Mój niezawodny orzechowiec bez pieczenia. Gotowy w 20 minut i zawsze zachwyca smakiem

Mój niezawodny orzechowiec bez pieczenia. Gotowy w 20 minut i zawsze zachwyca smakiem

Dodano: 
Orzechowiec bez pieczenia
Orzechowiec bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Krzysztof Slusarczyk
Moja wersja przepisu na orzechowiec gwarantuje, że deser jest nie tylko szybki i smaczny, ale też ładnie się prezentuje. To u mnie w domu ciasto idealne również do świątecznej kawy.

Gdy jest sezon na orzechy włoskie, nie umiem odmówić sobie pysznego orzechowca. Tradycyjna wersja wymaga jednak trochę czasu, by trzeba ją upiec. Dlatego wpadłem na pomysł, by to przepyszne ciasto zrobić bez włączania piekarnika. Mój sprawdzony sposób na orzechowiec to tylko proste składniki, które można kupić w każdym sklepie, a gwarantuję, że wszyscy się nim zajadają. Zachęcam do wypróbowania mojego niezawodnego przepisu.

Jak zrobić orzechowiec bez pieczenia?

W moim przepisie zamiast tradycyjnego ciasta, wykorzystuję prostokątne słone krakersy. Do tego wystarczą proste składniki, takie jak: mleko, budyń, cukier, masło, miód i oczywiście orzechy włoskie. Dzięki nim deser jest cudownie chrupiący. Deser robię bez miksera, ponieważ masę budyniowo-maślaną mieszam łyżką, gdy budyń jest jeszcze ciepły. Aby ułatwić mieszanie, masło powinno być w temperaturze pokojowej. Ten ekspresowy deser robię dosłownie w 20 minut.

Porada: układam krakersy i masę w ceramicznej formie. Jeśli korzystasz z blaszki aluminiowej, to pamiętaj, by wcześniej wyłożyć ja papierem do pieczenia, by orzechowiec nie miał kontaktu z metalem.

Przepis: Orzechowiec bez pieczenia

Genialny paten na pyszny orzechowiec bez włączania piekarnika. Deser, że palce lizać.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g prostokątnych krakersów
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 500 g kajmaku (masy krówkowej)
  • 3 łyżki miodu
  • 150 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy budyniowejW garnku zagotuj 500 ml mleka. W osobnej misce połącz resztę mleka z proszkiem budyniowym i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Wlej mieszankę do gotującego się mleka, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Następnie do jeszcze ciepłego budyniu dodaj masło. Mieszaj, aż masło się całkowicie rozpuści i połączy z budyniem, tworząc gładką masę. Następnie do masy budyniowo-maślanej dodaj 2 łyżki kajmaku i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowanie warstwy wierzchniejOrzechy włoskie posiekaj. Na patelni podgrzej miód i dodaj do niego orzechy. Podgrzewaj, mieszkając do momentu, gdy większość miodu wchłonie się w orzechy. Następnie dodaj resztę karmelu, mieszaj i podgrzewaj aż się rozpuści.
  3. WykonanieNa dnie formy ułóż pierwszą warstwę krakersów. Na krakersy wyłóż masę budyniową z kajmakiem i równo rozprowadź na całej powierzchni. Następnie ułóż drugą warstwę krakersów. Na tę warstwę wyłóż jeszcze ciepłą masę kajmakową z orzechami.
  4. ChłodzenieGdy całość ostygnie, wstaw deser do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc), aby dobrze się schłodził i stężał.

W moim przepisie wykorzystuję kajmak o klasycznym krówkowym smaku. Jeśli jesteś fanem czekoladowej masy, też możesz jej użyć. Orzechy włoskie możesz zastąpić posiekanymi orzechami pekan lub laskowymi.

Czytaj też:
To najlepsze ciasteczka maślane na święta i do kawy. Mój prosty przepis ma tylko 5 składników
Czytaj też:
Ta bożonarodzeniowa babka pełna jest bakalii. Piekę ją co roku, bo rodzina za nią przepada