To najlepsza Pani Walewska, jaką jadłem. Ciocia podała ją na święta i od razu wziąłem ten prosty przepis

To najlepsza Pani Walewska, jaką jadłem. Ciocia podała ją na święta i od razu wziąłem ten prosty przepis

Dodano: 
Pani Walewska (Pychotka)
Pani Walewska (Pychotka) Źródło: Shutterstock / laran2
Pani Walewska, inaczej Pychotka, to bardzo popularne ciasto, które trafi w gusta wielbicieli wypieków na kruchym spodzie, bezy oraz karpatki. Zapraszam po przepis na fenomenalną Panią Walewską, który otrzymałem od cioci.

Ciasto Pani Walewska zachwyca smakiem i efektownym wyglądem. Przepis nie jest skomplikowany, choć na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wymaga sporego doświadczenia w przygotowywaniu domowych wypieków. Polecam to ciasto gorąco. To moim zdaniem deser idealny na każdą okazję. Odkąd wiele lat temu ciocia podała je do świątecznej kawy, mam jej przepis. Na pewno upiekę Pychotkę na Boże Narodzenie. To moim zdaniem idealne dopełnienie do makowca i sernika, które również królują na naszym stole w tym okresie.

Jak zrobić ciasto Pani Walewska?

Pychotka to jedno z tradycyjnych ciast, które od dawna gości na polskich stołach, uświetniając święta i domowe przyjęcia okolicznościowe. Można znaleźć kilka przepisów na ten wypiek. Przepis mojej cioci uwzględnia pewne modyfikacje, które sprawiły, że zachwycił mnie smakiem od pierwszego kęsa. Połączenie kremu budyniowego z odrobiną olejku migdałowego i kwaśnego dżemu z ciemnych winogron sprawiło, że ciasto wiele zyskało na smaku. Panią Walewską z poniższego przepisu wyróżnia także dodanie do kruchego ciasta mąki krupczatki, dzięki której blaty są bardziej kruche.

Masło do kruchego ciasta powinno być dobrze schłodzone. A zanim przystąpisz do pieczenia blatów, ugotuj budyń, który potrzebuje nieco czasu, żeby wystygnąć w temperaturze pokojowej i wyjmij z lodówki masło do kremu. Piekę oba blaty jednocześnie, dlatego ubijam pianę z wszystkich białek. Jeżeli zamierzasz piec blaty jeden po drugim, to dodaj do osobnych naczyń po 4 białka i połowę pozostałych składników. Pianę na drugi blat ubij tuż przed wyłożeniem ciasta do piekarnika.

Przepis: Pani Walewska (Pychotka)

To pyszne kruche ciasto ze słodką bezę i krem budyniowym, które dla przełamania słodyczy przełożone jest kwaskowym dżemem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
313 w każdej porcji

Składniki

Na kruche ciasto:

  • 400 g mąki wrocławskiej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 8 żółtek małych jajek lub 6 żółtek średnich jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Na krem budyniowy:

  • 4 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • aromat migdałowy

Na bezę:

  • 8 białek małych jajek lub 6 białek średnich jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Dodatkowo:

  • 8 łyżek dżemu z ciemnych winogron
  • 1 szklanka płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuWlej 3 szklanki mleka do garnka z grubym dnem. Dodaj cukier oraz aromat waniliowy i doprowadź do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuść budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodaj budyń i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą, dociskając ją do powierzchni masy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotowanie kruchego ciastaMąkę wrocławską, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło, żółtka, śmietanę, cukier, aromat waniliowy i szczyptę soli. Połącz składniki, siekając je nożem, a następnie szybko wyrób jednolite ciasto.
  3. Chłodzenie ciastaGotowe ciasto podziel na pół, uformuj dwie kule i owiń je folią spożywczą. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  4. Ubijanie piany z białekW czystej i wytartej do sucha misce umieść białka. Dodaj szczyptę soli i ubijaj, stopniowo zwiększając obroty miksera, aż powstanie sztywna piana. Nie przerywaj ubijania i zacznij stopniowo dodawać cukier (1-2 łyżki), miksując, aż każda porcja cukru całkowicie się rozpuści. Gdy piana stanie się gęsta, śnieżnobiała i lśniąca, przesiej do niej skrobię ziemniaczaną i delikatnie wmieszaj ją za pomocą szpatułki.
  5. Przygotowanie do pieczeniaJeżeli zamierzasz piec dwa blaty jednocześnie, to nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem), a piekąc ciasto jedno po drugim, ustaw temperaturę 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Schłodzonym ciastem wylep dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Możesz również rozwałkować ciasto na prostokąt i po nawinięciu na wałek, przełożyć do formy. Następnie rozsmaruj na plackach dżem, wyłóż pianę z białek i posyp płatkami migdałów.
  6. Pieczenie spodówWstaw formę lub formy do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut – piana i migdały powinny się przyrumienić. Gotowe spody wyjmij z piekarnika i wystudź.
  7. Przygotowanie kremu budyniowegoMasło ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po 1-2 łyżki wystudzonego budyniu i miksuj na średnich obrotach do połączenia się składników. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj olejek migdałowy do smaku.
  8. WykonaniePrzełóż wystudzone blaty kremem budyniowym. Przykryj blaszkę z ciastem Pani Walewska folią spożywczą i wstaw na co najmniej 4 godziny do lodówki.

Wyjmij ciasto Pani Walewska z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej, a następnie pokrój na kawałki.

Co zamiast kremu budyniowego i migdałów do Pychotki?

Jeżeli nie przepadasz za ciastami z ciężkim kremem budyniowym, to polecam zrobić masę ze śmietanki kremówki (30% lub 36%) i serka mascarpone. Migdały w płatkach możesz zastąpić drobno posiekanymi orzechami laskowymi bądź włoskimi lub wiórkami kokosowymi.

Czytaj też:
To efektowne ciasto jest idealne na Boże Narodzenie. Przepis jest bardzo łatwy
Czytaj też:
Te najszybsze ciasteczka świata robię nie tylko do świątecznej kawy. Wystarczą dwa tanie składniki