Filiżanka kawy na początek dnia to dla wielu osób codzienność. Niektórzy dodają do niej mleko, inni cukier, a jeszcze inni oba te składniki. Mają one na celu złagodzić goryczkę kawy i sprawić, że zrobi się smaczniejsza. Niestety oba te dodatki mocno podnoszą kaloryczność napoju. Jeśli pijecie go regularnie, warto wprowadzić małą zmianę. Dzięki niej dużo zyskacie.
Co dodać do kawy zamiast cukru?
Cukier ma na celu zmniejszenie goryczki kawy i jej osłodzenie. Podobne funkcje spełnią inne substancje słodzące. Można więc sięgnąć po miód, który sam w sobie jest zdrowy, jednak dodany do gorącego napoju traci cenne właściwości. Syrop klonowy czy cynamonowy doda kawie słodyczy, jednak jest podobnie kaloryczny, jak cukier. Niekalorycznym dodatkiem będą natomiast słodziki. Są to jednak chemiczne substancje, które nie zawsze wychodzą na zdrowie. Jak widać żadna z substancji słodzących nie jest idealna, warto więc pomyśleć o innej alternatywie.
Dlaczego warto dodać wanilię do kawy?
Od niedawna zamiast cukru do kawy dodaję wanilię. Przyprawa ta nie słodzi napoju, jednak sprawia, że nabiera on słodkawego smaku. A przy tym ma przyjemny aromat, który dobrze wpływa na organizm. Wanilia ma bowiem właściwości uspokajające i kojące. Jej zapach łagodzi stres, napięcie i poprawia samopoczucie. W połączeniu z kawą przyjemnie pobudza, nie powodując rozdrażnienia.
Jak przygotować kawę z wanilią?
Przygotowanie kawy z wanilią jest bardzo proste i to niezależnie od tego, po jaką formę tego aromatu sięgniecie. Najlepiej jest oczywiście wybrać naturalną laskę wanilii, którą wystarczy rozciąć na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Można je dodać bezpośrednio do gorącego naparu kawy lub podgrzać je w mleku, którym zabielimy napój. Dobrym wyborem będzie też naturalny ekstrakt waniliowy. Już po dodaniu kilka jego kropli do naparu, kawa robię się smaczna i aromatyczna.
Czytaj też:
To najzdrowsza kawa, jaką znam. Nie podrażnia żołądka i dobrze działa na jelitaCzytaj też:
Kawa z tym dodatkiem zadziała niczym spalacz tłuszczu. Wystarczy niewielka ilość