Naleśniki nadziewam aromatycznym farszem. Te sycące krokiety podaję na obiad lub kolację

Naleśniki nadziewam aromatycznym farszem. Te sycące krokiety podaję na obiad lub kolację

Dodano: 
Krokiety z naleśników
Krokiety z naleśników Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Ci, którzy lubią naleśniki, pokochają też krokiety. To tak naprawdę sycąca ich wersja, napakowana pysznym farszem. Sztuką jest, by z prostych produktów przygotować nadzienie, które będzie smaczne i sycące. Za chwilę poznacie jego skład.

Podstawą krokietów są naleśniki. Najlepiej jeśli są cienkie i elastyczne, bo wtedy ciasto nie dominuje nad farszem, a naleśniki bez trudu da się uformować. W ich wnętrzu można ukryć przeróżne farsze, choć z reguły w krokietach są one wytrawne i sycące. Dziś mam dla was pomysł na prosty farsz z trzech składników. Jest tak aromatyczny, że przyciąga wszystkich do kuchni.

Jak zrobić cienkie, elastyczne naleśniki?

Naleśniki na krokiety powinny być cienkie i elastyczne. Co zrobić, by takie wyszły? Po pierwsze składniki ciasta, czyli mąkę, jajka i mleko trzeba połączyć w odpowiednich proporcjach. Tak, żeby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki. Po wymieszaniu ciasto należy odstawić na ok. 20 minut, by zawarty w nim gluten zdążył dobrze napęcznieć. Nie bez znaczenia jest też sposób smażenia naleśników. Patelnię należy dobrze rozgrzać, cienko posmarować olejem, a potem wylać na nią ciasto i równomiernie je rozprowadzić, wykonując patelnią okrężne ruchy.

Pomysł na prosty, pożywny farsz do krokietów

Pożywny, aromatyczny farsz do krokietów przygotowuję z trzech składników. Są to: pieczarki, cebula i żółty ser. Jak widać, nie ma w nim mięsa, a mimo to potrawa ta doskonale syci. To zasługa sera, który jest bogaty w białko i tłuszcz i wyjątkowo dobrze harmonizuje z pieczarkami. Te z kolei zyskują na smaku dzięki podsmażeniu ich z cebulą. Tak przygotowany farsz dobrze doprawiam i nadziewam nim naleśniki.

Przepis: Krokiety z pieczarkami i serem

Pożywne krokiety z aromatycznym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 30 g masła do zapiekania

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie i niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 20 minut, po czym usmaż cienkie naleśniki.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Dodaj pieczarki, duś do odparowania wody, dopraw solą i pieprzem. Grzyby wystudź, wymieszaj ze startym serem.
  3. Formowanie i zapiekanieNa każdy naleśnik połóż porcję farszu, złóż boki do środka i zwiń w rulon. Krokiety ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Posyp wiórkami masła. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż będą równomiernie gorące.

Jak formować i podgrzać krokiety?

Krokiety z naleśników powstają przez charakterystyczne zawinięcie farszu w cienkie placki. Farsz należy wyłożyć pośrodku wzdłuż naleśnika, a potem zawinąć do środka puste części naleśnika i całość zrolować.

Uformowane krokiety można podgrzać na kilka sposobów. Najczęściej panieruje się je w tartej bułce i smaży na patelni. To jednak znacznie podbija kaloryczność potrawy. Lżejszą wersję krokietów zrobicie, gdy obsmażycie je bez panierowania lub podgrzejecie w piekarniku.

Czytaj też:
Z tartej cukinii i kilku prostych dodatków robię zdrowe naleśniki. Podaję na przekąskę lub kolację
Czytaj też:
Do ciasta naleśnikowego dodaj dwie przyprawy. Z żółtych placków zrobisz genialne, aromatyczne roladki

Źródło: smaki.pl