Ania Starmach dała przepis na genialne babeczki z czereśniami. Robi się je w pół godziny

Ania Starmach dała przepis na genialne babeczki z czereśniami. Robi się je w pół godziny

Dodano: 
Babeczki z czereśniami
Babeczki z czereśniami Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Muffiny z owocami to ciasto dziecinnie proste. Przepisem na obłędnie smaczne babeczki z czereśniami podzieliła się Anna Starmach.

„Koniec wymówek, nie wykręcaj się, zrób ze mną te babeczki. Są naprawdę wyśmienite i banalne w przygotowaniu” – zachęca Anna Starmach, kucharka i autorka książek, jurorka programów Materchef i Masterchef Junior. Przepis jest rzeczywiście prosty i ze zrobieniem babeczek powinien poradzić sobie każdy. Fani Starmach są zachwyceni. „Robiłam wczoraj, pychaaaaaa!! Dziś znowu robię z podwójnej porcji tym razem”– piszą w komentarzach.

Jak zrobić babeczki z czereśniami?

Anna Starmach zdradziła, że najpierw używa robota planetarnego (aby utrzeć masło z cukrem i jajkiem), a potem już miesza wszystko w misce. Kucharka gotowym ciastem napełnia papilotki, używając rękawa cukierniczego, taki patent rzeczywiście ułatwia sprawę. Owoców nie kładzie na wierchu, ale pomiędzy warstwami ciasta. To sprawia, że babeczki kryją soczyste i bardzo owocowe wnętrze.

Przepis: Babeczki z czereśniami Ani Starmach

Sezonowe muffiny z owocami.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g czereśni

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMasło utrzyj z cukrem i wanilią na białą, puszystą masę. Dodaj jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, mleko. Mieszaj, aż otrzymasz jednolitą konsystencję.
  2. Pieczenie babeczekDo foremki na muffinki włóż papilotki. Wypełnij je do połowy ciastem (rękaw cukierniczy jest pomocny, ale możesz to zrobić po prostu łyżeczką), na cieście ułóż wydrążone z pestek owoce. Przykryj je ciastem. Babeczki niewiele urosną, wiec wypełnij papilotki do końca. Piecz 20 minut w 180 stopniach, program góra-dół.

Ania Starmach na koniec ostrzegła, abyście uważali, jedząc babeczki od razu, bo w środku są naprawdę gorące!

Babeczki są doskonałe jako dodatek do kawy czy herbaty, można je spakować do pracy albo zabrać na weekendową wycieczkę z rodziną. I jak radzą fani Anny Starmach, najlepiej od razu zrobić podwójną porcję, bo mięciutkie, owoce muffinki znikają błyskawicznie.

Jakie owoce można dodać do babeczek?

Jak podkreśliła, że babeczki z tego przepisu można zrobić również z innymi owocami. Mogą to być wiśnie, truskawki albo maliny, wybór należy do was. Do takich babeczek można też wrzucić kawałki czekolady.

Naszym zdaniem te babeczki są genialne bez żadnych dodatków, można je jedynie przed podaniem lekko oprószyć cukrem pudrem. Ale oczywiście można babeczki udekorować w dowolny sposób, także zdobiąc ich wierch kremami, polewami i innymi słodkimi dodatkami.

Czytaj też:
Na to ciasto z agrestem czekam cały rok. Nie ma lepszego do kawy
Czytaj też:
Genialne babeczki z borówkami. Ich zrobienie jest dziecinnie proste

Źródło: Instagram/ania_starmach, smaki.pl