Ciasto bez pieczenia to doskonałe rozwiązanie, gdy szybko chcecie przygotować coś słodkiego. Zwykle wystarczy sięgnąć po półprodukty, które ekspresowo można zamienić w słodkie co nieco. Jednym z ulubionych ciast bez pieczenia mojej rodziny jest to z herbatników i czekolady. Smakołyk ten łączy w sobie chrupkość i aksamitną konsystencję i błyskawicznie znika z talerzyków.
Jakie ciastka są najlepsze do ciasta bez pieczenia?
Do ciasta bez pieczenia można dodać różne ciastka. Jednak chyba najbardziej uniwersalne w smaku i konsystencji są herbatniki. To dlatego, że nie są zbyt słodkie, za to charaktryzują się przyjemną chrupkością. Można je zastąpić krakersami, pod warunkiem, że odpowiada wam ich słona nuta. Dobrze też sprawdzą się pokruszone wafelki. Do wielu ciast można dodać biszkopty, jednak do tego deseru ich nie polecam, bo są zbyt miękkie.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z herbatników i czekolady?
By przygotować to proste ciasto bez pieczenia wystarczy połamać herbatniki i rozpuścić w słodkiej masie czekoladę. Potem pozostanie całość tylko dobrze wymieszać, by masa czekoladowa pokryła ciastka, a dzięki temu dobrze je związała. Deser najsmaczniejszy jest, gdy trochę postoi. Jednak można go jeść także od razu po przyrządzeniu.
Przepis: Ciasto z herbatników i czekolady
Ciasto bez pieczenia na bazie herbatników i czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 250 g herbatników
- 300 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (według uznania)
- 100 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g orzechów włoskich do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówHerbatniki połam na mniejsze kawałki. W rondelku umieść masło, śmietankę i cukier puder. Podgrzewaj je na małym ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści, a składniki dobrze się połączą. Dodaj 200 g posiekanej czekolady i cukier waniliowy i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
- Łączenie składnikówCiepłą masę czekoladową wlej do miski z połamanymi herbatnikami. Delikatnie wymieszaj szpatułką, aby wszystkie kawałki herbatników były równomiernie pokryte masą czekoladową.
- Formowanie ciastaMasę z czekolady i herbatników przełóż do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Masę dociśnij, by była zwarta. Pozostałe 100 g czekolady rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Czekoladą posmaruj wierzch ciasta, udekoruj kawałkami orzechów. Ciasto dobrze schłodź.
Co warto dodać do ciasta z herbatników i czekolady?
Do ciasta z herbatników i czekolady można też dorzucić inne dodatki. Dobrze sprawdzą się suszone owoce, np. rodzynki, żurawina, pokrojone morele czy śliwki. Świetnie też będą pasować orzechy i migdały. Przed połączeniem z masą warto je podprażyć, otrzeć ze skórki i grubo posiekać. Jeśli lubicie, możecie dodać również: kandyzowaną skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe czy sezam.
Czytaj też:
Zrób puszysty kokosowy tort jak marzenie. Poznaj mój tajny trik na wersję fitCzytaj też:
Wsypuję do tortownicy pyszne warstwy. Po godzinie mam obłędną szarlotkę z nutą pomarańczy