Moja bratowa robi galaretkowiec na mleku na każdą okazję. Ten deser łączy pokolenia
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Moja bratowa robi galaretkowiec na mleku na każdą okazję. Ten deser łączy pokolenia

Dodano: 
Galaretkowiec
Galaretkowiec Źródło:Shutterstock / New Africa
Galaretkowiec na mleku wiele osób z pewnością pamięta z dzieciństwa. Jednak mimo upływu lat, deser ten cały czas smakuje wspaniale. Jest lekki i orzeźwiający, a robi się go naprawdę szybko.

Gdy za oknem robi się ciepło, mamy coraz większą ochotę na coś lekkiego i niezbyt słodkiego. Chętnie więc zjadamy lody czy desery z galaretką. A jakby tak cały deser był galaretką? Białą, mleczną, z kolorowymi kostkami? Galaretkowiec na mleku to przysmak wielu osobom znany doskonale z dzieciństwa. I tak go pokochali, że sami przygotowują go swoim dzieciom. Ten deser łączy więc pokolenia.

Co dobrego drzemie w galaretce?

Pewnie, że galaretki są słodkie, bo zawierają sporo cukru. Jednak ich kaloryczność, jak na deser, wcale nie jest taka wysoka. 100 g gotowej galaretki dostarcza bowiem ok. 50 kcal. Porównajcie to tylko z 280 kcal słynnego tiramisu, czy 200 kcal 100 g lodów, a wszystko będzie jasne. Jednak oprócz cukru, galaretki zawierają też bardzo zdrowy składnik. Jest nim kolagen, czyli białko, które stanowi główny składnik żelatyny. Białko to korzystnie wpływa na nasze stawy, poprawia też stan skóry, włosów i paznokci. Dlatego warto, by po galaretkę sięgały nie tylko dzieci.

Jak zrobić galaretkowiec na mleku?

Przygotowanie galaretkowca trzeba rozpocząć od rozpuszczenia i zestalenia kolorowych galaretek. Potem wszystko idzie ekspresowo.

Przepis: Galaretkowiec na mleku

Mleczna galaretka z kawałkami kolorowych galaretek

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
14
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 3 torebki galaretek o różnych smakach i kolorach
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie galaretekKażdą galaretkę rozpuść w osobnym naczyniu, mieszając ja z ok. 300 ml wrzątku. Galaretki mieszaj tak długo, aż na dnie nie będzie widoczna żelatyna. Galaretki wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężały.
  2. Przygotowanie mlecznej galaretkiŻelatynę wsyp do 1/4 szklanki zimnej wody. Wymieszaj, odstaw by napęczniała. Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Zestaw z ognia, dodaj do niego napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszaj, by całkowicie się rozpuściła. Płyn odstaw do ostygnięcia.
  3. Wykańczanie galaretkowcaKolorowe galaretki pokrój w kostkę, wsyp je do formy, np. na babkę. Zalej je zimnym mlekiem z żelatyną, całość lekko zamieszaj, by galaretki różnych kolorów przemieszały się. Deser przykryj, wstaw do lodówki na kilka godzin, by stężał. Podawaj krojony w cząstki.

Inna wersja galaretkowca

Galaretkowiec można też przygotować w nieco innej wersji. Zamiast kroić kolorowe galaretki i wrzucać je do mlecznej masy, można je wylewać naprzemiennie z mleczną galaretką do formy. W ten sposób powstanie pasiasty deser, który prezentuje się równie apetycznie. Trzeba jednak przyznać, że jego przygotowanie zajmuje więcej czasu. Przed wylaniem kolejnej warstwy galaretki, trzeba bowiem czekać, aż poprzednia stężeje.

Czytaj też:
Te wafle znikają 5 minut po tym, jak je zrobię. Poznaj mój ekspresowy sposób na obłędny podwieczorek
Czytaj też:
Ekspresową napoleonkę robię w 15 minut. Nie znam szybszego ciasta bez pieczenia