Serowe brownie na Święta to prosty i szybki przepis. Zrób wilgotne ciasto, które łączy brownie i sernik

Serowe brownie na Święta to prosty i szybki przepis. Zrób wilgotne ciasto, które łączy brownie i sernik

Dodano: 
Serowe brownie
Serowe brownie Źródło: Shutterstock / istetiana
Mocno czekoladowe, wilgotne brownie i delikatny sernik w jednym? Jak najbardziej TAK! Prosty przepis genialnie łączy dwa pyszne ciasta w jedno. Każdy poradzi sobie z przygotowaniem obłędnie pysznego wypieku, który znika z talerzyków do ostatniego okruszka.

Zarówno brownie, jak i sernik cieszą się ogromną popularnością, a połączone w jedno ciasto, zapewniają wyjątkowe doznania smakowe. Lekka masa serowa podbija smak wilgotnego ciasta z gorzką czekoladą, a piękny wygląd sprawia, że trudno oprzeć się skosztowaniu tego wypieku.

Połączenie brownie i sernika ma jeszcze jedną zaletę – pozwala zaoszczędzić cenny czas i energię, bo obie masy są gotowe ekspresowo i nie wymagają doświadczenia oraz używania specjalistycznych urządzeń. Wystarczy najprostszy mikser, żeby raz-dwa przygotować masę serową i intensywne, czekoladowe brownie. Polecam ten przepis na zbliżające się Święta.

Jak przygotować serowe brownie?

Do serowego brownie używam twarogu sernikowego z wiaderka, który nie wymaga mielenia oraz gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (minimum 70%). Idealnie sprawdzi się zarówno zwykła czekolada gorzka, jak i czekolada do topienia.

Do masy serowej dodaję budyń waniliowy bez cukru, który sprawia, że po upieczeniu ser ma odpowiednią konsystencję. Budyń możesz zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Smak masy serowej wzbogacam idealnie komponującym się ze smakiem czekolady cukrem ze skórką pomarańczową i naturalnym ekstraktem pomarańczowym. Możesz pominąć te składniki i zrobić masę serową jedynie z wanilią lub dosmaczyć ją wedle własnego gustu np. skórką otartą z cytryny. Ze składników w przepisie upieczesz ciasto w formie o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicy o średnicy 24-26 cm.

Przepis: Serowe brownie

Serowe brownie to wyjątkowe połączenie różnych smaków i konsystencji składników. Efektowne ciasto zachwyci każdego miłośnika słodkości oraz będzie stanowić ozdobę świątecznego stołu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

Na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 małe jajka
  • 50 g masła
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
  • 1 cukier ze skórką pomarańczową

Na ciasto brownie:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy serowejMasło roztop i pozostaw do ostygnięcia. W dużej misce umieść twaróg sernikowy, cukier, cukier ze skórką pomarańczową, proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy, ekstrakt pomarańczowy, jajka i ostudzone masło. Wymieszaj składniki mikserem – miksuj, stopniowo zwiększając obroty miksera, jedynie do połączenia się składników.
  2. Uszykowanie ciasta brownieCzekoladę połam na małe kawałki i umieść w metalowym lub szklanym naczyniu (musi być odporne na działanie wysokiej temperatury). Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, rozpuść składniki w kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj ostudzoną czekoladę z masłem i miksuj na niskich obrotach do połączenia się składników. Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę pszenną i delikatnie wmieszają ją w mokre składniki silikonową łopatką lub rózgą kuchenną. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
  3. Przygotowanie do pieczeniaWyłóż formę papierem do pieczenia i wlej połowę masy czekoladowej, równomiernie rozprowadzając ją w formie. Na masę czekoladową wyłóż masę serową, a następnie dodaj resztę masy czekoladowej. Pomieszaj masy za pomocą patyczka do szaszłyków.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz serowe brownie przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Serowe brownie podaję bez dodatków. Kroję ciasto na porcję i serwuję na deser razem z kawą, herbatą, gorącą czekoladą lub mlekiem.

Opcjonalne dodatki do serowego brownie

Możesz wzbogacić smak serowego brownie, dodając do ciasta czekoladowego drobno posiekane orzechy lub migdały, a do masy serowej rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową lub suszoną żurawinę. Wyśmienicie smakuje również serowe brownie ze świeżymi owocami np. malinami. Wielbicielom smaku czekolady polecam udekorować serowe brownie roztopioną czekoladą gorzką lub mleczną.

Czytaj też:
Nazywam te ciasteczka pierniczkami last minute lub oszukanymi pierniczkami. Robi się je szybko, a smakują rewelacyjnie
Czytaj też:
To najłatwiejszy makowiec na Święta. Robię go bez mąki, z soczystym dodatkiem i zawsze się udaje