Szybkie, proste desery to ostatnio moja specjalność. Sezon na pyszne owoce temu sprzyja, bo wystarczy zestawić je z 1-2 dodatkami, by całość nie tylko pięknie wyglądała, ale też doskonale smakowała. Dziś zapraszam was na deser truskawkowy, który łączy w sobie soczyste owoce, aksamitną masę i chrupiący dodatek.

Jak zrobić krem do deseru truskawkowego?

Najprostszym kremem do deseru z owocami jest bita śmietana. Wystarczy tylko ubić schłodzoną śmietankę z cukrem i gotowe. Jeśli jednak chcecie, by krem był nieco cięższy i bardziej aksamitny, możecie sięgnąć po inne składniki. I tak można połączyć bitą śmietanę z twarogiem sernikowym, serkiem mascarpone czy serkiem waniliowym. Dobrym rozwiązaniem jest też gęsty jogurt naturalny, który wystarczy doprawić cukrem i ewentualnie cukrem wanilinowym.

Jak zrobić prosty deser z truskawkami?

Do przygotowania tego prostego deseru oprócz truskawek używam też kremowej masy i chrupiących ciasteczek. Jeśli chodzi o masę zwykle robię ją z jogurtu naturalnego i bitej śmietany. Chrupiącymi ciasteczkami mogą być np. kruche herbatniki, migdałowe makaroniki czy palmersy z ciasta francuskiego. Składniki przekładam warstwami w słoiczku lub szklance, dzięki czemu całość prezentuje się bardzo apetycznie.

Przepis: Deser truskawkowy

Warstwowy deser z truskawkami w słoiku

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 8-12 ciasteczek np. herbatników
  • 200-250 g truskawek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTruskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, przekrój na pół lub na cztery części. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem wanilinowym na sztywno. Jogurt wymieszaj z cukrem, połącz ze śmietanką.
  2. Układanie warstwCiasteczka połam na mniejsze kawałki, wrzuć część na dno każdego słoiczka lub szklanki. Posyp je kawałkami owoców, nałóż porcję kremu, ciastek, owoców i znowu kremu. Jeśli chcesz deser możesz ozdobić kleksem bitej śmietany.

Te składniki też możesz połączyć z truskawkami

Do deseru z truskawkami możecie dorzucić też inne składniki. Do tych owoców dobrze pasować będą np. spłatkowane migdały, małe bezy, starta czekolada czy polewa czekoladowa. Po prostu rozejrzyjcie się po domowych zapasach, a z pewnością znajdziecie w nich idealne dodatki.

Czytaj też:
Gorąco? Ten deser bez pieczenia z mascarpone i owocami chłodzi lepiej niż lody
Czytaj też:
Blenduję truskawki i robię obłędnie lekki mus. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki