Sekretem ogromnej popularności kopca kreta jest połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z lekkim kremem na bazie bitej śmietany oraz słodkimi bananami. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego ciasta, czas to zrobić. Może będzie to jeden z twoich popisowych deserów, który będziesz serwować na różne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy inne rodzinne uroczystości lub święta.
Rada: banany możesz zastąpić innymi owocami np. dojrzałymi gruszkami, malinami, morelami lub truskawkami.
Wskazówka: pamiętaj, że składniki ciasta czekoladowego powinny mieć temperaturę pokojową, a składniki kremu oraz naczynie, w którym będzie ubijana bita śmietana, muszą być schłodzone. Dlatego jajka wyjmij z lodówki na około 1 godzinę przed przystąpieniem do robienia ciasta, a śmietanę kremówkę, serek mascarpone i naczynie, w którym będzie ubijany krem, schłodź w lodówce.
Choć samo ciasto nie wymaga wyjątkowo skomplikowanych technik cukierniczych, to kilka kroków może wymagać od ciebie pewnej zręczności i doświadczenia w pieczeniu. Poznaj przepis i do dzieła!
Przepis: Kopiec kreta
Kopiec kreta wygląda efektownie. Stopień trudności jego przygotowania oceniam jako średni.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 15
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 5 łyżek kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na krem:
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 4 łyżki serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- 3-4 dojrzałe banany
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Mleko zagotuj, dodaj kakao oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. Przed dodaniem do ciasta usuń kożuch, który może pojawić się na powierzchni. Możesz także dodatkowo rozpuścić w gorącym mleku kilka kostek gorzkiej czekolady.
- Łączenie mokrych składnikówDo miski wlej olej, dodaj do niego mleko z kakao oraz ekstraktem waniliowym i wymieszaj.
- Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawaj wymieszany z rozprowadzonym w mleku kakao i ekstraktem waniliowym olej. Cały czas miksuj składniki na wysokich obrotach. Masa powinna być dobrze napowietrzona. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Łączenie suchych i mokrych składnikówDo miski z mokrymi składnikami dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką lub rózgą kuchenną. Na koniec stopniowo dodawaj przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę. Mieszaj jedynie do połączenia się składników.
- PieczenieTortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przełóż ciasto do tortownicy. Wyrównaj wierzch łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut. Ciasto może być gotowe szybciej lub wymagać dłuższego pieczenia, dlatego przed wyjęciem go z piekarnika, wykonaj test suchego patyczka. Gotowe ciasto czekoladowe możesz pozostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie przełożyć na kratkę i ostudzić.
- Ubijanie kremuW wysokim naczyniu ubij śmietankę kremówkę. Do gęstniejącej śmietanki stopniowo dodawaj cukier puder i miksuj na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie sztywna, dodawaj stopniowo serek mascarpone i miksuj do momentu połączenia się składników. Serek mascarpone to składnik, który możesz pominąć podczas przygotowywania kremu, jednak jego dodatek sprawia, że bita śmietana jest bardziej stabilna. Do ubitej na sztywno śmietanki z serkiem mascarpone dodaj startą na tarce gorzką czekoladę i dokładnie wymieszaj za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Krojenie ciastaZ zimnego ciasta czekoladowego odkrój wierzch, pozostawiając około 3-centymetrowje grubości blat. Wydrąż w wykrojonym blacie otwór, pozostawiając 2 cm rant – w zagłębieniu powinny zmieścić się przekrojone wzdłuż banany. Odkrojony wcześniej wierzch i wydrążone ciasto przełóż do miski i pokrusz na małe kawałki.
- Przygotowanie bananówBanany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Do miseczki wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Za pomocą pędzelka posmaruj wierzch obranych bananów sokiem z cytryny – sok z cytryny zapobiega ciemnieniu bananów oraz przełamuje słodki smak owoców i kremu.
- Formowanie koca kretaW utworzonym w cieście zagłębieniu ułóż przekrojone banany. Na owoce wyłóż krem śmietanowy, tworząc kopiec. Pokruszonym ciastem czekoladowym przykryj kopiec z kremu, delikatnie uklepując, aby okruszki dobrze trzymały się masy. Pokryj pokruszonym ciastem całą powierzchnię kopca.
- ChłodzenieGotowe ciasto przykryj kloszem i wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Schłodzony kopiec kreta podziel na porcje i podawaj do kawy lub herbaty.
Kopiec kreta – przydatne wskazówki
Ciasto kopiec kreta może z powodzeniem zastąpić tradycyjny tort. Możesz zrezygnować z dodawania do kremu startej na tarce gorzkiej czekolady i zastąpić ją 3-4 łyżkami okruszków z ciasta.
Banany możesz zastąpić innymi, miękkimi owocami. Spód wydrążonego w cieście zagłębienia możesz posmarować ulubioną marmoladą, kremem czekoladowym lub masłem orzechowym.
Do przygotowania kopca kreta możesz wykorzystać ulubiony przepis na ciasto czekoladowe np. ciasto czekoladowe z dodatkiem jogurtu naturalnego lub tradycyjny biszkopt kakaowy. Smak ciasta podbija dodanie do niego drobno startej lub roztopionej gorzkiej czekolady.
Czytaj też:
Te wafle znikają 5 minut po tym, jak je zrobię. Poznaj mój ekspresowy sposób na obłędny podwieczorekCzytaj też:
Dwukolorowa babka na oleju smakuje każdemu. Z pieczeniem poradzą sobie nawet dzieci