Zupa owocowa, w tym przypadku zupa truskawkowa, to pyszne, lekkie, słodkie danie, które podaje się na zimno. To doskonały pomysł na słodki posiłek albo deser. Rewelacyjnym i prostym przepisem na taką zupę podzieliła się siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zakonnica od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Jej przepisy podbiły serca Polaków, a jej kulinarne bestsellery są niemal w każdym domu. Przepisy siostry Anastazji są dokładne, sprawdzone i zawsze się udają, a zupa truskawkowa to hit, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Jak zrobić zupę truskawkową?
Bazą jest połączenie wody, cukru i mąki ziemniaczanej (czyli delikatny kisiel), do którego dodajemy śmietanę, a następnie dużą ilość truskawek. Wystarczy zmiksować owoce ze śmietankowym kisielem i gotowe! Najwięcej czasu w całych przygotowaniach może zająć studzenie kisielu. Sama praca to dosłownie 5-10 minut.
Przepis: Zupa truskawkowa
Chłodnik owocowy z przepisu siostry Anastazji.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 308 w każdej porcji
Składniki
- ½ kg truskawek
- 6,5 łyżek cukru
- 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany słodkiej
- 4 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWodę zagotuj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w małej ilości zimnej wody i dolej do wrzątku. Mieszaj cały czas. Przestudź i dodaj śmietanę.
- Dodawanie truskawekTruskawki umyj, dodaj do płynu i zmiksuj na gładko.
Jak podawać zupę truskawkową?
Zupę truskawkową podaje się na zimno. Siostra Anastazja proponuje, aby podać chłodnik truskawkowy z groszkiem ptysiowym lub grzankami z jasnego pieczywa. Możliwości jest oczywiście dużo więcej. Nasza propozycja to zupa serwowana z kleksem słodkiej śmietanki lub łyżką gęstego jogurtu i ozdobiona świeżymi truskawkami. Pyszną wersją będzie też podanie zupy z makaronem naleśnikowym: aby go zrobić, wystarczy pokroić naleśniki na paski i dodać do zupy niczym makaron. Zupę można także serwować ze zwykłym makaronem lub ryżem.
Zupę w wersji deserowej można z kolei ozdobić bitą śmietaną, świeżymi owocami i zielonymi listkami mięty. W tej wersji można ją też posypać odrobiną startej na wiórki czekolady.
Czytaj też:
Biorę kubek maślanki i pół kilo truskawek. Po godzinie zajadam pyszne ciastoCzytaj też:
Zamiast śmietany biorę słodki serek i robię najlepszy makaron z truskawkami. To smak dzieciństwa