Ciasto konfetti to hit na każdą okazję. Kup kolorową posypkę i zarezerwuj godzinę na pieczenie

Ciasto konfetti to hit na każdą okazję. Kup kolorową posypkę i zarezerwuj godzinę na pieczenie

Dodano: 
Ciasto konfetti
Ciasto konfetti Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
To kolorowe, pyszne ciasto zachwyca i zaskakuje za każdym razem. Może być samodzielnym deserem albo bazą do efektownego tortu. Sekretem jest dodatek kolorowej posypki.

Ciasto konfetti, nazywane też często funfetti, to proste waniliowe ciasto z dodatkiem kolorowej posypki. Drobne cukiereczki rozpuszczają się podczas pieczenia i tworzą kolorowe plamki, które dają efekt, jakby rzeczywiście ktoś dodał do ciasta konfetti. Ja wykorzystałam kiedyś ten przepis do przygotowania tortu, ale ciasto samo w sobie też jest pyszne i efektowne. Przepis nie jest trudny, a zrobienie deseru razem z pieczeniem zajmie ci nie więcej niż godzinę.

Jak zrobić kolorowe ciasto konfetti?

Przygotowując ciasto konfetti (funfetti) skorzystałam z bardzo dobrego przepisu amerykańskiej cukierniczki, blogerki i autorki książek kulinarnych Sally McKenney. To receptura idealna: ciasto wychodzi puszyste, pozostaje lekko wilgotne i ma delikatny, waniliowy smak. Dlatego poniżej podaję proporcje ze sprawdzonego przepisu Sally McKenney.

Przepis nie jest trudny, jednak trzeba odrobinę cierpliwości przy ubijaniu masła z cukrem – musi być jasne, puszyste, a cukier musi się całkowicie rozpuścić. Dopiero potem dodajemy kolejno pozostałe składniki. I bardzo ważna uwaga: masło, jajka oraz maślanka muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego planując pieczenie ciasta konfetti, wyjmij je wcześniej z lodówki.

Sally MKenney proponuje, aby na bazie funfetti zrobić efektowny tort: jeśli taki masz plan, upiecz ciasto w dwóch lub trzech identycznych tortownicach, a po wystudzeniu przełóż je dowolnym kremem do tortów i udekoruj. Można też upiec grubsze ciasto w większej formie, a gotowe udekorować np. lukrem, kremem lub białą czekoladą i oczywiście kolorową posypką.

Przepis: Ciasto konfetti

Kolorowe ciasto, idealne także jako baza do tortu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
518 w każdej porcji

Składniki

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 jajka L
  • 2 białka
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki kolorowej posypki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMąkę wymieszaj z solą, proszkiem i sodą. Miękkie masło ubijaj mikserem razem z cukrem, aż stanie się jasne, puszyste, a cukier się rozpuści (ok. 5 minut). Dodaj olej i miksuj do połączenia. Dodaj jajka, białka jaj, wanilię, zmniejsz nieco obroty miksera i dalej ubijaj, aż wszystko się połączy. Dodaj suche składniki i maślankę w trzech partiach, mieszając po każdym dodaniu, aż do połączenia. Na koniec delikatnie wmieszaj posypkę.
  2. Pieczenie ciastaJeśli chcesz upiec tort, podziel ciasto na trzy lub dwie części i piecz każdy blat ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz jedno grubsze ciasto, piecz kilka minut dłużej (do suchego patyczka).

Inne pomysły na funfetti

Przepis na kolorowe ciasto konfetti można również wykorzystać do zrobienia efektownych babeczek. Ciasto przełóż wówczas do formy na muffinki i piecz babeczki do suchego patyczka. Takie muffiny są doskonałą bazą do dekorowania i sprawdzą się jako deser na imprezy, szczególnie na imprezy dla dzieci, np. urodziny czy komunie.

Czytaj też:
Nie do wiary, jak prosta jest ta bezowa rolada. Goście zawsze proszą o dokładkę
Czytaj też:
To najbardziej aksamitny sernik na zimno, jaki znam. Sekretem jest jeden składnik