Przekładany biszkopt z owocową galaretką. Ten efektowny deser zachwyca w święta i karnawał

Przekładany biszkopt z owocową galaretką. Ten efektowny deser zachwyca w święta i karnawał

Dodano: 
Przekładany biszkopt z galaretką
Przekładany biszkopt z galaretką Źródło: Shutterstock / Aleksandra Duda
Przekładany biszkopt z owocową nutą to efektowna propozycja, która znakomicie sprawdzi się zarówno w świątecznym, jak i karnawałowym menu. Ten prosty przekładaniec zachwyci twoich gości.

Puszysty biszkopt i rozkoszny krem waniliowy, a wszystko to zwieńczone owocową galaretką przyprószoną kokosowym śniegiem – to idealny wypiek na świąteczny stół. Ciasta na bazie biszkoptu to po prostu kulinarne pewniaki, ponieważ uwielbiają je mali i duzi amatorzy słodkości.

Jak zrobić przekładany biszkopt z galaretką?

Przygotowanie tego ciasta, choć zajmuje trochę czasu, nie jest specjalnie skomplikowane. Bazą jest tutaj puszysty biszkopt, który gra pierwsze skrzypce w przepisie. Piecz go w odpowiedniej temperaturze – najlepiej 170-180 stopni Celsjusza. Nie otwieraj jednak piekarnika podczas pieczenia, bo ciasto może opaść. Jedynie przed końcem pieczenia sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wykonując tzw. test suchego patyczka. Zanim przystąpisz do krojenia go na blaty, odczekaj aż dokładnie ostygnie – najlepiej kilka godzin, w przeciwnym razie może się pokruszyć.

Wskazówka: aby uzyskać idealnie równe blaty najlepiej pociąć biszkopt za pomocą noża strunowego. Jeśli nie masz takiego, to najlepiej sprawdzi się nóż do pieczywa, który ma długie, ząbkowane ostrze. Jeśli obawiasz się, że blaty krojone nożem wyjdą nierówne, to skorzystaj z mocnej, napiętej nitki.

Przepis: Biszkopt z kremem i galaretką

Biszkopt z delikatnym kremem waniliowym i owocową nutą to deser uniwersalny.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
249 w każdej porcji

Składniki

Na biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 łyżek przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Na krem:

  • 650 ml mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na biszkoptOddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, dodając do niej 1,5 łyżki wody. Gdy żółtka będą utarte, przełóż do nich pianę z białek. Do masy w 2-3 turach dodaj przesianą przez sito mąkę i delikatnie wymieszaj rózgą lub szpatułką.
  2. Przygotowanie biszkoptuPrzygotuj blachę o wymiarach 25 x 35 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto umieść na blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut. Przed końcem pieczenia sprawdź, czy biszkopt jest gotowy, wykonując tzw. test suchego patyczka. Po upieczeniu dokładnie wystudź biszkopt, by przed krojeniem na blaty był stabilny.
  3. Przygotowanie blatówWystudzone ciasto przekrój na trzy równe blaty. Wymieszaj sok z połówki cytryny i 3 łyżki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Delikatnie nasącz blaty.
  4. Przygotowanie kremuZ 650 ml mleka odlej 1 szklankę. Resztę mleka przelej do rondelka, dodaj ekstrakt waniliowy i 3 łyżki cukru. Doprowadź mleko do wrzenia. W odlanej szklance mleka rozpuść budyń. Wlej go do wrzącego mleka i gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą i wystudź. Ubij masło na jasną, puszystą masę i dodaj ostudzony budyń cały czas mieszając. Gotowy krem schłodź w lodówce.
  5. Robienie galaretkiRozpuść galaretkę w 400 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Gdy galaretka osiągnie konsystencję kisielu, jest gotowa do wyłożenia na ciasto.
  6. WykonaniePierwszy blat ułóż na paterze, desce kuchennej lub tacce. Nałóż na niego połowę kremu i równomiernie rozsmaruj. Przykryj drugim blatem i rozprowadź resztę kremu. Połóż ostatni blat ciasta i zalej go tężejącą galaretką.
  7. ChłodzenieGotowe ciasto schłodź w lodówce przez minimum 2-3 godziny lub do całkowitego stężenia galaretki. Przed podaniem posyp wierzch wiórkami kokosowymi.

Porada: w moim przepisie jest tylko jedno opakowanie galaretki, ponieważ robię ciasto z cieńszą warstwą owocowej nuty. Jeśli wolisz więcej galaretki, wykorzystaj dwa opakowania na 800 ml wody.

Jak podawać przekładany biszkopt z owocową galaretką?

Ciasto wygląda najefektowniej, jeśli po stężeniu galaretki posypiemy jego wierzch wiórkami kokosowymi, a następnie pokroimy je na równej wielkości kwadraty lub prostokąty. Podane na efektownej paterze lub tacy znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole lub w karnawałowym menu.

Karnawałowe wariacje owocowej nuty

Przekładany biszkopt może mieć wiele owocowych odsłon. W moim przepisie dominują nuty truskawkowe, ale możesz eksperymentować z innymi smakami galaretek. W karnawale znakomicie sprawdzi się jedna z galaretek wieloowocowych (dostępna w różnych kolorach: ametystowym, rubinowym, szafirowym lub turkusowym) czy bursztynowa o smaku coli. Wszystko zależy od twojej fantazji!

Czytaj też:
To najłatwiejszy makowiec na Święta. Robię go bez mąki, z soczystym dodatkiem i zawsze się udaje
Czytaj też:
Świąteczne ciasto Królewna Śnieżka. Poznaj sekret mojej mamy na zachwycający deser