Ten deser to przede wszystkim pełne zdrowych składników nasiona chia oraz owoce kiwi. Wszystko łączy kremowy pudding na bazie mleka kokosowego. Zrobienie deseru nie jest trudne.
Jak zrobić deser z kiwi?
Deser to mus owocowy bez żadnych dodatków oraz kremowy pudding z chia i mleka kokosowego dosłodzony odrobiną syropu z agawy (można wykorzystać też inne słodzidło i dostosować jego ilość do własnych preferencji). Sam kokosowy pudding z chia warto zrobić wcześniej: im bardziej napęczniałe ziarenka, tym lepiej.
Przepis: Deser z kiwi
Zdrowy deser z kiwi i chia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 137 w każdej porcji
Składniki
- 6 owoców kiwi
- 200 ml mleka kokosowego z puszki
- 50 ml wody
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka syropu z agawy
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników5 kiwi obierz i zmiksuj. Mleko kokosowe wymieszaj z wodą i syropem z agawy. Dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj. Odstaw, aż nasiona napęcznieją (mieszaj od czasu do czasu).
- Robienie deseruJedno kiwi pokrój na plasterki do dekoracji. Do pucharków nakładaj mus ze zmiksowanych owoców i kokosowy pudding z chia.
Mus z kiwi i pudding można układać warstwami na różne sposoby. Ten deser będzie także dobrym wyborem, jako fit deser na święta Bożego Narodzenia. Wówczas do kolorów zielonego i białego warto dodać coś czerwonego, np. mus z czerwonych owoców albo nasiona granatu.
Dlaczego warto jeść kiwi?
Do jedzenia kiwi zachęcała w mediach społecznościowych prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Zapytała swoich fanów: jaki owoc wzięlibyście na bezludną wyspę? I zaraz wskazała, jaki byłby jej wybór. „Ja gdybym się tam wybierała, to zabrałabym ze sobą kiwi” – powiedziała. I zaraz wytłumaczyła powody. Oprócz tego, że lubi i smak, zwróciła uwagę na to, że owoce kiwi regulują pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz zmniejszają ryzyko mięśniaków macicy.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść każdego dnia pięć porcji warzyw i owoców (z naciskiem na to pierwsze). Prof. Ewa Stachowska mówi o jednym lub dwóch owocach kiwi dziennie. Warto dodać, że 100 g kiwi zawiera tylko 61 kalorii, a więc to dobry wybór dla osób, które dbają o zdrową dietę.
Czytaj też:
Tiramisu w tej wersji mogą zajadać nawet dzieci. Pyszny deser zrobisz w 10 minutCzytaj też:
Ania Starmach obrała jabłka i zrobiła deser, który znika w 5 minut. Odwrócona tarta wygląda i smakuje obłędnie