To najbardziej aksamitny sernik na zimno, jaki znam. Sekretem jest jeden składnik

To najbardziej aksamitny sernik na zimno, jaki znam. Sekretem jest jeden składnik

Dodano: 
Skyrnik
Skyrnik Źródło: Shutterstock / usmee
Sernik na zimno to bez wątpienia najpopularniejsze ciasto bez pieczenia. Robi się łatwo, choć wymaga cierpliwości w oczekiwaniu na to, aż stężeje. Nasza propozycja to jedna z najlepszych wersji tego deseru.

Właściwie to zamiast sernik na zimno, powinniśmy pisać skyrnik na zimno, bo bazą tego deseru nie jest ani twaróg, ani serek homogenizowany, ani serek mascarpone, ale skyr, czyli jogurt islandzki. To deser prosty do zrobienia, a niezwykle smaczny. Masa ze skyru zachwyca swoją aksamitnością.

Jak zrobić sernik na zimno ze skyru?

Przepis na skyrnik praktycznie nie różni się od podobnych przepisów na serniki na zimno na bazie serków homogenizowanych czy twarogu. Wystarczy wymieszać skyr z galaretkami i wylać masę do formy. Nasza propozycja to skyrnik na biszkoptach i z czerwoną galaretką na wierzchu. Aby warstwa ze skyru zachowała biały kolor, warto wybrać galaretkę krystaliczną. Takie galaretki smakowe zawierają już cukier, dlatego masy nie trzeba dosładzać. Jest też inny patent: możesz wykorzystać słodki skyr waniliowy i dodać do niego zwykłą żelatynę (uprzednio rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną).

Do skyru oczywiście można dodać kolorowe galaretki, po prostu wówczas zabarwią one ciasto.

Przepis: Skyrnik na zimno

Pyszny deser ze skyru.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g skyru
  • 2 owocowe galaretki krystaliczne
  • 300 ml wrzątku
  • 16 biszkoptów

na wierzch:

  • 2 galaretki czerwonej
  • 800 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy ze skyruGalaretki krystaliczne wymieszaj z wrzątkiem (żelatyna musi się rozpuścić) i odstaw do przestudzenia. Wymieszaj galaretkę ze skyrem. Formę wyłóż folią spożywczą, połóż na spód biszkopty i wylej na nie masę ze skyru. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  2. Robienie wierzchu z galaretkiCzerwone galaretki dobrze wymieszaj z wrzątkiem i odstaw do studzenia. Kiedy zaczną lekko tężeć, wylej je na wierzch deseru i odstaw do lodówki.

Inne pomysły na skyrnik

Deser ze skyru można modyfikować zmieniając chociażby smaki galaretek. Przepis, który podajemy to proste ciasto z warstwą kolorowej galaretki na wierzchu, ale śmiało możesz na wierzch ciasta wyłożyć również owoce i dopiero zalać je przestudzona galaretką. Pasują tu świetnie owoce jagodowe, np. maliny, czarne jagody, borówki, truskawki, ale też owoce takie jak brzoskwinie czy wiśnie. Mogą to być owoce świeże mrożone, ale też owoce z puszki (np. brzoskwinie).

Eksperymentować możesz też ze spodem skyrnika: biszkopty to jeden z najprostszych, ale można też zrobić sernik na zimno bez żadnego spodu. Świetnie sprawdzi się też spód z pokruszonych ciastek i masła. Aby go zrobić, wymieszaj 200 g pokruszonych herbatników ze 100 g rozpuszczonego masła, wyłóż spód foremki i wstaw do lodówki do schłodzenia i dopiero wylewaj masę ze skyru.

Czytaj też:
Ten sernik z przepisu mojej teściowej znika w mig. Sekret tkwi w płynie do rodzynek
Czytaj też:
Piekę je 10 minut. Te puszyste biszkopty znikają szybciej niż zdążysz wyjąć je z piekarnika

Źródło: smaki.pl