Zupa truskawkowa siostry Anastazji to prawdziwy hit. Dużo owoców i prosty skład

Zupa truskawkowa siostry Anastazji to prawdziwy hit. Dużo owoców i prosty skład

Dodano: 
Zupa truskawkowa
Zupa truskawkowa Źródło: Shutterstock / OlegD
Zupa owocowa w tym wydaniu to pyszny posiłek na słodko. Mistrzowski przepis na chłodnik z truskawkami podała siostra Anastazja.

Zupa owocowa, w tym przypadku zupa truskawkowa, to pyszne, lekkie, słodkie danie, które podaje się na zimno. To doskonały pomysł na słodki posiłek albo deser. Rewelacyjnym i prostym przepisem na taką zupę podzieliła się siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Zakonnica od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Jej przepisy podbiły serca Polaków, a jej kulinarne bestsellery są niemal w każdym domu. Przepisy siostry Anastazji są dokładne, sprawdzone i zawsze się udają, a zupa truskawkowa to hit, z którego przygotowaniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Jak zrobić zupę truskawkową?

Bazą jest połączenie wody, cukru i mąki ziemniaczanej (czyli delikatny kisiel), do którego dodajemy śmietanę, a następnie dużą ilość truskawek. Wystarczy zmiksować owoce ze śmietankowym kisielem i gotowe! Najwięcej czasu w całych przygotowaniach może zająć studzenie kisielu. Sama praca to dosłownie 5-10 minut.

Przepis: Zupa truskawkowa

Chłodnik owocowy z przepisu siostry Anastazji.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
308 w każdej porcji

Składniki

  • ½ kg truskawek
  • 6,5 łyżek cukru
  • 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietany słodkiej
  • 4 szklanki wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówWodę zagotuj z cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w małej ilości zimnej wody i dolej do wrzątku. Mieszaj cały czas. Przestudź i dodaj śmietanę.
  2. Dodawanie truskawekTruskawki umyj, dodaj do płynu i zmiksuj na gładko.

Jak podawać zupę truskawkową?

Zupę truskawkową podaje się na zimno. Siostra Anastazja proponuje, aby podać chłodnik truskawkowy z groszkiem ptysiowym lub grzankami z jasnego pieczywa. Możliwości jest oczywiście dużo więcej. Nasza propozycja to zupa serwowana z kleksem słodkiej śmietanki lub łyżką gęstego jogurtu i ozdobiona świeżymi truskawkami. Pyszną wersją będzie też podanie zupy z makaronem naleśnikowym: aby go zrobić, wystarczy pokroić naleśniki na paski i dodać do zupy niczym makaron. Zupę można także serwować ze zwykłym makaronem lub ryżem.

Zupę w wersji deserowej można z kolei ozdobić bitą śmietaną, świeżymi owocami i zielonymi listkami mięty. W tej wersji można ją też posypać odrobiną startej na wiórki czekolady.

Czytaj też:
Biorę kubek maślanki i pół kilo truskawek. Po godzinie zajadam pyszne ciasto
Czytaj też:
Zamiast śmietany biorę słodki serek i robię najlepszy makaron z truskawkami. To smak dzieciństwa

Źródło: smaki.pl, siostra-anastazja.pl