Te żółte ciasteczka są idealne na Wielkanoc. Mocno cytrynowe i miękkie w środku

Te żółte ciasteczka są idealne na Wielkanoc. Mocno cytrynowe i miękkie w środku

Dodano: 
Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Efektownie popękane, z cukrową skórką i miękkie w środku. Do tego mają żółty kolor i są mocno cytrynowe. To idealne ciasteczka na święta.

Jeśli szukasz pomysłu na ciasteczka na Wielkanoc i gdybym miała polecić tylko jeden przepis, to powiedziałabym bez wahania: zrób popękane ciasteczka cytrynowe. Uwielbiam je piec na różne okazje, ale na wiosenne święta pasują idealnie. Odkąd je robię, moi bliscy co roku upewniają, czy te ciastka na pewno i tym razem zrobię. Przepis jest prosty, a jeśli lubisz cytrynowe słodkości, koniecznie go wypróbuj.

Jak zrobić popękane ciasteczka cytrynowe?

Przepis jest prosty, a sekretem tych ciastek są dobre składniki: jaja, masło i dobre cytryny (jeśli masz taką możliwość, kup ekologiczne, ponieważ skórka jest ważnym składnikiem ciastek).

Ciasteczka wychodzą naturalnie żółte, nie trzeba do nich dodawać barwników, można jedynie nieco podkręcić kolor dodatkiem kurkumy, ale przyznam, że rzadko to robię. Kluczowe jest jednak roztarcie skórki cytrynowej z cukrem. Robi się to palcami: niemal natychmiast zobaczysz, jak cukier nabiera ładnego, żółtego koloru, a przyjemnym bonusem dla ciebie będzie piękny zapach, który wypełni kuchnię.

Aby ciastka wyszły idealne, trzymaj się proporcji podanych w przepisie. Nie dodawaj więcej soku z cytryny. Nie martw się też, że ciasto wydaje się nieco rzadkie. Po schłodzeniu będzie miało idealną konsystencję. Ciastka formuje się w kulki i obtacza w dwóch rodzajach cukru (drobnym i pudrze): ten patent sprawia, że pęknięcia na ciastkach są naprawdę efektowne.

Ważne jest, aby układać ciastka w sporych odstępach na blasze, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia się rozpłaszczają.

Przepis: Cytrynowe ciasteczka

Sprawdzony przepis na popękane ciastka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz. 15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
133 w każdej porcji

Składniki

  • 70 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 140 g mąki pszennej (typ 500)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 spora szczypta soli

opcjonalnie:

  • 1/4 łyżeczki kurkumy lub żółty barwnik

dodatkowo:

  • cukier puder i drobny cukier do obtaczania ciasteczek

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło roztop w rondelku i przestudź. Do miski wrzuć cukier oraz skórkę z cytryny i rozetrzyj wszystko w palcach. Dodaj masło, wanilię, wymieszaj wszystko i dodaj jajka. Ubijaj, aż masa stanie się jasna, puszysta, a cukier się całkowicie rozpuści (najprościej użyć miksera). Dodaj sok z cytryny. W osobnej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką lub użyj miksera na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  2. Pieczenie ciastekDobrze schłodzone ciasto nabieraj łyżeczką i formuj z niego w dłoniach kulki. Każdą obtocz najpierw w cukrze drobnym, a potem w cukrze pudrze. Układaj na blasze w sporych odstępach i piecz w temperaturze 180 st. przez 8-12 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).

Jak przechowywać cytrynowe ciasteczka?

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są przyjemnie mięciutkie w środku, potem nieco twardnieją, ale nie odbiera im to wyjątkowego smaku. Możesz je upiec nawet kilka dni przed Wielkanocą i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Czytaj też:
Ten sernik bez pieczenia obowiązkowo podam na Wielkanoc. Inne ciasta będą mogły się schować
Czytaj też:
Tę babkę drożdżową piekę co Wielkanoc. Rodzina błaga, żebym robił ją cały rok