Ten ekspresowy deser to mój patent na nagłą chętkę na słodycze. Robię go w 15 minut

Ten ekspresowy deser to mój patent na nagłą chętkę na słodycze. Robię go w 15 minut

Dodano: 
Szybki deser z truskawkami
Szybki deser z truskawkami Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
W sezonie na owoce nie trzeba martwić się brakiem czasu na przygotowanie deseru. Ze świeżych truskawek i kilku dodatków możesz zrobić m.in. deser w pucharkach, którym zaskoczysz niespodziewanych gości i zaspokoisz nagłą ochotę na coś słodkiego.

Zachęcam do przetestowania przepisu na ekspresowy deser z truskawkami, kruszonymi biszkoptami, serkiem mascarpone i chrupiącymi migdałami. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowszy od sklepowych słodyczy. W zaledwie kilkanaście minut możesz wyczarować pyszny deser.

Jak zrobić szybki deser z truskawkami?

Wystarczy przygotować lekki krem (u mnie z serka mascarpone, ale sprawdzą się również: serek śmietankowy, gęsty jogurt naturalny lub śmietankę kremówka) i połączyć go z połamanymi biszkoptami (opcjonalnie herbatnikami lub ciasteczkami pełnoziarnistymi) oraz pokrojonymi na mniejsze kawałki owocami. Deser możesz udekorować płatkami migdałów, które warto wcześniej podprażyć na suchej patelni, żeby wydobyć więcej smaku.

Ja robię szybki deser z truskawkami bez cukru. Do masy z serka mascarpone dodaję miód lipowy i ekstrakt waniliowy, ale możesz dodać sam serek mascarpone, serek śmietankowy, jogurt naturalny lub ubitą na sztywno śmietankę kremówkę. Jeżeli chcesz dodać do kremu cukier, to użyj cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków. Krem z cukrem kryształem wymaga dłuższego miksowania.

Przepis: Szybki deser z truskawkami

Słodkie truskawki doskonale komponują się z delikatnym serkiem mascarpone, a w połączeniu z miękkimi biszkoptami i chrupiącymi migdałami pozwalają przygotować deser, którego nie powstydziłby się żaden cukiernik.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 100 g biszkoptów lub herbatników

Na krem:

  • 350 g serka mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • 8 rurek waflowych
  • listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie truskawekTruskawki umyj, obierz z szypułek i osusz papierowym ręcznikiem. Każdą truskawkę przekrój na pół (duże truskawki możesz pokroić na ćwiartki). Porada: jeżeli używasz truskawek z pewnego źródła np. z własnego ogródka, to wystarczy, że umyjesz je w zimnej wodzie. Truskawki ze sklepu warto wypłukać w zimnej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
  2. Kruszenie biszkoptówBiszkopty połam na mniejsze kawałki. Możesz również dodać do deseru pokruszone herbatniki lub ciasteczka owsiane.
  3. Przygotowanie masy z serka mascarponeSchłodzony serek mascarpone przełóż do miski, dodaj miód oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Prażenie migdałówMigdały w płatkach upraż na suchej patelni. Uważaj, żeby się nie przypaliły. Podczas prażenia cały czas mieszaj płatki migdałowe lub potrząsaj patelnią.
  5. Łączenie składnikówPrzygotuj 4 szklanki lub duże pucharki. Dno pucharków wyłóż kawałkami truskawek. Na truskawki wyłóż warstwę kremu, warstwę pokruszonych biszkoptów i kolejną warstwę truskawek. Powtórz czynności, wykładając kolejne warstwy składników. Wierzch deseru posyp biszkoptami i kruszonymi migdałami oraz udekoruj kawałkami truskawek.

Deser z truskawkami i serkiem mascarpone nie wymaga długiego schładzania – wystarczy przed podaniem schłodzić go przez 15 minut w lodówce lub przez 5 minut w zamrażalniku. Przed podaniem włóż do każdego pucharka po 2 rurki waflowe i udekoruj wierzch deseru listkami melisy lub mięty.

Inne dodatki do szybkiego deseru z mascarpone

Przepis na ten szybki deser z kremem z mascarpone możesz modyfikować, dodając np. posiekane orzechy oraz zamieniając truskawki na inne owoce, m.in. borówki, maliny, mango lub banany. Zamiast biszkoptów możesz użyć pokruszonych na małe kawałki rurek waflowych lub andrutów.

Smak kremu łatwo zmienisz, dodając do serka mascarpone zmiksowane truskawki lub inne owoce, a także np. skórkę otartą z cytrusów, kakao oraz startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. W tym miejscu polecę ci przepis na krem z mascarpone w trzech smakach.

Czytaj też:
Najlepsze ciasto z truskawkami zrobisz bez pieczenia. Dziecinnie prosty sernik na zimno
Czytaj też:
5 sposobów na efektowne podanie lodów. Wybierz najlepszy stosownie do okazji