Ta bożonarodzeniowa babka pełna jest bakalii. Piekę ją co roku, bo rodzina za nią przepada

Ta bożonarodzeniowa babka pełna jest bakalii. Piekę ją co roku, bo rodzina za nią przepada

Dodano: 
Babka z bakaliami
Babka z bakaliami Źródło: Shutterstock / Arieh
Na Boże Narodzenie wiele osób piecze keks. Ja jednak wolę babkę pełną bakalii, bo na stole wygląda bardzo elegancko. A w sumie smakiem niewiele różni się od keksa. To takie moje ciasto 2 w 1, za którym przepada cała moja rodzina.

Bożonarodzeniowe ciasta pełne są maku, bakalii, czekolady, miodu lub pachną korzennymi przyprawami. Jeśli chodzi o ciasta z bakaliami, to ja zwykle z ich dodatkiem piekę pyszną babkę. Nie różni się zbytnio od klasycznego keksa, ale na stole wygląda niezwykle dekoracyjnie.

Jak przygotować bakalie do ciasta?

Bakalie przed dodaniem do ciasta warto poddać kilku zabiegom. Po pierwsze suszone owoce warto opłukać w ciepłej wodzie, by chociaż częściowo usunąć z nich środek konserwujący. Warto je też namoczyć, żeby odzyskały nieco swój kształt i nie były zbyt twarde. Po odcedzeniu i osuszeniu należy je też przesypać mąką, po to, żeby nie opadały na dno wypieku. Najlepiej zrobić to posypując mąką suche owoce znajdujące się na sicie. Wtedy łatwo usunie się nadmiar mąki.

Jak upiec babkę z bakaliami?

Przygotowanie babki z bakaliami należy rozpocząć od przygotowania bakalii. Gdy będą już namoczone i oprószone mąką, można przystąpić do miksowania składników ciasta. Najpierw miksuje się masło z cukrem i jajkami, a potem dodaje pozostałe składniki oraz bakalie. Przygotowanie ciasta nie trwa dłużej niż 15 minut, a pieczenie około godzinę. Także przy tym cieście mało jest pracy, a efekt doskonale smakuje i wygląda.

Przepis: Świąteczna babka pełna bakalii

Babka z dodatkiem suszonych owoców i orzechów

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka rumu lub aromatu rumowego

Bakalie:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g fig
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakaliiRodzynki, morele, figi i żurawinę opłucz, zalej ciepłą wodą. Odstaw na 15 minut, by zmiękły. Odcedź je, osusz. Figi i morele pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy posiekaj. Bakalie oprósz mąką.
  2. Miksowanie ciastaW misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj kolejno jajka, cały czas miksując. Stopniowo dodaj skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy i rum, mieszając na niskich obrotach. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową. Na przemian dodawaj suche składniki i mleko do masy maślanej, miksując do połączenia składników. Ciasto wymieszaj z bakaliami.
  3. Pieczenie babkiFormę na babkę natłuść masłem, oprósz mąką. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz 50-60 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni Celsjusza. Babkę przestudź, wyjmij z formy, wystudź na kratce. Oprósz ją przez sitko cukrem pudrem.

Czym udekorować babkę z bakaliami?

Do dekorowania babki z bakaliami najlepiej użyć produktów, które zbytnio nie wypłyną na jej smak. Najłatwiej więc oprószyć lekko ciepłą babkę cukrem pudrem. Całkowicie wystudzoną zaś można posmarować lukrem albo białą czekoladą. Lepiej unikać polew z ciemnej czy mlecznej czekolady, bo stłumią one nieco smak bakalii.

Czytaj też:
To najlepsza Pani Walewska, jaką jadłem. Ciocia podała ją na święta i od razu wziąłem ten prosty przepis
Czytaj też:
Prosty patent na pierniczki z witrażykiem. To pyszna i efektowna ozdoba na święta

Źródło: smaki.pl