Dwukolorowa babka ucierana z dodatkiem kawy. Łatwa do zrobienia, najlepsza do jedzenia

Dwukolorowa babka ucierana z dodatkiem kawy. Łatwa do zrobienia, najlepsza do jedzenia

Dodano: 
Babka dwukolorowa
Babka dwukolorowa Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Ciasta ucierane należą do moich ulubionych. Przygotowuje się je szybko i z prostych składników, a zachwycają delikatnością i wilgotnością. Dziś przepis na efektowną babkę z dodatkiem kawy. Wyśmienicie smakuje nie tylko z małą czarną.

Ciasta zwykle aromatyzujemy cukrem wanilinowym lub esencją waniliową. Czasami sięgamy też po skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Jednak naturalnego aromatu można im też dodać innymi składnikami. Dziś sięgnę po kawę, której aromat bardzo lubię. Dodam ją do części babki ucieranej, dzięki czemu ciasto nabierze też ciekawego wyglądu.

Jaką kawę dodać do ciasta?

Kawę możemy kupić w postaci ziaren, zmielonych ziaren, a także rozpuszczalną. Ta ostatnia występuje pod postacią proszku oraz granulek. Niektórzy do ciasta wsypują kawę instant, jednak nie zawsze zdoła się ona dokładnie rozpuścić. W związku z tym w cieście mogą być zauważalne ciemniejsze punkciki. Dlatego o wiele bezpieczniej jest aromatyzować ciasta naparem kawy. Wystarczą 2-3 łyżki mocnego espresso. By jednak ciasto zyskało ciemny kolor, warto dodatkowo wsypać trochę ciemnego kakao.

Jak zrobić dwukolorową babkę ucieraną z kawą?

Przygotowanie tej dwukolorowej jest naprawdę proste. Najpierw ucieram masło z cukrem i jajkami, a potem mieszam z sypkimi składnikami. Potem dzielę ciasto mniej więcej na połowę i jedną mieszam z kakao i mocnym naparem kawy. Po wyłożeniu dwóch kolorów ciasta do formy, po upieczeniu powstaje atrakcyjny wzór.

Przepis: Babka dwukolorowa z kawą

Dwukolorowa babka ucierana z dodatkiem kawy i kakao

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru drobnego
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mocnego naparu kawy
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRozmiękczone masło zmiksuj z cukrem na jednolitą masę. Dalej ucieraj, dodając kolejno po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj na przemian z mlekiem, delikatnie mieszając.
  2. Pieczenie babkiCiasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj wanilię, do drugiej kakao i napar kawy, dokładnie wymieszaj. Formę natłuść, wysyp tartą bułką. Nałóż do niej najpierw jedno, a potem drugie ciasto. Babkę piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak ozdobić babkę?

Jak dla mnie wystarczającą dekoracją do upieczonej babki jest cukier puder. Nie zwiększa on nadmiernie słodkości ciasta, a mimo wszystko wygląda ono elegancko. Jeśli jednak chcecie, dwukolorową babkę możecie też polukrować lub ozdobnie polać polewą czekoladową.

Czytaj też:
Ciocia ze wsi na Mazurach zdradziła mi trik na idealną babkę piaskową. Od teraz piekę ją tylko tak
Czytaj też:
Tę babkę marmurkową miksuję 10 minut, a wychodzi puszysta. To najszybsze ciasto, jakie znam