Do powideł śliwkowych dodaj czekoladę, a nie doczekają zimy. Najlepszy przepis na czekośliwkę

Do powideł śliwkowych dodaj czekoladę, a nie doczekają zimy. Najlepszy przepis na czekośliwkę

Dodano: 
Czekośliwka
Czekośliwka Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
Przepis na czekośliwkę mam od znajomej, która każdego roku robi ogromny zapas tego przysmaku. I uwierz, powidła śliwkowe z czekoladą biją na głowę wszystkie niezdrowe, kupne kremy czekoladowe.

A ty nie robisz czekośliwki? – zapytała wiele lat temu moja znajoma, kiedy pochwaliłam się zapasem powideł śliwkowych. Była wyraźnie zdziwiona, kiedy przecząco pokręciłam głową. Kilka dni później podarowała mi słoik swoich powideł z czekoladą, a ja po spróbowaniu pierwszej łyżeczki, biegłam do sklepu po śliwki i czekoladę. Jakby powiedzieli dziś kulinarni influencerzy: to jest tak dobre, że powinno być zakazane. Ja przyznaję – czekośliwkę wyjadam łyżką prosto ze słoika. Czasem udaje się coś uchować do naleśników, ciast albo na świąteczne prezenty dla bliskich, ale ten przysmak u mnie zwykle nie doczekuje zimy.

Jak zrobić czekośliwkę?

Zrobienie powideł śliwkowych z czekoladą jest bardzo proste. Wystarczą trzy składniki: dojrzałe śliwki węgierki, cukier i dobra, gorzka czekolada. Ja najczęściej używam czekolady 70-80 proc. Nie ma reguły, jak długi należy gotować same śliwki, ale średnio potrzeba na to ok. 1,5 godziny. Czekoladę dodaje się na końcu. Po zmiksowaniu całości na gładki krem warto spróbować czekośliwki. To jest ten moment, kiedy np. można ją bardziej dosłodzić. Ja wolę dodawać mniej cukru, ale w tym przepisie może to być nawet ok. 250 g.

Przepis: Powidła śliwkowe z czekoladą (czekośliwka)

Z podanych proporcji wychodzi 8-9 słoiczków 200 ml.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
514 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie czekośliwkiŚliwki wypestkuj i wrzuć do rondla. Gotuj, aż puszczą sok. Gotuj dalej na małym ogniu, mieszaj co jakiś czas. Gotuj ok. 1,5 godziny i po tym czasie dodaj cukier. Gotuj jeszcze ok. 20-30 minut, dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z palnika i zmiksuj powidła blenderem na gładką masę.
  2. Przekładanie do słoikówPostaw garnek na kuchence na małej mocy palnika. Gorącą czekośliwkę przekładaj do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj.

Czekośliwki zwykle nie trzeba już pasteryzować. Ważne, aby powidła w momencie przekładania do słoików były gorące, a same słoiki i nakrętki czyste.

Inne pomysły na czekośliwkę

Lubię eksperymenty ze smakami, a powidła śliwkowe z czekoladą dają tu ogromne możliwości. Możesz dodać do nich cynamon, kardamon, odrobinę chili albo ziarenka wydłubane z laski wanilii (ja jeśli dodaję inne składniki, to zwykle lądują w garnku razem z cukrem). Jedna z moich ulubionych wersji to czekośliwka z Cointreau, czyli likierem pomarańczowym (również dodaję go razem z cukrem i gotuję, aby alkohol odparował). Jeśli lubisz połączenie czekolady i pomarańczy to bardzo tę wersję polecam. Na podane w przepisie proporcje wystarczy dodać kieliszek likieru.

Gotowączekośliwkę możesz podawać w deserach razem z uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi – w takim wydaniu jest pyszną i zdrową alternatywą dla popularnych kremów czekoladowo-orzechowych.

Czytaj też:
Najlepszy dżem bez cukru robię z działkowych winogron. Jest zdrowy i smakuje rewelacyjnie
Czytaj też:
Sok z tych owoców jest lepszy niż z czarnego bzu. Co roku robię duży zapas