Jeśli szukasz pomysłu na ciasteczka na Wielkanoc i gdybym miała polecić tylko jeden przepis, to powiedziałabym bez wahania: zrób popękane ciasteczka cytrynowe. Uwielbiam je piec na różne okazje, ale na wiosenne święta pasują idealnie. Odkąd je robię, moi bliscy co roku upewniają, czy te ciastka na pewno i tym razem zrobię. Przepis jest prosty, a jeśli lubisz cytrynowe słodkości, koniecznie go wypróbuj.
Jak zrobić popękane ciasteczka cytrynowe?
Przepis jest prosty, a sekretem tych ciastek są dobre składniki: jaja, masło i dobre cytryny (jeśli masz taką możliwość, kup ekologiczne, ponieważ skórka jest ważnym składnikiem ciastek).
Ciasteczka wychodzą naturalnie żółte, nie trzeba do nich dodawać barwników, można jedynie nieco podkręcić kolor dodatkiem kurkumy, ale przyznam, że rzadko to robię. Kluczowe jest jednak roztarcie skórki cytrynowej z cukrem. Robi się to palcami: niemal natychmiast zobaczysz, jak cukier nabiera ładnego, żółtego koloru, a przyjemnym bonusem dla ciebie będzie piękny zapach, który wypełni kuchnię.
Aby ciastka wyszły idealne, trzymaj się proporcji podanych w przepisie. Nie dodawaj więcej soku z cytryny. Nie martw się też, że ciasto wydaje się nieco rzadkie. Po schłodzeniu będzie miało idealną konsystencję. Ciastka formuje się w kulki i obtacza w dwóch rodzajach cukru (drobnym i pudrze): ten patent sprawia, że pęknięcia na ciastkach są naprawdę efektowne.
Ważne jest, aby układać ciastka w sporych odstępach na blasze, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia się rozpłaszczają.
Przepis: Cytrynowe ciasteczka
Sprawdzony przepis na popękane ciastka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz. 15 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 133 w każdej porcji
Składniki
- 70 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 140 g mąki pszennej (typ 500)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 spora szczypta soli
opcjonalnie:
- 1/4 łyżeczki kurkumy lub żółty barwnik
dodatkowo:
- cukier puder i drobny cukier do obtaczania ciasteczek
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMasło roztop w rondelku i przestudź. Do miski wrzuć cukier oraz skórkę z cytryny i rozetrzyj wszystko w palcach. Dodaj masło, wanilię, wymieszaj wszystko i dodaj jajka. Ubijaj, aż masa stanie się jasna, puszysta, a cukier się całkowicie rozpuści (najprościej użyć miksera). Dodaj sok z cytryny. W osobnej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj szpatułką lub użyj miksera na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Pieczenie ciastekDobrze schłodzone ciasto nabieraj łyżeczką i formuj z niego w dłoniach kulki. Każdą obtocz najpierw w cukrze drobnym, a potem w cukrze pudrze. Układaj na blasze w sporych odstępach i piecz w temperaturze 180 st. przez 8-12 minut (w zależności od wielkości ciasteczek).
Jak przechowywać cytrynowe ciasteczka?
Ciasteczka zaraz po upieczeniu są przyjemnie mięciutkie w środku, potem nieco twardnieją, ale nie odbiera im to wyjątkowego smaku. Możesz je upiec nawet kilka dni przed Wielkanocą i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Czytaj też:
Ten sernik bez pieczenia obowiązkowo podam na Wielkanoc. Inne ciasta będą mogły się schowaćCzytaj też:
Tę babkę drożdżową piekę co Wielkanoc. Rodzina błaga, żebym robił ją cały rok