Ten przepis na makowy placek z gruszkami zachwyca aromatem. Odkryj trik, który podbija smak ciasta

Ten przepis na makowy placek z gruszkami zachwyca aromatem. Odkryj trik, który podbija smak ciasta

Dodano: 
Makowy placek z gruszkami
Makowy placek z gruszkami Źródło: Shutterstock / A_Lein
Makowy placek z gruszkami to ciekawa alternatywa dla innych wersji ciasta makowego m.in. makowca japońskiego. To prosty przepis również na świąteczne ciasto.

Ciasto makowe z gruszkami smakuje genialnie i pięknie wygląda, dlatego świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole. W przepisie najlepiej wykorzystać twarde, soczyste gruszki o słodkim smaku np. odmiany Konferencja, Klapsa lub Boska. Owoce tych odmian nie rozpadają się podczas obróbki termicznej i nadają się zarówno do pieczenia, jak i gotowania. Ciasto makowe doskonale smakuje również z dodatkiem gruszek z domowego kompotu ze słoika, które były pasteryzowane w całości. Takie gruszki przed dodaniem do ciasta trzeba przekroić, usunąć gniazda nasienne i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dla podbicia smaku wypieku, aromatyzuję gruszki mielonymi goździkami.

Jak zrobić makowy placek z gruszkami?

Makowy placek z gruszkami to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które wymaga jedynie ubicia jajek z cukrem oraz połączenia mokrych składników z suchymi. Do makowego placka dodaję cały mak, który na około godzinę przed pieczeniem płuczę w zimnej wodzie i pozostawiam na sitku, żeby odciekł, a następnie wykładam na papierowy ręcznik i osuszam. Możesz pominąć płukanie maku, ale polecam sprawdzić, czy nie znajdują się w nim żadne zanieczyszczenia. To ważne, by wybrać dobry produkt, ponieważ sanepid ostrzega przez kupowaniem maku, który może być niebezpieczny dla zdrowia.

Do makowego placka wybieram małe gruszki. Przygotowane do pieczenia owoce oprószam mielonymi goździkami. Składniki placka makowego powinny mieć temperaturę pokojową. Z poniższych proporcji składników upieczesz ciasto z makiem w formie o wymiarach 20 x 20 cm lub tortownicy o średnicy 20-22 cm.

Przepis: Makowy placek z gruszkami

Soczysty dodatek sprawia, że to proste makowe ciasto smakuje obłędnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki suchego maku
  • 1 i 1/4 kostki masła
  • 6 średnich jajek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 5 małych gruszek
  • 1 łyżeczka mielonych goździków

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie gruszekGruszki obierz, przekrój na pół (większe owoce możesz pokroić na ćwiartki), usuń gniazda nasienne i ponacinaj z wierzchu. Oprósz owoce mielonymi goździkami, starając się, żeby jak najwięcej przyprawy znalazło się w zrobionych nacięciach. Jeżeli nie przepadasz za smakiem goździków, to zrezygnuj z ich dodawania.
  2. Przygotowanie suchych składnikówMąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj suchy mak i wymieszaj.
  3. Przygotowanie mokrych składnikówMasło roztop w rondelku na gazie i ostudź. Jajka wbij do miski, dodaj cukier puder i ubij mikserem na jasną, puszystą masę.
  4. Łączenie mokrych i suchych składnikówCały czas miksując na małych obrotach, dodaj do ubitych z cukrem jajek ekstrakt waniliowy, suche składniki oraz ostudzone masło. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
  5. PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch łyżką i ułóż na cieście gruszki. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz makowy placek z gruszkami przez około 55 minut lub do suchego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone, wyłącz grzanie i wystudź je w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Makowy placek z gruszkami podaję bez dodatków, ale możesz udekorować wystudzone ciasto np. cukrem pudrem z cynamonem.

Opcjonalne dodatki do makowego placka z gruszkami

Smak makowego placka możesz wzbogacić, dodając posiekane na małe kawałki owoce suszone np. rodzynki i morele, posiekane migdały oraz posiekane orzechy (nie więcej niż 1 szklankę). Bakalie dodaj do ciasta na samym końcu, delikatnie mieszając je z pozostałymi składnikami.

Makowy placek w formie tortu

Jeżeli zrezygnujesz z dodawania gruszek, to upieczesz puszyste ciasto, które można wykorzystać do zrobienia tortu na różne okazje. Delikatny smak makowego biszkoptu świetnie komponuje się m.in. z kremem waniliowym, czekoladowym, piernikowym, orzechowym i migdałowym oraz masą z kajmaku.

Masą (opcjonalnie marmoladą) możesz również przełożyć makowe ciasto z gruszkami, które wychodzi dość wysokie, więc można je przekroić na dwie części. Do przełożenia makowego placka z gruszkami rewelacyjnie sprawdzi się również gęsta konfitura gruszkowa z imbirem.

Czytaj też:
To najłatwiejszy makowiec na Święta. Robię go bez mąki, z soczystym dodatkiem i zawsze się udaje
Czytaj też:
Kruche ciasto i słodką masę zamieniam w ciasteczka, które znikają w mgnieniu oka. Idealna przekąska na każdy dzień