Jak zrobić lekki włoski deser z 6 składników? Panna cotta z musem malinowym rozpływa się w ustach
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Jak zrobić lekki włoski deser z 6 składników? Panna cotta z musem malinowym rozpływa się w ustach

Dodano: 
Panna cotta
Panna cotta Źródło:Shutterstock / Vitaly Krivchikov
Panna Cotta to moim zdaniem najbardziej znany i wyjątkowo pyszny włoski deser. Powstaje on ze śmietanki kremówki, żelatyny i nadających jej słodki smak dodatków. Sprawdź, jak przygotować lekki jak chmurka deser rodem z północnych Włoch.

Panna cotta w języku polskim dosłownie znaczy „gotowany krem”. Ten wyśmienity deser, który korzenie ma w Piemoncie na północy Włoch, charakteryzuje się jedwabistą, gładką teksturą. Zwykle podawany jest na zimno z różnymi dodatkami, takimi jak sosy owocowe, karmel lub świeże owoce. Ja i moja rodzina uwielbiamy panna cottę z musem malinowym, posypaną dodatkowo siekanymi pistacjami.

Jak zrobić deser panna cotta?

Panna cotta nie wymaga długiego przygotowania, jednak nie można od razu cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i konsystencją. Masa, z której powstaje, musi stężeć – chłodzenie deseru powinno trwać minimum 2-3 godziny. Możesz skrócić czas tężenia deseru, schładzając salaterki, do których zostanie przelana słodka śmietanka z dodatkiem żelatyny.

W czasie chłodzenia deseru przygotuj dopełniający smaku śmietankowej masy mus owocowy. Ja najczęściej podaję panna cottę z musem malinowym, pistacjami i listkami mięty. Mus malinowy możesz przygotować ze świeżych lub mrożonych malin. Opcjonalnie do dekoracji deseru możesz wykorzystać mus z innych owoców, gęsty sok lub syrop owocowy oraz świeże owoce.

Przepis: Panna cotta

Moja panna cotta wychodzi delikatna, kremowa i subtelnie słodka z wyraźnym aromatem wanilii

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
3 godz. 15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na panna cottę:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka krowiego
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • 30 ml zimnej wody

Na mus malinowy:

  • 200 g świeżych lub mrożonych malin
  • 1 łyżka miodu

Do dekoracji:

  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji bez soli
  • świeża mięta
  • 3/4 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówNa 2-3 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania deseru wstaw szklane salaterki lub ceramiczne kokilki do lodówki, żeby się schłodziły. Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Laskę wanilii przetnij na pół i wyjmij z jej wnętrza nasiona. Pistacje posiekaj. Jeżeli korzystasz z pistacji nieprażonych, to możesz podprażyć je na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku. Uważaj, żeby pistacje się nie przypaliły.
  2. Łączenie składnikówDo rondelka wlej śmietankę kremówkę i mleko. Dodaj ziarenka z laski wanilii, laskę wanilii (wyjmiesz ją przed dodaniem żelatyny) oraz cukier.
  3. GotowanieUstaw rondelek na gazie i doprowadź składniki Panna Cotty do wrzenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Uważaj, żeby nie przypalić mleka ze śmietanką i dodatkami.
  4. Dodanie żelatynyGdy zawartość rondelka zacznie wrzeć, wyłącz gaz i wyjmij laskę wanilii. Dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj z gorącą bazą deseru – mieszaj do momentu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  5. Przekładanie do salaterek i chłodzenieGdy masa śmietanowa z żelatyną przestygnie i lekko stężeje, przelej ją do wyjętych z lodówki i opłukanych zimną wodą salaterek lub kokilek. Ja używam szklanych naczyń finger food o średnicy 70 mm, wysokości 63 mm i pojemności 130 ml, których kształt pozwala przygotować idealną Panna Cottę. Przykryj każde naczynie z panna cottą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny lub do całkowitego stężenia.
  6. Przygotowanie musu malinowegoMaliny przełóż do wysokiego pojemnika. Dodaj miód i zblenduj na jednolitą masę. Jeżeli mus malinowy jest bardzo gęsty, to możesz dodać 2-3 łyżki wody. Porada: mus malinowy możesz przetrzeć przez sitko, aby usunąć resztki pestek.

Jak podawać deser Panna Cotta?

Panna Cottę możesz podawać na dwa sposoby. Ja wykładam śmietankową bazę na talerzyki, polewam musem malinowym i dekoruję posiekanymi pistacjami, świeżymi malinami oraz listkami mięty. Dzięki przepłukaniu naczyń wodą przed wlaniem tężejącej śmietanki Panna Cotta zachowuje idealny kształt i można ją bez problemu wyłożyć na talerzyki.

Możesz również podawać panna cottę bez wyjmowania z salaterek, wykładając na wierzch deseru mus owocowy, świeże maliny i posiekane pistacje.

Panna cottę warto podawać m.in. z musem truskawkowym, musem z mango, jagodowym oraz z owoców leśnych, domowym sokiem lub syropem owocowym, roztopioną czekoladą i orzechami oraz ze świeżymi owocami. Do dekoracji deseru możesz użyć nie tylko listków świeżej mięty, ale także listków melisy, która ma delikatny, cytrynowy smak.

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich bliskich lub przygotować panna cottę na specjalne okazje, to polecam schłodzić ją w silikonowych foremkach o fantazyjnych kształtach. Na Walentynki idealnie sprawdzi się panna cotta w kształcie serduszek, a na przyjęcie dla najmłodszych panna cotta w kształcie zwierzątek, pojazdów lub kwiatków.

Czytaj też:
Krem z mascarpone w trzech odsłonach. Wybierz i zrób swój ulubiony smak!
Czytaj też:
Ten włoski deser smakuje każdemu. Tiramisu z tego przepisu zrobisz sama w 20 minut